Aptauja: katrs ceturtais auto 3 gadu laikā iekļuvis satiksmes negadījumā

Katrs ceturtais auto īpašnieks (24%) apstiprinājis, ka pēdējo trīs gadu laikā viņu spēkrats iekļuvis ceļu satiksmes negadījumā (CSN), bet 4% auto īpašnieku pieredzējuši pat vairākus negadījumus, liecina Swedbank apdrošināšanas veiktā aptauja1. 32% aptaujāto, kuru auto iekļuvis CSN, saskārušies ar zaudējumiem vairāk nekā 600 eiro apmērā, bet katram desmitajam (11%) finansiālie zaudējumi auto remontam pārsnieguši pat 2000 eiro.

Pat pieredzējis autovadītājs uz ceļa var saskarties ar situācijām, kad pat vislielākā piesardzība un meistarība var nepasargāt no auto bojājumiem – priekšā izskrien meža dzīvnieks, ceļu aizšķērso kritis koks, auto noslīd no ceļa utt. To apliecina arī mūsu dati – gandrīz katrs trešais Swedbank KASKO apdrošināšanas klients pagājušajā gadā bija iesaistīts auto negadījumā, vidējai atlīdzībai auto bojājumu gadījumā sasniedzot 1750 eiro. Lielai daļai šāda summa var radīt pamatīgu robu ģimenes budžetā, tāpēc būtiski izvērtēt ne tikai braukšanas paradumus, bet arī finansiālo gatavību. Prātīgākais būtu iegādāties pilnvērtīgu KASKO apdrošināšanu,” skaidro Swedbank Riska apdrošināšanas atbalsta daļas produktu līnijas vadītāja Ilga Babre.

Aug pieprasījums pēc KASKO lietotām automašīnām

Aptaujas dati apliecina, ka aizvien vairāk iedzīvotāju vēlas parūpēties par savu finansiālo drošību, esot uz ceļa: 42% aptaujāto papildu obligātajai OCTA apdrošināšanai iegādājušies arī brīvprātīgo KASKO apdrošināšanu. 77% no KASKO īpašniekiem to iegādājušies papildus drošībai, un tikai 23% aptaujāto tā bijusi obligāta prasība iegādājoties auto līzingā.

Kā skaidro Ilga Babre, iedzīvotāju rūpes par finanšu drošību pieaug, un arvien vairāk cilvēki izvēlas apdrošināt auto finanšu drošībai nevis tāpēc, ka tā ir obligāta līzinga kompānijas prasība. Tas attiecas gan uz jauniem un mazlietotiem auto, gan vecākiem spēkratiem. Arī aptaujāto iedzīvotāju vidū vairāk nekā pusei (61%) īpašumā esošais auto ir vecāks par 10 gadiem.

Šobrīd teju puse no Swedbank KASKO apdrošinātajiem auto ir vecāki par 7 gadiem. Tas nozīmē, ka arī lietotu auto īpašnieki apzinās riskus un izvēlas tos mazināt, jo auto remontu izmaksas pēdējo gadu laikā ir strauji kāpušas ne tikai jaunajām automašīnām, bet arī vecākiem spēkratiem,” teic I. Babre.

Lielākā KASKO atlīdzība pērn – 42 447 eiro

Kā liecina Swedbank apkopotie dati par 2023. gadu, visbiežāk jeb 44% gadījumi saistīti ar auto bojājumiem, kas radušies pēc sadursmes ar citu auto vai šķērsli, kad auto nobraucis no ceļa un citiem līdzīgiem satiksmes negadījumiem. Vidējā atlīdzība auto bojājumu gadījumā 2023. gadā bija 1750 eiro. Savukārt lielākā izmaksātā atlīdzība – 42 447 eiro, kad autovadītājs, dodot ceļu citam auto, nesavaldīja spēkratu, nobrauca no ceļa un ietriecās kokā. Auto nebija ekonomiski pamatoti remontēt, tāpēc īpašnieks saņēma atlīdzību automašīnas vērtības apmērā. Savukārt katrs piektais KASKO gadījums (18%) saistīts ar stikla bojājumiem, kad vidējā atlīdzība bija 428 eiro, bet lielākā teju 2 tūkstoši eiro.

1 Swedbank aptaujas veikta 2024. gada februārī sadarbībā ar Pētījumu centru SKDS, aptaujājot vairāk nekā 770 auto īpašnieku vecumā 18-75 gadiem visā Latvijā.

Attēls: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar