Aptieka uz palodzes – pašu audzēti zaļumi ikdienas uzturam
- Izvēlieties, ko audzēsiet!
Pirmos pavasara zaļumus pārtikas eksperti mēdz iedalīt četrās grupās – steidzinātās lapas, dīgsti, mikrozaļumi un garšaugi.
Steidzinātās lapas iegūst no dažādiem dārzeņiem, ko iestāda piemērotā substrātā un novieto gaišā, saulainā vietā, lai augs sāktu lapot. Uzdīgušās auga lapas tiek noplūktas, taču augs turpina augt, radot arvien jaunas un jaunas lapiņas. Populārākie dārzeņi, ko pieņemts diedzēt šādā veidā, ir sīpolloki, taču ir vērts pamēģināt steidzināt arī biešu un burkānu lapiņas, pētersīļus, selerijas u.c. Uz palodzes tīri sekmīgi var turpināt audzēt arī ELVI nopirktos salātus podiņos – no viena podiņa varbūt neizdosies izaudzēt pietiekami zaļumu lielai ģimenes salātu bļodai, taču veselīgas lapas, ar ko papildināt ikdienas sviestmaizi, izaugs pavisam noteikti.
Dīgsti ir uzdīgušas sēklas, kas tiek lietotas uzturā kopā ar visu asnu.Viegli diedzējami ir kviešu, rudzu graudi, mieži, auzas, saulespuķu sēkliņas, griķi, visas Latvijas pupiņas, turku zirņi, lēcas, Ķīnas pupiņas, lucernas sēklas, redīsu sēklas, kvinoja, sinepes, amarants u.c. Audzējot dīgstus, jāatceras, ka sēklas pirms diedzēšanas kārtīgi jāizmērcē – tas ļaus sēkliņām ne vien ātrāk saasnot, bet arī padarīs dīgstus cilvēka organismā vieglāk pārstrādājamus. Dīgsti saaug dažu dienu laikā, turklāt tiem nav nepieciešama ilgstoša dienas gaisma, tādēļ tos var audzēt arī tumšākā vietā. Audzējot dīgstus, gan jāņem vērā, ka tie ik pa laikam jāaprauga, lai nesasmok, nerodas pelējums vai nesāk vairoties patogēnie mikroorganismi, turklāt pirms ēšanas dīgstus obligāti jānoskalo un uzturā drīkst lietot tikai tādas asnotās sēklas, par kuru kvalitāti nav šaubu.
Mikrozaļumi ir dažādu zaļo augu dīgļlapas kopā ar pirmajām īstajām lapām, ko lieto uzturā, tās nogriežot. Pēc zaļuma nogriešanas tie vairs neataug, toties šie zaļumi satur 4-6 reizes vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā lēni dobē izauguši augi. Mikrozaļumu formā var audzēt un ēst gandrīz visus ikdienas uzturā pierastos zaļos augus (kressalātus, zirņus, saulespuķes, redīsus, rukolu, sinepes u.c.) taču mikrozaļumu lietošanas laiks nav garš – tie jāapēd nedēļas laikā pēc uzdīgšanas.
Garšaugi ir uz palodzes audzētas piparmētras, rozmarīns, timiāns, baziliks un citi augi, ko uzturā lietojam pavisam nelielos daudzumus, lai piešķirtu ēdienam neaizmirstamas garšas nianses. Kvalitatīva garšaugu krūma izaudzēšana prasīs mazliet pacietības, toties augs par to bagātīgi atlīdzinās un visu sezonu priecēs ar aromātiskām lapām.
2. Izvēlieties kvalitatīvas sēklas un stādus!
Audzējot zaļumus un dīgstus uz palodzes, svarīgi izvēlēties atbilstošas sēklas un stādus – tas ļaus būt pavisam pārliecinātiem, ka izaugušie zaļumi ir tiešām kvalitatīvi un veselīgi. Mikrozaļumu un dīgstu iegūšanai jāizvēlas tam paredzētas sēklas – daudzi ražotāji jau uz sēklu paciņām norāda, ka sēklas piemērotas diedzēšanai, taču jāatceras, ka, ēdot mikrozaļumus un dīgstus, apēdīsim visu, ko sēkla uzkrājusi savas augšanas laikā. Meklējiet tikai tās sēklas, kas piemērotas diedzēšanai!
Garšaugu audzēšanai var izvēlēties jebkuras veikalā nopērkamās sēklas, jo kvalitatīva garšaugu krūmiņa izaudzēšanai noteikti atļausim stādiņam mazliet paaugties, pirms sāksim tā daļas lietot uzturā. Protams, ja vien tas ir iespējams, arī garšaugus labāk audzēt no ekoloģiskām sēklām, bet sēklas materiālam ir mazāka nozīme – būtiskāk augu tā dzīves laikā lutināt ar organiskas izcelsmes mēslojumu. Starp citu – laba alternatīva nepacietīgajiem ir veikalā nopērkamie garšaugi podiņos – ja šos krūmiņus pārstādīs labvēlīgākos apstākļos, augs saimniekus priecēs vēl ilgi!
3. Ēdiet pakāpeniski, bet regulāri!
Pašu audzētu zaļumu pievienošana ikdienas uzturam jāsāk pakāpeniski, tādēļ nav pamata uztraukties, ka minidārziņā uz palodzes uzreiz neizdosies izaudzēt prāvu “žūksni” ar pavasara labumiem. Zaļie augi, sevišķi mikrozaļumi un dīgsti uzturam pievieno pamazām palielinot to daudzumu, taču vienlaikus rūpīgi vērojot ēdāju pašsajūtu. Sākumā viena cilvēka uzturam dienā ieteicam pievienot ne vairāk kā 2-3 ēdamkarotes zaļumu vai dīgstu, ko ēd kopā ar ierastajiem ēdieniem, salātiem vai veselības kokteiļiem. Dīgsti uzmanīgi jālieto grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, jo tie var saturēt nevēlamus mikroorganismus, ja dīgsti audzējot sasmok vai rodas pelējums. Piesardzība jāievēro arī bērniem, cilvēkiem ar kuņģa, zarnu trakta un nieru slimībām – šiem ļaudīm labāk izvēlēties steidzinātos zaļumus vai pašu audzētus garšaugus, kas neradīs nevajadzīgus apdraudējumus veselībai, bet, tieši pretēji, sniegs vērtīgas uzturvielas un labas garšas baudījumu. Lai nodrošinātu, ka organisms labāk uzņem zaļumos un dīgstos esošās vērtīgās vielas, tie uzturam jāpievieno regulāri, turklāt gan dīgstus, gan zaļumus ēdienos vēlams kombinēt ar kvalitatīvu augu eļļu, lai nodrošinātu labāku taukos šķīstošo vitamīnu uzsūkšanos.
4. Audzējiet ar prieku!
Zaļumu audzēšana uz palodzes mudinās pievērsties veselīgākam dzīvesveidam, jo augi par to katru dienu atgādinās, bet pats audzēšanas process var kļūt par kopīgu ģimenes aizraušanos – bērniem tas palīdzēs izprast sēklas augšanas ciklu, asnu veidošanos, mācīs atpazīt sēkliņas un rūpēties par augiem, piemēram, zaļumus regulāri aplaistot. Diedzējumu audzēšana neprasa lielas izmaksas, toties tas ir garantēts ieguvums ikdienas maltītei – ar dažādu pašu audzētu zaļumu palīdzību varam ievērojami palielināt maltītes uzturvērtību, būt pārliecināti par to, ko lietojam uzturā, un dažādot savas ēdienreizes. Protams, pašu audzēti zaļumi būs arī skaists un pavasarīgs virtuves dekors!
TOP Komentāri