Dzejas rupors – laba ideja auglīgā augsnē

“Esi sveicināts “Dzejas Ruporā” – pirmajā  “Dzejas Dienu” festivālā ON-LINE!
Vēlamies sniegt lielisku iespēju tieši Tev aizsākt kopā ar mums jaunu tradīciju – “Dzejas rupors”! Ja Tu raksti dzeju un vēlies dalīties ar citiem – nekautrējies un pievienojies grupai!
Šī īpašā notikuma ietvaros mēs vēlamies izaicināt Tevi – vai spēsi uzrakstīt 7 dzejoļus 7 dienās? Lai gaisotni padarītu vēl aizraujošāku, esam uzrunājuši jaunās paaudzes dzejnieku Daini Deigeli un dzejas metru Aivaru Eipuru, kuri sniegs savu atbalstu un viedokli visu 7 dienu garumā!” Ar šādiem vārdiem sociālajā tīklā “Facebook”, Starptautiskā dzejas festivāla “Dzejas dienas 2018” sākumā, savus sekotājus un ikvienu “Facebook” lietotāju uzrunāja “Dzejas Dienas”.

Jau akcijas pirmajā dienā “Dzejas Rupora” grupā bija reģistrējušies ap 200 interesentu, no kuriem 73 aktīvi iesaistījās, bet 38 izdevās pieveikt ne būt ne vieglo izaicinājumu – 7 dienu laikā uzrakstīt 7 dzejoļus.

Būtisks jauno dzejnieku ieguvums no šādas akcijas, vēl bez tā, ka par katru no dzejoļiem ikdienas varēja saņemt profesionāļa viedokli, bij moderatoru ikrīta uzruna, kas saturēja viegli uztveramas pamācības, saprotams, arī humoru, un vienmēr – vielu pārdomām. Pateicamies abiem moderatoriem! Lai arī dienišķie komentāri par dzejoļiem mēdza būt nesaudzīgi, kā piemēram: “Nekad vairs tā nedari,” vai, “šo es tiešām nesapratu”, tomēr kritika izrādījās auglīga un aizrādījumi tika ņemti vērā, jo dienas, jo dzejoļi kļuva kvalitatīvāki, rūpīgāk izstrādāti, “izslīpēti”, līdz ar to netrūka arī atzinību un labo vārdu! Ne man vienīgajai spilgti atmiņā palicis Aivara Eipura rakstītais kādā no ikrīta uzrunām: “Vakar mēs šeit lasījām ne vienu vien, bet vairākus neparasti labus dzejoļus. Ja tā būs arī šodien… Kas tad būs?”

Ikviens no 38 izaicinājumu pievarējušajiem dalībniekiem tika aicināts ar savu labāko dzejoli uzstāties lasījumos Starptautiskā dzejas festivāla “Dzejas dienas 2018” noslēguma pasākumā Latvijas Nacionālajā bibliotekā. Lielākajai daļai no 12 dalībniekiem tas bija pirmais savas dzejas publiskais lasījums dzīvē. Iespējams, izklausīsies mazliet ideālistiski, bet, manuprāt, kā mūžīgu turpinājumu simbolizējošs elements, jauno autoru dzeja lieliski iederējās šādā notikumā, pēc tam, kad “Dzejas maratonā” teju no vāka līdz vākam, tika izlasīti 100 latviešu klasiķu dzejoļi Ineses Auziņas sakārtojumā no krājuma “100 dzejoļi Latvijai”.

Neviens nevar apgalvot, ka “Dzejas Rupora” dzejnieku vidū ir “topošie klasiķi”, tieši tāpat kā – neviens nevar apgalvot, ka tā nav. Uzbūvēšu jautājumu pēc Aivara Eipura parauga: “Ja izrādīsies, ka būs… Kas tad būs?”

Astotās dienas rītā, dzejiski rotaļājoties ar viena no akcijas moderatoru – Daiņa Deigeļa – tik tikko klajā nākušā dzejas krājuma “Dievs beidz” nosaukumu, aktīvākie no dalībniekiem, ar devīzi: “Mēs neesam gatavi beigt,” lūdza neslēgt grupas lapu sociālajā tīklā “Facebook”, viņu lūgums tika ņemts vērā, un dzejas publicēšana “Dzejas Ruporā” turpinājās. Šodien ir pagājuši aptuveni 4 mēneši kopš akcijas noslēguma un joprojām nekas nav beidzies. Gluži pretēji, sniega pika veļas un aug par bumbu. Dzejas Rupora dzejnieku darbošanās ris viegli, attīstas it kā pati no sevis, it kā runādama ruporā: “ Šāds ON-LINE dzejas festivāls, nudien, bij lietderīgs, pat nepieciešams!”

Protams, arī šai zelta monētai ir divas puses, diemžēl. “Dzejas Ruporu”, kā pašreklāmas rīku izmanto arī autori, kas tā misiju, vīziju (izliekas), vai tiešām ir pārpratuši. Aicinu uz šiem autoriem paraudzīties kā uz likumsakarību apliecinošiem izņēmumiem… Nekur mēs “nedēsimies” no dzejas ar puķainām ilustrācijām, un varbūt arī nevajag, jo radusies situācija tikai pasvītro “Dzejas Rupora” rezultātu, kurš kopumā vērtējams ar lielu, lielu plusu!

Par ko īsti tāda sajūsma?

Pirmkārt, tādēļ, ka neilgi pēc akcijas oficiālā noslēguma sākās pieteikšanās “Matris Lingua” konkursam, kurā trīs no laureātiem – Aļesja Loseva – Biteniece, Arnolds Scuckis un Elza Dobičina – nemaz nepieteiktos, ja nebūtu guvuši pozitīvu pieredzi un atzinību “Dzejas Rupora” laikā. Savukārt, pieredze no dalības seminārā, kurā viņu darbi tika recenzēti un analizēti, paliktu tā arī negūta.

Līdzīgi arī ar Latvijas Rakstnieku savienības un Literārās izglītības un jaunrades atbalsta centra rīkoto un LR Kultūras ministrijas atbalstīto “Jauno un iesācēju autoru literāro darbu konkursu”. Divi no “Dzejas Rupora” dalībniekiem – Maija Reloaded un Pēcs Rudens, jeb Ivars Vācers  – bez “Dzejas Ruporā” gūtās pieredzes un iedvesmas, savus darbus konkursam nebūtu iesūtījuši. Taču tagad – izturējuši 111 darbu konkurenci, iekļuvuši 20 labāko vidū – guvuši iespēju piedalīties LR Kultūras ministrijas apmaksātajās dzejas meistardarbnīcās gada garumā.

Pus otru mēnesi pēc “Dzejas Rupora” oficiālā noslēguma  Rīgas Centrālajā bibliotēkā notika Dzejas Rupors.LIVE – Rupora dzejnieku pašu sarīkoti dzejas lasījumi, pulcināja ap 15 dalībnieku. Tiesa, šajā notikumā publika sajūsmā nelauza krēslus, ja pašu autoru tuviniekus vispār ir korekti nosaukt par publiku, tomēr kopumā pasākums izdevās labi un priecē, ka  pirmā reize, ar to, ka Rupora dzejnieku pulku spontāni papildināja arī šajā akcijā neiesaistījušies dzejnieki, nepārprotami apliecināja, ka šādus lasījumus nepieciešams rīkot vēl un vēl. Kas arī tika darīts – pēc pāris mēnešiem Dzejas Rupors.LIVE II pulcināja jau 20 dzejnieku, pievērsa mediju uzmanību un bija īstas publikas apmeklēts, bet svarīgāk par visu – tajā izskanēja aizvien kvalitatīvāka dzeja.

Visu lasītāju priekšnesumi redzami multinews.lv Youtube kanālā.

Arī oficiāli – nekas nav beidzies, 2019. gada 21. martā, Pasaules dzejas dienā, tiks uzsaukta jauna akcija “Dzejas Ruporā”, tās saturs un forma, pagaidām zināms vien organizatoriem!

Pozitīvo notikumu virpulis sakrita ar Ziemassvētkiem, iedvesmoja labiem darbiem – jaunie autori kopīgiem spēkiem piedalījās labdarības akcijā, rezultātā bērniem tika ne vien slidas, bet arī dzejoļi par slidām, un no sirds…

Rupora dzejnieku vārdā mīļi sveicieni Latvijas Rakstnieku savienībai un sirsnīgs paldies Starptautiskā dzejas festivāla “Dzejas dienas 2018” kuratorei, vadītājai un “Dzejas Rupora” idejas autorei Jelenai Budancevai! Tik pat “paldies” Evitai Hofmanei un Dainai Ģeibakai no Rīgas Centrālās bibliotēkas, un Ingai Nesterei no multinews.lv!

Informāciju sagatavoja Maija Reloaded

TOP Komentāri

avatar