5G tīkls – droša un videi draudzīga tehnoloģija

Šobrīd vairākās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, aktīvi norit darbs pie 5G tīkla ieviešanas, kas sabiedrībā aizvien raisa diskusijas par veselības riskiem, ko varētu izraisīt potenciāli augstie 5G izstarojuma līmeņi. Arī tehnoloģiju uzņēmums “Huawei” aktīvi iesaistās 5G tīklu attīstībā un parakstījis jau vairāk nekā 65 līgumus par 5G tīklu piegādi visā pasaulē. Tādēļ, lai noskaidrotu, vai 5G varētu radīt apdraudējumu veselībai, kā arī, kā 5G tīklu drošība tiek kontrolēta Latvijā, “Huawei” uzrunāja Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāju Normundu Kadiķi.

Runājot par iepriekšējās paaudzes mobilo sakaru bāzes staciju radīto starojumu un tā ietekmi uz veselību, Veselības Inspekcijas vides veselības nodaļas vadītājs Normunds Kadiķis norāda, ka elektromagnētiskā lauka (EML) starojums ir ap 100 reizēm zemāks, nekā noteiktās rekomendējošās vērtības: “Tā kā Latvijā nav specializētu sabiedrības veselības institūtu, kas izstrādātu nacionālos EML starojuma normatīvus, vadāmies pēc Eiropas Savienības (ES) zinātnisko komiteju un citu starptautisko institūciju kompleksajiem novērtējumiem. Pēdējā novērtējumā ticis secināts, ka esošie pētījumi nenorāda uz vidē pastāvošiem EML draudiem sabiedrības veselībai”. Veselības inspekcija tāpat norāda, ka mobilo sakaru operatoru antenas nevar nelabvēlīgi ietekmēt apkārtējo iedzīvotāju veselību. “Pat gadījumā, ja tuvumā atrodas vairāku mobilo sakaru operatoru antenas, izmērītās vērtības parasti sasniedz tikai 0,02-2% no pieļaujamo mērķlielumu vērtībām,” papildina N. Kadiķis. Viņš turpina: “Arī 5G staciju radītais starojums tiks kontrolēts analoģiskā veidā, kā to nosaka Latvijas normatīvie akti, ņemot vērā, ka starojuma fizikālā daba ir identiska gan 5G, gan vecākās paaudzes stacijām.”

Savukārt tehnoloģiju uzņēmums “Huawei”, kas jau noslēdzis vairākus desmitus līgumu par 5G tīklu piegādi, ir pārliecināts, ka 5G mainīs pasauli un būs vēl veiksmīgāks nekā 3G un 4G: “5G ieviešana padarīs mobilos telekomunikāciju tīklus vienkāršākus, viedākus un efektīvākus, un arī Latvijai ir iespēja stiprināt savas pozīcijas šajā jomā, kļūstot par vienu mobilo tehnoloģiju līdervalstīm. Huawei ir apņēmies sniegt iespēju mobilo sakaru tīkla operatoriem izveidot īpaši ātrus 5G tīklus un atrast sev piemērotāko un “zaļāko” 5G attīstības veidu,” stāsta Rikijs Čens, “Huawei Technologies” vadītājs Baltijā.

Jau sākotnēji, ieviešot 5G tīklus visā pasaulē, Huawei bija apņēmies sniegt tikai labākos un apkārtējai videi draudzīgākos risinājumus. Tā, piemēram, 2019. gada septembrī Huawei Green 5G Power risinājums ieguva prestižo globālo rūpniecības balvu ITU Telecom World Awards Ceremony pasākumā Budapeštā. Green 5G Power izmanto inovatīvus IKT risinājumus un nodrošina videi draudzīgu ekonomiku, vienlaikus sniedzot vērienīgu ieguldījumu enerģijas saglabāšanā un mobilo tīklu emisiju samazināšanā. Šis risinājums ticis komerciāli pieņemts vairākās valstīs, tostarp Itālijā, Dienvidkorejā un Katarā.

Jauda, ko izstaro 5G bāzes stacija, nepārsniedz 1% pieļaujamā limita un, ņemot vērā, ka Eiropas Padomes noteikumi nosaka, ka frekvenču joslā no 3400 līdz 3800 GHz elektromagnētiskā lauka jaudai nevajadzētu parsniegt 10W, ir pamats apgalvot, ka 5G ir drošs un videi draudzīgs.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
inese-ināra Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
inese-ināra
Viesis
inese-ināra

izbeidziet lūdzu melot sabiedrībai…Veselibas inspekcija sava intervijā konkreti atbildēja,ka Latvijā,nav tādu ierīču,kas izmeritu starojuma stiprumu,un nav tādu cilvēku,kas to paveiktu,viņi vadās pec 1999g.ES regulām.