Baznīcu nakts aicina iepazīties ar notikuma programmu

Baznīcu nakts rīkotāji aicina iepazīties ar notikuma programmu vietnē www.baznicunakts.lv. 7. jūnija vakarā Latvijā apmeklētājus gaidīs ap 150 baznīcu, aicinot tuvāk un personīgāk iepazīt dievnamu glabāto skaistumu. Piedalīsies arī Īrijas latviešu Sv. Pētera luterāņu draudze Dublinā.

Kristīgās kultūras notikums “Baznīcu nakts” 7. jūnijā Latvijā norisināsies jau sesto reizi. Baznīcu nakts notiks ne vairs no Liepājas līdz Viļakai, kā iepriekšējos gadus, bet gan no Dublinas līdz Viļakai, jo piedalīsies arī Īrijas latviešu Sv. Pētera luterāņu draudze Dublinā.

“Man nav draudzēšanās talanta,” – tā reiz paškritiski teica Imants Ziedonis. Taču šogad Baznīcu nakts vienojošā tēma ir… tieši tā! – draudzība. Kā tā izpaudīsies notikuma daudzveidīgajā programmā un vai iepriekš vajadzēs apgādāties ar “draudzēšanās talantu”?

Skatot Baznīcu nakts programmu, top redzams, ka notiks daudzveidīgi koncerti, radoši rotaļīgas nodarbes bērniem, diskusijas un līdzās “garīgai barībai” būs baudāmi arī dažādi garšīgi labumi – tātad draudzība, kas raksturo cilvēciskās attiecības un prieku dalīties ar to, kas katram ir vērtīgs un var darīt bagātākus citus.

Taču “draudzēšanās talantam” Baznīcu naktī būs iespēja arī atpūsties gan no kāpšanas tornī, gan no mākslinieciski, intelektuāli vai citādi izglītojošām nodarbēm un saviesīgām situācijām. Programma vēsta, ka varēs piedalīties lūgšanās, pavadīt laiku garīgā apcerē un apmeklēt dievkalpojumu. Jau vairākus gadus Baznīcu naktī visos dievnamos vienā laikā ( pl. 21.00) notiek kopīga Tēvreizes “Mūsu Tēvs debesīs” lūgšana. Tai šogad pievienosies arī Dublinas Sv. Pētera latviešu draudze 19.00 pēc Īrijas laika, ņemot vērā divu stundu laika starpību ar Latviju. Baznīcu nakts kā katru gadu aicinās sastapt to dievišķo draudzību, ko cilvēkam dāvā Dieva mīlestība un klātbūtne.

Baznīcu nakti kopīgi rīko Latvijas kristīgo konfesiju draudzes. Tā ir satikšanās ar skaistumu baznīcas kultūras, mākslas un garīgo vērtību mantojumā. “Gaisma ir nākusi pasaulē” – vārdi no Jāņa evaņģēlija ir Baznīcu nakts devīze un notikuma īpašās pievilcības avots. Baznīcu nakts aicina šo Gaismu piedzīvot – sastapties ar Dieva skaistumu Latvijas baznīcās, cilvēkos un katram savā dvēselē.

IESKATS BAZNĪCU NAKTS PROGRAMMĀ

Baznīcu nakts šogad noritēs tieši pirms Vasarsvētkiem, kad kristīgā baznīca svin Svētā Gara atnākšanu. Iecavas luterāņu baznīcā un Saldus Romas katoļu baznīcā notiks Vasarsvētku festivāli. Iecavā muzicēs mūzikas skolas audzēkņi, bet Saldū Liepājas simfoniskais orķestris, un tur festivāls turpināsies līdz pat Vasarsvētku dienai 9. jūnijā.

Koncerti notiks arī citās Kurzemes baznīcās. Īles luterāņu baznīcā koris “Balsis” kopā ar Inesi Zanderi turpinās Īles luterāņu baznīcas atjaunošanas iniciatīvu, bet Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē muzicēs Sigita Jevgļevska un ģitārists Māris Kupčs. Rīgā garīgās mūzikas koncerti skanēs ne tikai centrā, kur Anglikāņu baznīcā Rīgas Projektu koris dziedās komponista Džeimsa Makmilana mūziku, bet arī apkaimju dievnamos. Zemessardzes koris “Stars” muzicēs Sv. Antona Romas katoļu baznīcā Ķengaragā, bet Mārtiņa baznīcā Āgenskalnā dziedās Emīla Dārziņa jauktais koris.

gas apkārtnē muzikālā programma aicinās doties uz skaistiem koncertiem Baltezera, Ķekavas, Piņķu un Baldones luterāņu baznīcās. Baldonē muzicēs koris “Tempus” un Rīgas Doma kora skolas topošie mūziklu dziedātāji.

Baznīcu naktī visi ceļi ved nevis uz Rīgu, bet drīzāk uz Latvijas laukiem. Daudzi dievnami būs atvērti gar Latvijas likteņupes Daugavas ceļu. Daugavai bija liela nozīme Latvijas Brīvības cīņās jeb Neatkarības karā. Ikšķiles luterāņu baznīcā būs iespēja dzirdēt stāstījumu par ikšķiliešiem, kuri piedalījušies Brīvības cīņās. Ogrē būs atvērtas četras baznīcas, bet Skrīveru Romas katoļu baznīcā “Skaņu ainavā” vērties aicinās Sanita Sprūža (kokle), Madara Behmane (flauta) un Ruta Kaprāne (ērģeles).

Sēlijas ceļā Sunākstes baznīca īpaši gaidīs ģimenes ar bērniem. Notiks Viesītes bērnu mūzikas skolas koncerts, izjādes ar zirgiem mācītājmuižas parkā un mielošanās ar vietējiem labumiem. Svētbrīdī pieminēs Latvijas brīvības aizstāvjus no Sunākstes draudzes, un būs ziedu nolikšana pie Lāčplēša ordeņa kavaliera R. Okmaņa kapavietas. Viesus gaidīs arī baznīcas Secē, Neretā, Ērberģē, Saukā un Eglainē. Valles baznīcā muzicēs Skaistkalnes pūtēju orķestris.

Uz Vidzemi viens no Baznīcu nakts ceļiem būs Gaujas ceļš. Vangažu luterāņu baznīcā varēs klausīties priekšlasījumu par Brāļu draudzi – latviešu tautas kristīgo ceļu un to, kā Latvijā top Sv. Jēkaba ceļš, bet kinonaktī noskatīties autobiogrāfisko filmu “Kalps” par arhibīskapa Jāņa Vanaga kalpojumu. Gaujas krastos ar draudzību dalīsies Siguldas baptistu un Romas katoļu baznīcu draudzes, kā arī Cēsu dievnami un staltā Trikātas baznīca. Savukārt pie Burtnieku ezera par latviešu un igauņu sadraudzību rūpēsies ciemiņi no Puhjas luterāņu draudzes, kuri koncertēs Burtnieku luterāņu baznīcā.

Latgalē Daugavpilī Mārtiņa luterāņu katedrālē un Svētā Pētera Ķēdēs Romas katoļu baznīcā Baznīcu nakts būs īpaši draudzīga bērniem. Būs gan “Zaļās ganības” baznīcas dārzā, gan bērnu un ģimeņu lūgšanas. Mārtiņa katedrālē varēs arī uzkāpt dievnama tornī un redzēt Daugavpils baznīckalnu no augšas un piedalīties vecāku sarunās “Ģimene – mazā draudze jeb – kā ģimene veido sabiedrības vērtības” ar bērnu un jauniešu psiholoģi par draudzīgu attiecību veidošanu ģimenē.

No Baznīcu nakts diskusijām un sarunām  īpaši izceļama Rīgas vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā paredzētā diskusija “Pilsēta. Vide. Cilvēks. Baznīca”, bet uz jautājumu “Kas ir baznīca?” centrā Kairos atbildes meklēs arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, mācītājs Edgars Mažis un Latvijas jezuīti.

Izstāde “Putni Bībelē” būs skatāma Cēsu adventistu baznīcā, “Kurzemes eņģeļi” Vānes luterāņu baznīcā, savukārt Siguldas katoļu baznīcā notiks fotoalbuma “Latvijas katoļu baznīcas” prezentācija, Burtniekos bērnu zīmējumu izstāde.

Zaļā dzīvesveida draugi būs īpaši gaidīti pie Rīgas Septītās dienas adventistu 7. draudzes, kur līdzās “garīgai barībai” būs veselīga uztura degustācija. Savukārt Piņķos varēs pielikt roku, palīdzot stādīt liepas baznīcas liepu alejā.

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar