Ansamblim Arcandela iznāk jauns albums “Balfolk Inspirations”

Kultūras menedžmenta centrs “Lauska” novembrī izdevis ansambļa Arcandela albumu “Balfolk Inspirations”, kurā iekļauti balfolk deju žanra iedvesmoti septiņpadsmit skaņdarbi – dziesmas, mazurkas, burrē, skotiši, valši uz pieci, hanterdro, kas paredzēti gan dejošanai, gan mūzikas baudīšanai. Albums pieejams populārākajās mūzikas straumēšanas vietnēs.

“Šis albums mums ir ļoti īpašs, jo ar balfolk mūziku 2015. gadā arī sākās Arcandela. Visus šos gadus esam vākuši franču un citu valstu deju melodijas, kuras apdarinājuši pa savam. Mums bija svarīgi kaut nedaudz, bet tomēr pieturēties pie tempa un formas, lai skaņdarbi būtu arī dejojami. Dziesmām klāt pierakstījām ar dejas nosaukumu, lai var iemācīties un dejot līdzi”, stāsta Arcandela vokāliste Aiga Bokanova. 

Balfolk deju kustība ir radusies 20.gs. septiņdesmitajos gados Francijā un strauji izplatījās visā Eiropā. Šīs dejas ir balstītas tradicionālās horeogrāfijās, kuras ir attīstījušās mūziķiem improvizējot un sakausējot dažādus stilus (tradicionālais, pops, roks, džezs, svings, austrumu mūzika). Dejotāji iedvesmojas no mūzikas, improvizē, izmanto dažādas deju stilu prasmes, neverbāli komunicējot ar savu deju partneri. Balfolk kustība Latvijā sākās 2018. gadā Dziesmu un deju svētkos skvērā pie Latvijas Nacionālās Operas un baleta, ar dzīvo mūziku un vairāk kā piecdesmit dejotājiem. Šobrīd balfolk deju interesentus Latvijā pulcina kustības „BalTfolk” vadītājas un deju skolotājas Inga Holsta un Sandra Rozenblate. Viņas rīko meistarklases, balfolk deju vakarus, kā arī dejo ansambļa Arcandela koncertprogrammās. 

“Es pats esmu bijis balfolk deju festivālos Francijā, kur mācījos no vietējiem spēlēt un dejot balfolku. Mani kā akordeonistu šī mūzika apbūra un bija pilnībā skaidrs, ka tas mums jāspēlē ar Arcandelu” stāsta akordeonists Rolands Zelčs, kurš iepazīstināja kolēģus ar šo žanru.

“Mani visvairāk šajā mūzikā aizrauj melodiju lakonisms. Īsajos tautas melodiju motīvos slēpjas liela bagātība un pasaule, kuru vēlējāmies parādīt arī mūsu aranžijās”, stāta pianists Rihards Plešanovs.

“Balfolk Inspirations” albuma ierakstā Arcandelas sastāvā spēlē akordeonists Rolands Zelčs, vijolniece Liene Brence, pianists Rihards Plešanovs, kontrabasists Oskars Bokanovs, kā arī dziedātāji Kārlis Saržants un Aiga Bokanova. Ieraksts veikts studijā “Mints Music” skaņu režisora Tāļa Timrota vadībā, radot balfolk deju vakaram pietuvinātu skaņas estētiku.

“Esam ierakstījuši vienu stundu garu programmu – septiņpadsmit skaņdarbus, kur ir ne tikai dejas, bet arī franču jūrnieku dziesmas, šansoni un komponētas melodijas, kas mums bija ļoti tuvas un asociējās ar balfolk noskaņām. Īpaši gribas izcelt divus Toma Lipska oriģinālaranžiju ierakstus, kas tagad būs klausāmi un vienmēr skanēs siltā piemiņā. Toms bija mūsu pirmais Arcandelas kontrabasists un īsts draugs”, stāsta Aiga Bokanova. 

Albumu var noklausīties populārākajās straumēšanas vietnēs, tostarp arī Spotify: https://open.spotify.com/album/3PmHZTqXM5zlwQU1UiskOU  

Ansambļa Arcandela sastāvā spēlē profesionāli mūziķi no dažādiem mūzikas laukiem – klasiskā, tautas mūzika, opermūzika un mazliet arī džezs. Viņi sevi neierobežo, ir elastīgi dalībnieku sastāvā, meklē jaunus izaicinājumus un spēlē to, kas pašiem patīk – no tautas mūzikas līdz pat laikmetīgajai mūzikai.

Pagājušajā gadā ansamblis Arcandela ar komponistes Gundegas Šmites un operatora, režisora Aleksandra Okonova radīto koncertfilmu “Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams…”” tika nominēts Latvijas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons 2021” nominācijā “Koncertieraksts video” un Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps” nominācijā par labāko debijas filmu. Šo laikmetīgās mūzikas darbu audioformātā ir laidusi klajā arī nacionālā skaņu ierakstu kompānija “Skani”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar