Bērnu slimnīcā veiktas pirmās teleskopisko stieņu operācijas bērniem ar trauslo kaulu slimību

No 2024. gada jūlija teleskopisko stieņu implantu operācijas bērniem ar Osteogenesis Imperfecta (OI), skeleta displāzijām un citām kaulu deformācijām ir iekļautas valsts apmaksāto pakalpojumu grozā. Šādas operācijas Bērnu slimnīcā tiek veiktas jau kopš 2022. gada, taču līdz šim netika segtas no valsts līdzekļiem. 

Teleskopisko stieņu īpašais dizains ne tikai palīdz novērst biežos kaulu lūzumus, bet arī aug kopā ar bērnu, stabilizējot un noturot kaulus, ja notiek lūzums. Ar valsts atbalstu šo stieņu implantēšanas operācijas tagad ir pieejamas ikvienam bērnam, kam tās nepieciešamas, jau no 18 mēnešu vecuma. Līdz šim, augsto izmaksu dēļ, šādas operācijas bērniem Latvijā tika veiktas reti, tāpēc šī ir īpaši gaidīta ziņa gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem, kuru ikdiena ir izaicinājumu pilna, jo rūpes par bērnu ar šo slimību prasa daudz laika un spēka.

Bērnu ķirurgs, traumatologs, ortopēds Uldis Bergmanis, kurš vada šāda veida operācijas, norāda: “Prieks, ka vairāku gadu sagatavošanās darbs nu ir vainagojies ar rezultātu un tagad arī Latvijā ir iespējams par valsts līdzekļiem palīdzēt bērniem, kuri cieš no trauslo kaulu slimības. Vēl nesen šīs operācijas bija pieejamas vien retajai ģimenei. Risinājumi, ar kuriem šādos gadījumos izlīdzējāmies līdz šim, noteikti nav tik saudzīgi pacientiem, tāpēc dubults prieks, ka turpmāk ikvienam bērnam, kam tas nepieciešams, varēsim palīdzēt, cik labi vien mūsdienās ir iespējams.”

Osteogenesis Imperfecta ir ģenētiska slimība, kas neļauj organismam veidot spēcīgus kaulus – tie bieži lūzt, tāpēc šo stāvokli mēdz dēvēt par trauslo kaulu slimību. Slimības dēļ pirmajos dzīves gados var būt pat desmitiem lūzumu, radot nopietnas problēmas gan pacientiem, gan viņu aprūpētājiem. Pašreiz Reto slimību uzskaitē ir aptuveni 50 pacienti ar OI diagnozi Latvijā. Ne visiem OI tipiem ir nepieciešama stieņu ievietošana, taču tiem, kam tā ir vajadzīga, pieejamais valsts finansējums ir būtisks atbalsts, lai dzīvotu pēc iespējas kvalitatīvāku un piepildītāku dzīvi.

Veselības ministrs Hosams Abu-Meri uzsver: “Bērnu veselībai ir viena no galvenajām Veselības ministrijas prioritātēm. Medicīnas nozarē ļoti strauji ienāk jaunas tehnoloģijas un jaunas metodes, un ministrija sadarbībā ar ārstiem vērtē to efektivitāti un maksimāli cenšas jaunās metodes ieviest valsts pakalpojumu klāstā.  Arī šajā gadā VM ieviesa ne tikai jaunu pakalpojumus bērnu veselībā, paplašināja kompensējamo medikamentu klāstu, bet būtisku uzmanību velta profilaksei, kas vērsta uz pasākumiem riska faktoru samazināšana. Esam paplašinājuši skrīningus bērniem, tai skaitā jaundzimušo skrīningu, lai saslimšanas atklātu agrīnās stadijās. Nereti jaunākie risinājumi ir dārgi, bet vērtējot ilgtermiņā tie ir ļoti efektīvi un nodrošina pacientiem iespēju pilnvērtīgi dzīvot. Pacienta rezultāti un kvalitatīva dzīve ir veselības aprūpes sistēmas pamatā – efektīvi profilakses pasākumi, skrīningi un laicīga ārstēšanas nodrošināšana ar efektīvām ārstniecības metodēm ir galvenie principi, kas ietverti arī vairākos veselības aprūpes politikas plānošanas dokumentos – Mātes un bērna plānā, Reto slimību un onkoloģijas, kā arī primārās veselības aprūpes reformu plānā.”

Bērnu slimnīcas valdes locekle Zane Straume norāda: “Esmu patiesi gandarīta par veiksmīgo sadarbību ar Veselības ministriju un Nacionālo veselības dienestu, kas sadzirdēja mūsu slimnīcas lūgumu iekļaut šo pakalpojumu valsts apmaksāto sarakstā un mērķtiecīgi strādāja, lai tas īstenotos. Šādi veiksmīgas sadarbības piemēri iedvesmo, un pierāda, cik ļoti svarīgi ir paplašināt sniegto pakalpojumu klāstu arī pacientiem ar retām slimībām.”

TOP Komentāri

avatar