“Betsafe”: Kariņa valdībai būs īss mūžs

“Jauno Vienotību” pārstāvošā Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa valdība nenoturēsies pat gadu, uzskata “Betsafe” bukmeikeri. Iespēju, ka Kariņa valdība kritīs līdz nākamā gada 23. janvārim, “Betsafe” bukmeikeri novērtējuši ar 70% varbūtību. Tikmēr iespēja, ka valdība noturēsies visu 13. Saeimas pilnvaru laiku, “Betsafe” vērtējumā ir tikai viens pret desmit.

Galvenais traucēklis Kariņa valdības stabilitātei ir trauslā koalīcija. “Betsafe” ieskatā vājākais punkts ir partija KPV LV. Ar dalību valdībā partijas pārstāvji Artuss Kaimiņš un Atis Zakatistovs upurējuši organizācijas vienotību, jo pieci frakcijas deputāti, ieskaitot partijas premjera amata kandidātu Aldi Gobzemu, nostājušies opozīcijā Kariņa valdībai.

Kaimiņš un Zakatistovs drīzumā varētu tikt izdoti kriminālvajāšanai, jo abi deputāti joprojām ir iesaistīti kriminālprocesā par KPV LV nelikumīgu finansēšanu. Ja tas notiks, KPV LV frakcijā virsroku varētu ņemt spēki, kas ir pret Kariņa valdību, un šādā gadījumā deputātu vairākuma atbalsts Ministru kabinetam varētu pazust.

Tajā pašā laikā arī starp pārējiem koalīcijas partneriem pastāv gana daudz iemeslu konfliktiem. “Attīstībai/Par!” daudzos jautājumos ir pretēji uzskati Nacionālajai apvienībai un Jaunajai konservatīvajai partijai, kas nozīmē strīdus valdībā un iespēju galu galā atdurties pret kādas partijas sarkanajām līnijām. Arī Nacionālās apvienības un JKP starpā valda neuzticība, jo abas partijas konkurē par vienu elektorātu, norāda “Betsafe”.

Tomēr valdības ilgtspēja visvairāk būs atkarīga no darba rezultātiem. Kariņa valdībai priekšā ir OIK likvidēšana, veselības aprūpes finansēšanas modeļa labošana, novadu apvienošana, imigrācijas politikas pārskatīšana darba roku trūkuma dēļ, kā arī, iespējams, jostu savilkšana ekonomiskās izaugsmes bremzēšanās dēļ. Visi šie jautājumi var kļūt par cēloni valdības krišanai, ja Kariņam neizdosies katrā lēmumā salāgot partiju atšķirīgās intereses. Tomēr, ja notiek pretējais, nav izslēgts, ka valdība bukmeikeru pesimistiskās prognozes varētu apgāzt.

Foto:saeima.lv

TOP Komentāri

avatar