Kāpēc jaunieši izvēlas lietot apreibinošas vielas?

Biedrība “Papardes zieds” septembrī sāk komunikācijas kampaņu “Dzīvo dzīvi tīri, brīvi”, lai stiprinātu Latvijas jauniešu zināšanas par savu veselību, atkarību profilaksi, sniegtu prasmes un zināšanas, kas palīdz izvairīties no nevēlamas, kaitīgas uzvedības, tādējādi saudzējot un uzlabojot seksuālo un reproduktīvo veselību. Kampaņā tiks sarīkotas 100 atkarību profilakses nodarbības skolās visā Latvijā, sasniedzot aptuveni 1500 skolēnu no 5. līdz 12. klasei.

Katrs mēs kaut reizi esam saskārušies ar vilinājumu izmēģināt ko jaunu un nebijušu. Taču iegūtās sajūtas ne vienmēr attaisno mūsu gaidas. Dažkārt cilvēkam ir tendence vispirms darīt un tad domāt, vai bija tā vērts. Līdzīga situācija var rasties, izmēģinot apreibinošas vielas.

Kas ir atkarības, un kāpēc cilvēki apreibinošas vielas lieto?

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mājaslapā atrodama definīcija: “Atkarība ir piespiedu vēlēšanās pēc noteiktām vielām un/vai uzvedības veidiem, kas uz laiku samazina negatīvās izjūtas vai izraisa vēlamās.” Atkarība kā slimība nerodas uzreiz – tā veidojas pakāpeniski. Tā ir vēlme uz brīdi aizmirst savas problēmas, nebūt klātesošam un paslēpties no sevis un savām izjūtām. Atkarība tāpat kā citas slimības nešķiro cilvēkus pēc vecuma, dzimuma vai nodarbošanās. Vienīgais, kas tai ir atšķirīgs, – cilvēks apzināti vai neapzināti nodara to sev pats.

BKUS bērnu psihiatrs, narkologs Ļevs Poluņins uzskata: “Jauniešu vecumam raksturīgā vēlme gūt jaunu pieredzi, sabiedrības spiediens, mentālas veselības problēmas, nelegālo vielu pieejamība ir faktori, kuri nav atkarīgi no jaunieša, bet var paaugstināt psihoaktīvo vielu lietošanas risku. Reāla izvēle būtu no vielu lietošanas atteikties, neskatoties uz visiem šiem faktoriem.”

Kas rada vēlmi dažādas vielas lietot? Tam var būt atšķirīgi iemesli, taču bieži tiek konstatēts, ka tā ir vēlēšanās izmēģināt ko jaunu, nebijušu, sekošana pūļa instinktam – visi draugi to dara, tāpēc arī man jāizmēģina, bet dažkārt tas notiek pat piespiedu kārtā. Tāpat arī problēmas ģimenē vai skolā, emocionālas grūtības un citi iemesli. (Apreibinošās vielas un atkarības veidošanās: Veselapasaule.lv.)

Patiesībā vairums jauniešu līdz galam neapzinās, ko apreibinošās vielas var nodarīt viņu turpmākajai dzīvei un attīstībai. Īpaši bīstami ir tās lietot pusaudžu gados, jo šajā periodā jaunietis pilnībā vēl nav nobriedis, un tas var radīt veselības problēmas. Tāpat vielu lietošana agrā vecumā var atkarības attīstību paātrināt, jo pusaudža nervu sistēma vēl nav nobriedusi un vielu ietekme var būt intensīvāka nekā pieaugušam cilvēkam.

Nereti atkarības tiek novērotas tiem jauniešiem, kuriem ir problēmas ar garīgo veselību. Tāpēc viņi meklē veidu, kā negatīvās emocijas uz laiku mazināt, un tas dažkārt var šķist vieglākais ceļš. Tomēr tā nav. Patiesībā, lietojot apreibinošas vielas, tās var izraisīt vēl spēcīgākas izjūtas, piemēram, trauksmi un depresiju pastiprināt. Tā sākas “nebeidzamais aplis”, no kura daudzi nevēlas izkāpt, jo vielu ietekmē jūtas labāk, taču, katru reizi no tām atsakoties, piedzīvo sliktāku pašsajūtu, un tas jaunieti iesviež vēl dziļākā bedrē. 

Apreibinošo vielu ietekme un riski gan pašam lietotājam, gan tuviniekiem. Līdzatkarība

Termins “līdzatkarība” attiecas uz visiem, kuri ciešāk saistīti ar tiem, kuriem ir atkarība. Tā ir ģimene – vīrs vai sieva un bērni, arī draugi. Zinātnieki izpētījuši, ka atkarība kā slimība skar ne tikai slimā cilvēka psihi, bet noteiktā mērā arī tuviniekus. Slimības gaitā šāds tuvinieks savu dzīvi pakļauj atkarīgā slimībai. Tādējādi līdzatkarīgais cenšas tuviniekam palīdzēt, par notiekošo nereti vaino pats sevi, sāk piedzīvot emocionālu cīņu ar sevi. (Kas ir atkarība? Veselīgs rīdzinieks veselā Rīgā: Veseligsridzinieks.lv.)

Līdzatkarīgajiem bieži raksturīgas grūtības lūgt palīdzību, ātra aizkaitināmība, zems pašvērtējums un citas problēmas. Iespējams, ka līdzatkarīgais tādēļ būs atturīgs pret jebkādu vielu lietošanu, jo ir saskāries ar to, ko tās spēj nodarīt. Taču ir situācijas, kad reakcija ir pretēja un līdzatkarīgais nezina citu veidu, kā vien pašam sākt lietot kādu vielu vai atrast cilvēku sev blakus, kam ir nosliece uz atkarībām.

Vienaudžu spiediens, sociālo mediju ietekme

Pusaudža pieņēmumus un attieksmi pret atkarību izraisošajām vielām mūsdienās ļoti viegli ietekmē informācijas pārbagātība internetā. Tāpat pusaudžiem ir raksturīgi aktīvi apmeklēt dažādas ballītes un pasākumus, kuros, visticamāk, tiks lietotas kādas atkarību izraisošas vielas. No tādām situācijām pusaudzi nav iespējams pilnībā pasargāt, taču viņu var pasargāt no šo vielu izmēģināšanas un atkārtotas lietošanas. Tieši tādēļ ir svarīgi jauniešus informēt par vielu radītajām sekām, lai, nonākot izvēles priekšā, viņi spētu pieņemt apzinātu lēmumu. (Kā runāt ar pusaudžiem: Eveselibaspunkts.lv.)

Cilvēkam ir raksturīgi sekot pūlim, labāk darīt to, ko dara visi, nevis būt atšķirīgam. Īpaši jauniešu vidū atšķirīgie kompānijā nereti netiek pieņemti, tiek atstumti un dažkārt pat saskaras ar apcelšanu, gan fizisku, gan emocionālu pāridarījumu. Par to ir jārunā, jo vienaudžu spiediens ir viens no iemesliem, kas pusaudžus un jauniešus noved pie dažādu vielu lietošanas.

ESPAD pētījums “Par atkarību izraisošo vielu lietošanas paradumiem un tendencēm skolēnu vidū” rāda, ka 2019. gadā 75% skolēnu Latvijā darbadienās sociālos medijus lieto ilgāk nekā divas stundas dienā. Tas nozīmē, ka vidēji vismaz divas stundas dienā skolēns pavada, meklējot un daloties ar dažādu informāciju, tostarp neizslēdzot faktu, ka procesā iekļauts tāds saturs – sarunas, attēli vai video –, kurā pieminētas apreibinošas vielas, to lietošanas īstās ēnas puses neatklājot.

Jauniešu domāšanu un uztveri var ietekmēt dažādi faktori. Tomēr galu galā tie būs viņi paši, kas izlems, kā rīkoties. Apkārtējie spēj tikai mēģināt jauniešus pārliecināt pieņemt pareizo lēmumu – būt brīviem un apreibinošās vielas neizvēlēties. 

Atkarību izraisošo vielu lietošanas alternatīva, palīdzības iespējas

Biedrības “Papardes zieds” valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle atgādina: “Pieaugšana – laiks ar tik daudziem vilinājumiem, sarežģījumiem, prieku, enerģiju, bailēm, sevis meklējumiem. Gribas būt tādam kā pārējie, būt barā, iekļauties, izmēģināt, būt pieaugušam. Veipi, alkohols, citas vielas, tabletes, azartspēles, pornogrāfija. Vai ir iespējams savus bērnus pilnībā pasargāt no pasaules ļaunuma? Diez vai. Taču var būt savam pusaudzim blakus, runāt, skaidrot, saprast, samīļot. Mums kā pieaugušajiem svarīgi būt zinošiem, godīgiem, atrast laiku sarunām, kopābūšanai, labam vārdam – tas spēcina, stiprina.” 

Tomēr pāri visam ir svarīgi nebaidīties, nepalikt vienam un lūgt palīdzību. Veselības ministrijas mājaslapā atrodami dažādi ceļveži, kur palīdzību saņemt. Palīdzībai atkarību pārvarēšanai ir izveidots konsultatīvais tālrunis 67037333. Tā mērķis ir sniegt anonīmu psiholoģisku palīdzību, atbalstīt iedzīvotājus savu vai līdzcilvēku paradumu maiņā. 

Biedrība “Papardes zieds” aicina izglītības iestādes iesaistīties kampaņā “Dzīvo dzīvi tīri, brīvi” un pieteikties izglītojošām veselības veicināšanas nodarbībām bērniem un jauniešiem. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar