Akcija pie Saeimas zvēraudzēšanas aizlieguma atbalstam

19. janvāra rītā pie Saeimas notika dzīvnieku aizstāvības organizācijas “Dzīvnieku brīvība” rīkotā atbalsta akcija kažokzvēru audzēšanas aizliegumam Latvijā. Atbalsta akcija noritēja kā kreatīva performance, kuras laikā notika simboliska milzu ūdeles dīrāšana un skanēja atklātā vēstule Saeimai, ko parakstījuši vairāk kā 40 tūkstoši cilvēku un 50 nevalstiskās organizācijas.

Radošā performancē atveidojot kažokādu industrijas norises, kopā ar pāris cilvēkiem gāzmaskās, kas turēja rokās plakātus ar uzrakstiem “Gribu dīrāt” un “Ļaujiet mocīt dzīvniekus”, uz sarkanu dūmu fona cilvēks priekšautā dīrāja milzu ūdeli. Tikmēr citi akcijas dalībnieki pauda atbalstu zvēraudzēšanas aizliegumam ar plakātiem “Par dzīvnieku aizsardzību!”, “Ir laiks aizliegt zvēraudzēšanu”, “Kažokādas pagātnē”, “Mana mamma, nevis tavs kažoks”. Megafonā skanēja atklātā vēstule Saeimai. Šo vēstuli ar aicinājumu Saeimai pieņemt zvēraudzēšanas aizliegumu Latvijā, ir parakstījuši jau vairāk nekā 40 tūkstoši cilvēku un 50 sabiedriskās organizācijas vietnē www.kazokadas-pagatne.lv.

Biedrības “Dzīvnieku brīvība” vadītāja Katrīna Krīgere komentē: “Latvijas sabiedrība rītdienas konceptuālajā Saeimas balsojumā gaida no deputātiem izlēmīgu rīcību par labu cilvēcībai un dzīvnieku aizsardzībai. Kažokādu industrija ir bezjēdzīga vardarbība pret dzīvniekiem, ko par nepieņemamu uzskata vairums Latvijas iedzīvotāju. Savvaļas sugu dzīvnieku mocīšana šauros sprostos un nonāvēšana gāzes kamerās apģērba dekorāciju ražošanai ir pretrunā ar mūsu cilvēcību, empātiju un cieņu pret dzīvību.”

Kā zināms, jau šo ceturtdien, 20. janvāra Saeimas plenārsēdē deputāti pirmajā lasījumā balsos par vai pret grozījumiem Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz kažokzvēru audzēšanas aizliegumu Latvijā no 2026. gada. Vienpadsmit deputātu Saeimā iesniegto likumprojektu pagājušajā nedēļā izskatīja Tautsaimniecības un agrārās politikas komisija, kas to atbalstīja ar deviņām balsīm par, trīs deputātiem atturoties, un nevienam komisijas deputātam nebalsojot pret.

Lai tiktu pieņemts zvēraudzēšanas aizliegums, vajadzīgs Saeimas deputātu vairākuma atbalsts kopumā trīs likumprojekta lasījumos, un starp Saeimas balsojumiem likumprojekts tiek papildus skatīts un precizēts Tautsaimniecības komisijas sēdēs, iesaistot dažādas nevalstiskās organizācijas un valsts iestādes.

Eiropā dzīvnieku audzēšana kažokādām ir aizliegta jau 18 valstīs, un vairākās valstīs uzsāktas parlamentāras diskusijas par aizlieguma pieņemšanu, tostarp Lietuvā un Latvijā. Pērn zvēraudzēšanas aizliegumus pieņēma arī Igaunija, Francija un Itālija.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar