Pieci produkti, kas ādai ļaus mirdzēt pat ziemas salā
Ziemas ikdiena ir ņiprs sals, ass vējš, zema gaisa temperatūra, kas daudziem cilvēkiem nes nepatīkamas sajūtas un arī dažādas ādas problēmas, piemēram, ziemas radīts ādas sausums, nieze vai apsārtums. Uztura eksperti lēš, ka ziemā kosmētikas līdzekļu izmantošana var būt tikai ārēja palīdzība ādai, tāpēc uztura eksperte Inga Pūce iesaka īpaši ziemā domāt par sabalansētu, bagātīgu uzturu, lai ķermenis pilnībā būtu gatavs ziemai.
Graudaugi ādas aizsardzībai
Inga Pūce atzīmē, ka graudaugi satur krietnu devu vitamīnu kompleksa, kas izcili nostiprina ādas aizsargspēju pret ārējiem apstākļiem. Ziemas laikā īpaši ieteicami ir pilngraudi, kas satur gan minerālvielas un virkni B grupas vitamīnu, gan eļļā šķīstošos vitamīnus (E, D), kas ādai sniedz nepieciešamo mitrumu, uzlabo ādas krāsu un novērš sausuma, niezes un apsārtuma pazīmes. Šo pārtikas grupu savā ēdienkartē tieši ziemā ieteicams izmantot nedaudz vairāk kā ierasts.
Graudaugiem draudzīgie piena produkti
Graudaugiem atbilstoša un draudzīga produktu grupa ir piena produkti, kas ne tikai palīdz tiem uzsūkties organismā, bet arī apmierina mūsu ķermeņa vēlmes pēc ziemas laikā tik nepieciešamās taukvielām. Tāpēc, kā neliels ieteikums no uztura speciālistes, ir auzu pārslu putru ziemā gatavot ar pienu, nevis ūdeni, jo šo kombināciju kuņģis pārstrādā veiksmīgāk un uzsūkšanās process norit raitāk, kas atsaucās arī uz mūsu ādas. Gada aukstākajā periodā ieteicams vairāk lietot šādus piena produktus – sviestu, pienu un jogurtu, kas, kā uzskata Inga Pūce, palīdz cīņā ar ādas priekšlaicīgu novecošanos.
Ķermenim nepieciešamie tauki
Ziemas periodā noteikti nevajadzētu atteikties no labos taukus saturošiem produktiem, it īpaši dažādām eļļām. Gada dzestrākajā periodā eļļu uz ādas smērēt var jebkura ādas tipa cilvēki – tā pabaros un mitrinās ādas virsējo slāni. Uztura eksperte iesaka izmantot tādas eļļas kā sezama, kokosriekstu, saulespuķu, kā arī olīveļļu un rapšu eļļu.
Dārzeņi cauru gadu, arī ziemā
Lai rūpētos par savu ādu, dārzeņi ir jāēd ne tikai vasarā, tos iesaka lietot cauru gadu. Ādai īpaši draudzīgi ir tumšie dārzeņi, tajā skaitā, baklažāni, brokoļi, avokado, zaļie salāti un dīksti. Savukārt tiem, kuri ziemas laikā cīnās ar sausu galvas ādu, papildus uzturā ieteicams lietot burkānus un pākšaugus, kas ir lielisks B6 vitamīna avots un palīdz cīņā par veselu galvas ādu, kā arī dod organismam mundrumu.
Žāvēti augļi kā ziemas našķi
Tā kā minerālvielu lietošana uzturā ir viens no veselīgas ādas priekšnoteikumiem, uztura speciāliste iesaka ziemā našķēties ar žāvētiem augļiem. Rozīnes, žāvētas dzērvenes, kā arī āboli satur gana lielu daudzumu dzelzs, gan kāliju un kalciju, kas mitrina ādu, cīnās pret ādas niezi, kā arī uzlabo nagu, matu un zobu stāvokli. Kā arī tieši žāvēti augļi nerada liekās enerģijas rezerves kā tas mēs gadīties ar dažādiem saldumiem.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri