Atklāta multimediāla izstāde “Neredzamās dzīves”

Lai plašākai sabiedrībai atklātu realitāti, ar kuru ikdienā saskaras cilvēki ar funkcionāliem redzes traucējumiem, piecpadsmit fotogrāfi no Latvijas, Serbijas un Melnkalnes sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrības pārstāvjiem Cēsīs radījuši unikālu, multimediālu izstādi Neredzamās dzīves”. Tā no 7. aprīļa ir  pieejama tirdzniecības centra Origo” jaunās ēkas 2. stāvā. Izstādē iekļautās fotogrāfijas papildina īpaši sagatavoti audio komentāri, savukārt norises vieta izvēlēta apzināti – t/c Origo” jaunā ēka ir saņēmusi Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas Sustento” atzinumu par vides pieejamību cilvēkiem ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem. Izstādi producē Ruckas mākslas fonds.

Ruckas mākslas fonda veidotā multimediālā izstāde Neredzamās dzīves” vēsta par Cēsīs dzīvojošiem cilvēkiem ar redzes traucējumiem un viņu pieredzēm. Cēsīs neredzīgo kopiena pastāv jau vairākas desmitgades, un savulaik kopienas vajadzībām pilsētā izveidots labiekārtots pilsētas kvartāls ar rūpnīcu, dzīvojamām ēkām un atpūtas vietām. Izstāde, kurai darbus veidojuši 15 fotogrāfi no Latvijas, Serbijas un Melnkalnes, caur fotokameras aci atklāj tās pārstāvju ikdienu un ļauj ar dokumentāliem, metaforiskiem un poētiskiem paņēmieniem pietuvoties viņu dzīvēm. Izstādi papildina skaņu celiņš – fotogrāfijās redzamo personu iemīļotie skaņu ieraksti un fragmenti no intervijām.  

Izstāde tika atklāta ar varoņu un fotogrāfu dalību, kā arī Latvijas Neredzīgo biedrības centrālās valdes priekšsēdētājas Svetlanas Sproģes, Labklājības ministra Gata Eglīša un deputātes Andas Čakšas ierašanos, tādējādi atzīmējot nepieciešamību iestāties par iekļaujošas vides veidošanu valstiskā līmenī un veicināt lēmumpieņēmēju izpratni par vajadzībām, kuras nepieciešams nodrošināt cilvēkiem ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem. Savukārt koris “Balsis” Inta Teterovska vadībā izpildīja dziesmu “Guli, guli, mazais šmuli” ar surdotulkojumu, kas izstādes “Neredzamās dzīves” kontekstā vēl vairāk aktualizē jautājumu par mākslas pieejamību dažādām sabiedrības grupām – ne tikai publisko vidi tādu var veidot, bet arī mākslas piedāvājumu.

Cilvēku ar redzes traucējumiem dzīves vistiešākajā veidā ir neredzamas. Tās ne vienmēr norit tumsā, jo tikai daļa kopienas ir pilnībā neredzīga. Daļa vājredzīgo sadzīvo ar dažādu pakāpju redzes traucējumiem, citi apkārtējo var uztvert specifiskos redzes leņķos un attālumos, arī izšķirt gaismas, apjomus vai krāsas. Redzes traucējumi ir individuāli, tāpat kā personu ikdienas un kolorītās dzīves. Neredzamas tās ir “redzīgajai” sabiedrībai, jo norisinās “prom no acīm” – šaurā, noslēgtā vidē”, izstādes varoņu realitāti raksturo izstādes kuratore Līga Lindenbauma. 

“Pieejamība un atvērtība ikvienam ir t/c “Origo” pamatvērtības, ko nodrošinām gan ar pārdomātu plānojumu, gan dažādiem atbalsta risinājumiem – cilvēkiem ar redzes traucējumiem tās ir taktilās vadulas un informācija Braila rakstā, cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem – iespēja pieslēgties dzirdes cilpai, taču cilvēkiem ar kustību traucējumiem – īpašas pogas pie ieejām, lifti un sliekšņu neesamība. Esam gandarīti, ka mūsu ieguldījums vides pieejamībā ir pamanīts, un pagodināti, ka tieši “Origo” ir kļuvis par mājvietu spēcīgai un unikālai izstādei, kas ļauj paskatīties apkārt ne tikai ar acīm, bet arī redzīgāku sirdi,” norāda t/c “Origo” un b/c “Origo One” mārketinga vadītāja Baiba Broka Maļinovska.

Izstāde apskatāma bez maksas līdz 2022. gada 5. jūnijam. Tā ir pieejama cilvēkiem ar redzes, dzirdes un kustību grūtībām (vairāk par TC Origo” pieejamību https://origo.lv/amenity-type/pieklusana/). Izstāde tapusi Radošās Eiropas programmas Kultūra” finansētā projekta Neredzamās dzīves” ietvaros, ko īsteno Ruckas mākslas fonds sadarbībā ar biedrību Kulturanova” (Serbija) un biedrību Art365” (Melnkalne).  Izstādes norisi līdzfinansē Sabiedrības integrācijas fonds un Latvijas Republikas Kultūras ministrija, atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds no mērķprogrammas “”Kultūr/elpa” finansējuma. Projekta sadarbības partneri ir Latvijas Neredzīgo biedrība un tirdzniecības centrs Origo”, atbalstītāji – AAS Balta un SIA Tilde. 

Izstādei darbus veidojuši fotogrāfi Boriss Abramovičs (Boris Abramović, RS), Elīne Buka (LV), Irēna Čučkoviča (Irena Čučković, RS), Aleksandra Drečuna (Aleksandra Drečun, ME), Paulis Jakušonoks (LV), Sāra Kecmana (Sara Kecman, RS), Stefans Kosanovičs (Stefan Kosanović, RS), Monta Krūze (LV), Duško Miljaničs (Duško Miljanić, ME), Ana Mitroviča (Ana Mitrović, ME), Darko Sretiks (Darko Sretic, RS), Eva Strazdiņa (LV), Nada Vojinoviča (Nada Vojinović, ME), Nicole Lee Zvaigzne (LV), Milošs Zvicers (Miloš Zvicer, ME), Izstādes kuratore – Līga Lindenbauma.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar