73% iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā joprojām ir pārāk zems darba atalgojums

Lielākā daļa jeb 73% Latvijas iedzīvotāju joprojām uzskata, ka valstī ir pārāk zems vai neatbilstošs darba atalgojums. Tas noskaidrots pagaidu nodarbinātības un darbā pieņemšanas uzņēmuma “Biuro” pasūtītajā iedzīvotāju aptaujā, kas veikta šā gada maija beigās.

Lai izpētītu nodarbinātības situāciju Latvijā un dažādotu uzņēmuma piedāvātos pakalpojumus, “Biuro” nolēma vaicāt ekonomiski aktīvo iedzīvotāju viedokli, skaidrojot, kādas ir būtiskākās darba tirgus problēmas, ar kurām nākas saskarties Latvijā strādājošajiem.

Būtiskākā darba tirgus problēma ir pārāk zems vai neatbilstošs darba atalgojums, to norādījuši 73% respondentu, savukārt, otra pēc iedzīvotāju domām lielākā problēma, kas ietekmē darba tirgu, ir darbinieku motivācijas trūkums, šo atbildi norādījuši 22% respondentu. Trešā populārā atbilde respondentu vidū bijusi sabiedrības novecošanās, kuru minēja 19% iedzīvotāju, kā arī slikta vadītāju attieksme pret darbiniekiem – 17%.

Lai gan no 2023.gada 1.janvāra minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros Latvijā ir 620 eiro, aptauja atklāj, ka iedzīvotājus joprojām visvairāk uztrauc finansiālais faktors jeb zems darba atalgojuma apmērs, kas veicina arī motivācijas trūkumu un citas nodarbinātības problēmas.

Interesanti, ka respondenti kā vismazāk svarīgās darba tirgus nepilnības norādījuši imigrāciju, paužot to vien 1% gadījumu, kā arī sezonālo darba vietu trūkums netiek novērots – to norādījuši tikai 2% iedzīvotāju.

“Patiesi arī mēs, kā nodarbinātības un darbā pieņemšanas uzņēmums, regulāri novērojam kandidātu jeb darba meklētāju neapmierinātību ar zemiem atalgojumiem no darba devēju puses un, protams, šādu potenciālo darbinieku nostāju arī saprotam, ņemot vērā cenu paaugstināšanos visās jomās,” pauž “Biuro” klientu apkalpošanas vadītāja Baiba Rozentāle.

“Biuro” arī vēlējās noskaidrot, kā pēc iedzīvotāju domām iespējams uzlabot situāciju darba tirgū Latvijā. Lielākā daļa respondentu 36% norādīja, ka nepieciešams palielināt minimālās algas apjomu, tik pat liela daļa aptaujāto 36% minēja, ka darbaspēka nodokļu sloga samazināšana uzlabotu darba tirgus situāciju valstī. Trešā populārākā atbilde 28% gadījumu bija veicināt darba iespējas, nodrošinot apmācības, cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes.

“Veiktā aptauja precīzi parāda pašreiz vērojamās problēmas darba tirgū, kuras savā starpā korelē. No vienas puses darba devēji nevar nodrošināt atbilstošas algas, jo ir liels darbaspēka nodokļu slogs, savukārt, no otras puses ir daudz darbinieku, kas saņem sevišķi maz, tomēr strādā ļoti smagu darbu un ir neapmierināti ar atalgojumu,” saka B.Rozentāle.

Aptaujas rezultāti atklāj interesantu tendenci, ka vien 2% iedzīvotāju nesaskata nekādas problēmas darba tirgū, kas ļauj secināt, ka 98% Latvijas iedzīvotāju nav apmierināti ar pašreizējo situāciju un saskata dažādas nepilnības nodarbinātības jautājumos.

Attēls: ilustratīvs (canva.com)

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Laura Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Laura
Viesis
Laura

Laba diena katram! Es vēlos izmantot šo mediju, lai pastāstītu jums par godīgu aizdevuma uzņēmumu, kas man palīdzēja saņemt komerciālu aizdevumu ar saprotamiem noteikumiem. viņi piedāvā visu veidu aizdevumus.
Saziņas e-pasts: lapofunding960@gmail.com
Whatsapp +447300508785