“Misija Latvietis” varoņi pārsteidz pasauli ar aviācijas un robotikas inovācijām

Novembrī LMT Viedtelevīzijā un LTV pirmizrādi piedzīvos seriāls “Misija Latvietis” – astoņi stāsti par latviešu spēju visdažādākajās jomās radīt pasaules mērogā apbrīnotas, bieži pat kulta statusu sasniegušas lietas. Viena no pirmajām “Misija Latvietis” sērijām veltīta aviācijai un robotikai – jomām, kurās latviešu uzņēmumu “Aerones” un “Tarragon Aircraft” inovācijas ir starp pasaules līderiem.

“Misija Latvietis” sērijā par aviāciju un robotiku savijas divi iedvesmojoši latviešu uzņēmēju stāsti. Jānis Putrāms ir viens no vēja turbīnu apkopes un diagnostikas robotu ražošanas un servisa pakalpojumu uzņēmuma “Aerones” dibinātājiem. Viņi kā vēja turbīnu industrijas revolucionāri sākotnēji vēja turbīnu apkalpošanu mēģinājuši veikt ar droniem un vēlāk pievērsušies robotikai. Savukārt “Tarragon Aircraft” vadītājs Ingemārs Butkevičs pārstāv aviācijas nozari, un viņu ražotās pasaules klases vieglās lidmašīnas “Tarragon” iecienījuši lidotāji visapkārt zemeslodei.

Uzņēmēja gēns vieno abus latviešus jau no mazotnes – Jānis daļu bērnības pavadījis laukos, kur apguvis iemaņas pašrocīgi darināt un izprast lietu būtību ar muguras smadzenēm. Vēlāk sekojušas mācības Rīgā un ASV, IKT pasaules izzināšana un darbs tehnoloģiju jomā. Ingemārs lielu daļu mūža nodzīvojis Vācijā un jau mazotnē uz mammas pārmetumiem par sliktām atzīmēm atbildējis, ka viņam būs savs bizness un viņš dienās kļūs par pilotu. Pirms lidaparātu biznesa Ingemārs attīstījis lauksaimniecības robotu biznesu, palīdzot robotizēt govju fermas un saimniecības Latvijas laukos.

Šodien abi uzņēmēji savus sapņus piepilda, vadot uzņēmumus, kas nes Latvijas vārdu pasaulē. “Aerones” roboti strādā vairāk nekā 20 valstīs, apkalpojot zaļās enerģijas objektus četros kontinentos. Katru gadu debesīs tiek palaisti teju 20 jauni “Tarragon” lidaparāti, tie visi izgājuši Ingemāra kvalitātes pārbaudi, izlidojot un, vēlams, nogādājot lidmašīnas klientam pašrocīgi.

“Misija Latvietis” skatītājiem būs iespēja dzirdēt arī personīgus stāstus, kā inovatori spēj pārvarēt izaicinājumus un kādu darbu ar sevi patiesībā prasa šāds dzīves ceļš.

Katrai “Misija Latvietis” sērijai ir viena virstēma, un katrā no tām būs redzami divi varoņi, bet prologs vēstīs par kādu īpašu vēsturisku personību. Citas raidījuma sērijas būs veltītas dizainam (Artis Nīmanis, Germans Ermičs), medicīnai (Monta Brīvība, Veronika Puiša), nepieradinātajai arhitektūrai (Dagnija Smilga, Niklāvs Paegle), autobūvei (Ali Jansons, Mārtiņš Zalmans), skaņu pasaulei (Ģirts Ozoliņš, Jānis Irbe), datoru lietām (Andrejs Kļaviņš, Ernests Kļaviņš, Jānis Rozenfelds), kā arī materiālu dizainam un apģērbam (Sarmīte Poļakova, Fjodors Podgornijs).

Seriāls filmēts Latvijā un ārzemēs, veidojot mūsdienīgu sapludinājumu ar dinamisku komiksu formātā veidotām animācijām un 3D estētikā veidotām vizualizācijām. Seriāla veidotāju komandā ir 26 cilvēki režisores, producentes un scenārija autores Ilze Lasmanes-Brožes vadībā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar