Brokastošana jeb putrošana – tas ir mūsdienīgi
Tā kā biezputru izvēle ir ļoti plaša gan to garšas, gan pagatavošanas ziņā, katram iespējams piemeklēt savām vēlmēm atbilstošāko.
“Lai gan agrāk cilvēki neprata skaitīt kalorijas, tomēr viņi bija novērojuši, ka putra dod spēku gan apdarīt visus darbus, gan sagaidīt nākamo maltīti, kas nebija kalorijām tik bagāta kā tagad. Zināšanas mūsdienās atklāj daudz vērtīga par biezputrām un to nozīmi ēdienkartē. Tās sastāv no daudzām cilvēkam nepieciešamām vielām, kas atbild gan par mūsu pašsajūtu, gan organisma darbību,”stāstaveselīga uztura māksliniece Inga Pūce.
Biezputru labās īpašības:
- uzlabo kuņģa darbību;
- šķiedrvielas neveicina izsalkumu;
- ciete nodrošina sāta sajūtu ilgtermiņā;
- dzelzs stiprina imunitāti un paaugstina fizisko izturību;
- magnijs regulē asinsspiedienu un palīdz uzveikt stresu;
- šķiedrvielas attīra organismu, liekot justies moži visas dienas garumā;
- cinks veicina brūču sadzīšanu un veicina normālu augļa attīstību grūtniecības laikā;
- graudaugos esošie B grupas vitamīni uzlabo ādas stāvokli un uzmundrina ķermeni un prātu.
Lai gan putru pagatavošana neprasa lielu piepūli un to var paveikt ikviens, tomēr ir dažas lietas, kas jāņem vērā, lai iecienītākā brokastu, pusdienu vai vakariņu biezputra izdotos baudāma un garda. Tāpēc Inga Pūce sniedz dažus vērtīgus ieteikumus, kas jāievēro, vārot putru.
Kā pareizi vārīt putru?
- Vārot putru, nevajag liet klāt ūdeni, citādi tā kļūs gluma;
- Vārot putru pienā – tā kļūs lipīga savukārt vārot ūdenī vai buljonā, – irdena.
- Rīsi jāber verdošā ūdenī, kam pievienotas pāris piles citrona sulas, un katliņam labāk uzlikt vāku. Tad tie saglabāsies balti un nesalipuši. Vārot saldo rīsu putru, cukuru pievieno tikai pašās vārīšanas beigās, jo tad putra nebūs gluma un ātrāk izvārīsies;
- Vārot putraimu putru, tie jāber jau verdošā un nedaudz sālītā ūdenī. Putra jāvāra uz nelielas uguns, lai tā spēcīgi neburbuļotu;
- Ja mannas putraimus pirms vārīšanas uz pusstundu iemērksi ūdenī vai pienā, mannas putraimu ēdieni būs čagani;
- Grūbu putra neiegūs zilganu nokrāsu, ja pēc uzvārīšanās tiks noliets ūdens un putraimi vēlreiz tiks aplieti ar verdošu ūdeni. Grūbas uzvārīsies ātrāk, ja tās pirms vārīšanas uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī;
- Prosa zaudē rūgteno piegaršu, ja to pirms vārīšanas pārlej ar verdošu ūdeni, nokāš un tikai pēc tam vāra.
Šefpavārs Normunds Baranovskis teic, ka biezputra ir ēdiens, ko iespējams padarīt tik dažādu: “Putras var gatavot no auzām, mannas, prosas, rīsiem, griķiem, kama miltiem un ne tikai, turklāt nav jāaprobežojas ar to vārīšanu ūdenī. Biezputras vārot pienā, kokospienā vai mandeļu pienā, tās iegūs pavisam jaunu un brīnišķīgu garšu. Iesaku ēst putras ne tikai brokastīs, lai uzņemtu enerģiju un spēku visai dienai, bet arī pusdienās un pat vakariņās, tomēr tad jāuzmanās, lai pēc tam nerastos smaguma sajūta. Zināms, ka no rītiem steidzamies un brokastu gatavošanai neatliek daudz laika, tāpēc tad iesaku gatavot auzu, rīsu vai kama putru, kas neaizņems daudz laika, un garšīgs dienas iesākums garantēts!”
Normunds Baranovskis dalās ar dažām biezputru receptēm, ko gatavot brokastīs, nesteidzīgās pusdienās vai arī vakariņās.
Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu
Nepieciešams:
- Mandeļu piens – 1 glāze
- Pilngraudu auzu pārslas – 2 ēdamk.
- Žāvēti augļi – 2 ēdamk.
- Grauzdētas mandeles – 1 ēdamk.
Pagatavošana:
- Vāra mandeļu pienu ar pilngraudu auzu pārslām 2-3 min.
- Sagriež žāvētos augļus un pievieno putrai
- Pārkaisa ar grauzdētām mandelēm
Bukstiņputra
Nepieciešams:
- Miežu putraimi – 1 glāze
- Kartupeļi – 3 gab.
- Burkāns – 1 gab.
- Sīpols – 1 gab.
- Piens – 1 glāze
- Sviests – 1 ēdamk.
- Sāls un pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
- Nomizo dārzeņus un sagriež mazākos gabalos
- Sīpolus un burkānus apcep sviestā un pievieno kartupeļu šķēlītes
- Sautē 3-5 minūtes un pievieno buljonu, tik daudz, lai pārsedz visus dārzeņus vismaz 5 mm
- Vāra uz lēnas uguns 10 minūtes un pievieno miežu putraimus, kā arī siltu pienu
- Vāra līdz putra iegūst krēmīgu konsistenci
- Pēc garšas pievieno sāli un piparus
Kama putra ar ogām un jogurtu
Nepieciešams:
- Kama miltu maisījums – 50-70 g
- Ogu sula (pēc izvēles) – 200 ml
- Ogas (svaigas vai saldētas) – 200 g
- Jogurts – 400 g
Pagatavošana:
- Sakarsē sulu un pievieno kama miltus
- Nedaudz savāra, gluži kā gatavo debesmannu
- Atdzesē un saputo gaisīgā putrā
- Pievieno jogurtu un ogas
Foto: publicitātes
TOP Komentāri