Atvēlot Ģertrūdes ielas posmu gājējiem, uzstādīts Mobilitātes rekords 2024

Sestdien, 21, septembrī, Eiropas mobilitātes nedēļas ietvaros Rīgā uzstādīts Mobilitātes rekords 2024. Šajā dienā Ģertrūdes ielas posms pārtapa par gājēju ielu, kurā visas dienas garumā pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja iepazīties ar 24 dažādiem, videi draudzīgiem un aizraujošiem pārvietošanās veidiem. Pasākuma ietvaros, izmēģinot vienriteņa dēļus, supdēļus, mini bmx, rollerslidas un citus neierastus pārvietošanās veidus, uzstādīts “Mobilitātes rekords 2024”. 

24 izglītojošas un izzinošas stacijas Ģertrūdes ielas posmā no Brīvības ielas līdz Tērbatas ielai pulcēja vairāk nekā 2000 pilsētas iedzīvotājus un viesus, sasniedzot Mobilitātes rekordu 2024. Pasākuma mērķis bija rosināt ik vienu aizdomāties par dažādajiem pārvietošanās veidiem, kas mums ir visapkārt. 

“Mobilitātes rekorda 2024” titulu ieguva Lana, kura pasākumu apmeklēja kopā ar meitu. Lana norāda, ka ikdienā pa Rīgu pārvietojas ar velosipēdu un viņai ir prieks, ka Rīgā top vairāk veloceļu.

Pasākuma ietvaros bija pieejamas izglītojošas un izzinošas stacijas, kurās daudzveidīgu mobilitātes rīku lietotāji stāstīja par plašo mobilitātes rīku klāstu, to vēsturi, rādīja paraugdemonstrējumus, kā arī ikviens varēja izmēģināt kādu no pasākumā pieejamajiem pārvietošanās līdzekļiem. Stacijā “Rīga riteņo” norisinājās velo ruļļu sacensības, kur dalībnieki centās viens otru pārspēt, pēc iespējas ātrāk nobraucot virtuālu distanci uz veloruļļiem, pašiem paliekot uz vietas. 

Stacijā “Rīga vienriteņo” jebkurš varēja izmēģināt vienriteņa dēli, savukārt stacijā “Rīga balansē” – balansa dēli – lai liktu pamatus savām spējām, pārvietoties ar elektrisko uniciklu. Savukārt stacija “Rīga draudzējas” mudināja aizdomāties par to, lai pilsētvide būtu pieejama, droša un ērta ikvienam, arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Stacijas, kuras piesaistīja plašu uzmanību, bija “Rīga ērmriteņo.” Tajā bija apskatāmi vairāki ērmriteņi un mazākie pasākuma apmeklētāji varēja doties īsā izbraucienā ar vienu no tiem. Savukārt stacijā “Rīga iet” īsā pastaigā varēja doties ar ķekatām, spainīšiem un pedālīšiem.

Eiropas mobilitātes nedēļa ir Eiropas Komisijas izglītojošā kampaņa, kas katru gadu norisinās no 16. līdz 22. septembrim, ar mērķi veicināt iedzīvotāju izpratni par ilgtspējīgu mobilitāti pilsētās. Kampaņai ik gadu pievienojas arvien vairāk pilsētu, organizējot aktivitātes, kas vērstas uz sabiedrības uzvedības maiņu, izvēloties sabiedrisko transportu vai citus videi draudzīgus transporta risinājumus. Rīga Eiropas mobilitātēs piedalās kopš 2008. gada.

Foto: Picture Agency

TOP Komentāri

avatar