Kā Z un Alfa paaudzes pārraksta biznesa spēles noteikumus

Uzņēmējdarbības pasaulē, kurā tradīcijas bieži sastopas ar jaunām idejām un tehnoloģijām, inovāciju un celmlaužu meklēšana ir kļuvusi par kritisku faktoru, lai nodrošinātu ilgtspējīgu izaugsmi un konkurētspēju. Straujais tehnoloģiju attīstības temps būtiski maina ne tikai biznesa ekosistēmu, bet arī izglītības nozari, kas palīdz sagatavot topošos uzņēmējus. Uzņēmumi, kas jau šodien veic novatoriskus soļus tehnoloģiju jomā, ne tikai nodrošina sev konkurētspēju, bet arī rada paliekošu iespaidu sabiedrībā kopumā. Viena no iniciatīvām, kas maina izglītību tehnoloģiju un biznesa jomā ir “StartSchool” programma.

Spēja iet līdzi laikam

Tehnoloģijas spēlē arvien nozīmīgāku lomu mūsu ikdienā, un to veiksmīga integrācija uzņēmējdarbībā var būt izšķiroša, lai gūtu panākumus. Tos, kuri dzimuši laikā no 2001. līdz 2013. gadam, pieņemts uzskatīt par “Z” paaudzi, savukārt pēc 2013. gada dzimušos dēvē par “Alfa” paaudzi. Viņi ir globāli domājoši, tehnoloģiski prasmīgi un kritiski pret ikvienu produktu vai pakalpojumu, kas neatbilst viņu augstajām prasībām. Viņi nav piesaistīti tradicionālajiem biznesa modeļiem un nepacieš sliktu servisu vai novecojušus procesus. Ja kaut kas nefunkcionē, tas tiek atklāti pausts, izmantojot sociālos medijus un globālās saziņas platformas. Šīs paaudzes globālā perspektīva un komunikācijas prasmes angļu valodā padara viņus atvērtus un pieejamus starptautiskiem risinājumiem. Tas rada jaunas prasības uzņēmumiem, kuri vēlas veiksmīgi darboties šajā mainīgajā vidē – vairs neder pieteikumu izskatīšana 30 dienu laikā, tagad ir laiks ātriem, elastīgiem un lietotājam draudzīgiem risinājumiem.

Inovāciju ceļš uz nākotni

Inovāciju nozīme ir acīmredzama arī apdrošināšanas nozarē. Lai gan šī industrija bieži tiek uztverta kā konservatīva, balstīta uz ilgtermiņa pieredzi un vēsturiskiem datiem, tomēr mūsdienās ar to vairs nepietiek. Lai arī specifiskām jomām, piemēram, aktuāru darbam, akadēmiskā izglītība un pieredze ir neaizstājamas, lielākajā daļā uzņēmuma darbības jomu, it īpaši produktu attīstībā, nepieciešama pavisam cita pieeja. Piemēram, mēs esam izveidojuši modeli, kas vairāk līdzinās jaunuzņēmumu ekosistēmai, kur produktu attīstības cikls sākas ar lietotāja stāstu un klienta ceļojuma izpēti, nevis ar risku aprēķināšanu, balstoties uz pagātnes datiem. Savukārt darbiniekos “Balcia” meklē jaunuzņēmumu DNS – tos, kuri ir ieinteresēti inovācijās, gatavi mācīties un izaicināt ierasto kārtību. Šāda pieeja darbinieku izvēlē ļauj uzņēmumam ne tikai iegūt jaunus skatījumus un idejas, bet arī veidot vidi, kurā inovācijas ir ne tikai iespējamas, bet arī sagaidāmas. Uzņēmumi, kas jau šobrīd ir iesaistījušies tehnoloģiju inovācijās, saprot, ka šī joma ir ne tikai nākotne, bet arī tagadne, un tā maina visu – sākot no darba procesiem līdz klientu apkalpošanai.

Pieredze liecina, ka atbalsts izglītībai, īpaši tehnoloģiju jomā, ir kritisks faktors, kas var ietekmēt ne tikai katra cilvēka karjeru, bet arī plašāku sabiedrību un ekonomiku. Tehnoloģiju risinājumi, ko izstrādā un ievieš jauni uzņēmēji, var kļūt par pamatu jaunām nozarēm, kas savukārt rada darba vietas un veicina ekonomisko izaugsmi. Latvijai kā mazai valstij ar ierobežotiem dabas resursiem ir jākoncentrējas uz savu cilvēku resursu attīstīšanu. Jau šobrīd redzam, ka Latvijas IT nozare un jaunuzņēmumu vide rada jēgpilnus un globāli konkurētspējīgus risinājumus.

Svarīga loma nākotnes izaugsmē

Atbalsts “StartSchool” iniciatīvai ir dabisks turpinājums mūsu uzņēmuma inovāciju kultūrai. Vēlamies ne tikai piedāvāt jaunus tehnoloģiskus risinājumus, bet arī veicināt jaunu uzņēmēju un tehnoloģiju speciālistu attīstību, kuriem ir potenciāls mainīt pasauli. Šis koncepts – atbalstīt cilvēkus ar uzņēmējdarbības potenciālu, kuriem šobrīd vēl nav pietiekamu zināšanu vai līdzekļu, ir lieliska platforma, kurā varam sniegt savu ieguldījumu. Šādiem talantiem visvairāk ir nepieciešamas tieši praktiskās zināšanas un mentors, kurš var sniegt vērtīgas norādes un palīdzēt izstrādāt un ieviest inovatīvus risinājumus.

Šis ir projekts ar milzīgu potenciālu, un esam lepni, ka varam būt tā daļa. Uzņēmumiem, kas spēj saredzēt plašāku ainu un domāt stratēģiski, tā ir ļoti vērtīga un izmērāma investīcija. Programma piedāvā to, ko daudzi kursi nespēj – reālu pieredzi, kas palīdz attīstīt uzņēmējdarbības prasmes un izpratni par tirgu. Tā sniedz dalībniekiem iespēju pārbaudīt savas idejas, iegūt vērtīgus padomus no pieredzējušiem mentoriem un saprast, vai izvēlētais ceļš ir īstais. Pat, ja viņi, nonāk pie secinājuma, ka uzņēmējdarbība nav viņu aicinājums, šī pieredze ir nenovērtējama, jo sniedz skaidrību par nākotnes izvēlēm. Ja no pirmajiem 100 dalībniekiem izveidosies 10 veiksmīgi uzņēmēji, tas jau būs liels panākums ne tikai projektam, bet arī Latvijas ekonomikai. Šie uzņēmēji radīs jaunas darba vietas, attīstīs tehnoloģiskus risinājumus un veicinās Latvijas kā inovāciju centra reputāciju globālā mērogā.

Apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmuma “Balcia” valdes priekšsēdētājs Jānis Lucaus

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar