Bērnu slimnīcā sāk nodrošināt bezmaksas higiēnas preces meitenēm

Bērnu slimnīcā ik gadu tiek stacionētas apmēram trīs tūkstoši meitenes vecumā no 11-18 gadiem. Rūpējoties par viņu labbūtību un veselību, slimnīcā uzsākts projekts, lai nodrošinātu bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm, novēršot neērtības un veselības riskus, kas var rasties, ja higiēnas līdzekļi nav pieejami.

Higiēnas preces atradīsies īpašās kastēs vairāku nodaļu labierīcībās. Plānots, ka nākotnē šādas kastes tiks izvietotas visā slimnīcā, lai nodrošinātu higiēnas līdzekļu pieejamību visām meitenēm un sievietēm, kurām tās varētu būt nepieciešamas. Sabiedrībā joprojām jūtama stigma runāt par šiem jautājumiem, tāpēc ir būtiski, lai higiēnas produkti būtu pieejami brīvi, bez nepieciešamības iesaistīt citus cilvēkus.

Ar jauniešiem tiek nepietiekami runāts par reproduktīvo veselību, kas rada ne tikai neziņu un neskaidrību, bet arī neizpratni par būtiskām tēmām, piemēram, menstruācijām un ar tām saistītajiem higiēnas produktiem. Ir svarīgi veicināt atklātu un atbalstošu vidi, kurā meitenes un jaunas sievietes var justies droši.

Bērnu slimnīcas ginekoloģe Lāsma Līdaka norāda, ka “Bērnu slimnīcā nonāk jaunas meitenes no visas Latvijas un viņu sociālie statusi mēdz būt ļoti atšķirīgi. Pusaudžu gados cikls nereti ir neregulārs un mēnešreizes var sākties jebkurā brīdī. Atrodoties slimnīcā, meitenes nevar jebkurā brīdī doties pēc higiēnas precēm uz mājām vai tās iegādāties. Vienlaikus, ne vienmēr viņas jūtas ērti lūgt palīdzību personālam, tāpēc cieš no neērtībām. Ir ļoti svarīgi ne vien normalizēt menstruācijas kā daļu no sievietes dzīves, no kuras nav jākaunas, bet arī sniegt iespēju diskrēti saņemt nepieciešamās higiēnas preces, ja pēc tām ir vajadzība. Ļoti ceram, ka ne tik tālā nākotnē šādas kastes būs ne vien visās Bērnu slimnīcas labierīcībās, bet arī visās izglītības iestādēs un citviet.” 

Projekts tiek īstenots ar slimnīcas atbalstītāja “TZMO Fonds Kopā mainām pasauli” palīdzību un sieviešu higiēnas preču zīmolu “Bella”. Pašreiz, projektu uzsākot, ir svarīgi aplēst nepieciešamo higiēnas preču daudzumu, lai būtu skaidrība, cik liels atbalsts nepieciešams arī nākotnē. 

Fonda pārstāve Vija Mētra akcentē: “Mūsu fonda darbības mērķis ir sabiedrības fiziskās un garīgās veselības, kā arī sociālās labklājības veicināšana, īpaši – sociālās palīdzības nodrošināšana mazāk aizsargātajiem sabiedrības slāņiem. Tā kā mums jau vairākus gadus izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Bērnu slimnīcu, nodrošinot bērnu higiēnas preces bērnu un vecāku atpūtas istabās slimnīcas teritorijā, ar lielu prieku atsaucāmies slimnīcas aicinājumam palīdzēt nodrošināt higiēnas preces meitenēm, kuras apmeklē speciālistus vai ārstējas slimnīcā. “Bella” jau daudzu gadu garumā atbalsta organizācijas un dažādas sociālās programmas, lai izglītotu jaunietes un atvieglotu rūpes par higiēnu.”

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar