10 grāmatas, ko vērts Ziemassvētkos uzdāvināt bērnam

Iepazīstināšana ar stāstu pasauli sniedz bērnam iespēju iemīlēt grāmatas uz visu mūžu. Bērna iemīļotā pasaka pirms gulētiešanas ir laba iespēja vecākiem un bērniem atgūties no ikdienas steigas, veidot sirsnīgas attiecības, kā arī veicināt lasīšanas prieku. Modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” sadarbībā ar grāmatnīcu “Jānis Roze” labdarības kampaņas “Iedvesmo lasīt!” ietvaros apkopojis 10 grāmatas, ko bērni priecāsies saņemt dāvanā zem eglītes. 

“Mūsdienu bērniem grāmatu vāki ir par smagiem, tādēļ vecākiem kopā ar bērniem jāpalīdz šīs dārgumu lādes atvērt. Tas ir visvienkāršākais veids, lai nodrošinātu plašu ceļu zināšanām un kultūrai, tuvinātu bērnus viņu vecākiem. Grāmata ir fantastiska dāvana svētkos – tai ir pievienotā vērtība, kura tiks iemīļota neskaitāmas reizes. Kopīga lasīšana ir brīdis ārpus visiem brīžiem, tas atbrīvo mūs no dienas svara. Aicinu vecākus iedibināt ikvakara lasīšanas rituālu, jo katram ir sava balss, ko bērni atcerēsies visu mūžu. Ar laiku, ko veltīsiet bērniem, iegūsiet dzīvi un mīlestību, turklāt – par brīvu,” aicina Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova.

Eksperti iesaka 10 grāmatas, ko šajos Ziemassvētkos dāvināt bērniem:

    1. Andra Manfelde, “Pasaka par sniega kurmi”, izdevējs Dienas Grāmata

Šis ir stāsts par Sniega Kurmi, kurš tumšā gadalaikā klīst svešā pilsētā, meklējot interesantu nodarbošanos un atrod ko necerētu. Grāmata ar paplašināto realitāti jeb veidu, kā ilustrācijām “izkāpt” ārpus grāmatu lapām un pārtapt trīsdimensiju attēlā. 


  1. Oskars Zvejs, “Sniegavīru ceļojums”, izdevējs Jumava

Pasaku dzejolis bērniem, kas Ziemassvētku un sniegavīru tēmu ietērpj skanīgās rindās un ar atskaņām iedveš pirmā sniega sajūtu.


  1. Emīlija Graveta, “Surikati Ziemassvētkos”, Jāņa Rozes apgāds

Divi vienā – aizraujošs Ziemsvētku ceļojums laikā, kad ceļot citādi nav iespējams, iekļaujot skaistu pastkaršu kolekciju no dažādām pasaules malām! Jauko, asprātīgo grāmatu sarakstījusi un tās varoņus uzzīmējusi pazīstama britu māksliniece Emīlija Graveta.


  1. Agnese Vanaga, “Mazo latvju pirmie vārdi”, izdevējs Zvaigzne ABC

Latvijā radīta grāmata pašiem mazākajiem lasītājiem – no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem ar latviskiem vārdiem, attēliem un ilustrācijām pirmo vārdu apguvei. Grāmatā ir astoņi tematiski atvērumi: ar pirmo našķi – rupjmaizi, ar vilnas zeķēm un cimdiem, ar Latvijas karogu, ar putru, u.c.


  1. Jū Nesbē, “Vai doktors Proktors spēs izglābt Ziemassvētkus?”, izdevējs Zvaigzne ABC

Sirsnīga, smieklīga un pamācoša grāmata, kurā galvenajam varonim jāglābj Ziemassvētku brīnums. Uzdevums nav viegls, šķēršļi un kataklizmas seko cita citai, taču viss beidzas laimīgi un kopā svin svētkus, eglītē aizdedz svecītes un dzied dziesmas.


  1. Uldis Auseklis, “Kurmītis un sudraba kurpes”, izdevējs Zvaigzne ABC

Jautrs stāsts par Kurmīti, kuram pa pastu atsūtīta paciņa – sudraba kurpes. Ilustrācijas ir asprātīgas, iedvesmojošas un fantāziju raisošas, tās palīdz sajust Latvijas dabas un zemes noskaņas un rosina mazā lasītāja iztēli. Grāmata ir neparasta gan stilistiski, gan saturiski.


  1. Komiksu grāmata “Alise Brīnumzemē”, izdevējs Zvaigzne ABC

Sekojusi baltajam trusim alā, Alise attopas savādā un brīnumainā pasaulē. Trakais Cepurnieks, neredzams Češīras kaķis, dīvains kāpurs un vesela kava pļāpīgu spēļu kāršu ir tikai daži neparasti tēli, kurus Alise sastop šajā fantastiskajā zemē. 


  1. Kairi Looka, “Pija Prjaņika un bandīti”, izdevējs Pētergailis

Igauņu bērnu rakstnieces jaunākā grāmata stāsta par māju, kurā dzīvo mazā Pija un viņas ģimene – mamma, tētis Pauls Prjaņiks, brālīši trīnīši un kaķis Vīkšķis, kā arī viņu kaimiņi. Grāmatas sākumā šķiet, ka šajā mājā notiek visdīvainākās lietas, kas dažkārt kļūst bīstami, līdz pakāpeniski viss noskaidrojas, gūstot loģisku izskaidrojumu.


  1. Katrīna Randela, “Čells, Sofija un Parīzes jumti”, Jāņa Rozes apgāds

Elpu aizraujoša pasaka bērniem, ko sarakstījusi viena no izcilākajām britu mūsdienu bērnu rakstniecēm. Stāsts par kuģi, kas nogrimis Lamanša jūras šauruma ūdeņos, taču glābējs Čārlzs kuģī pagūst atrast čella futrāli un tajā – mazu meitenīti. Viss turpmākais ir neticamiem notikumiem apvīts. 


  1. Agnese Fri Šenbrūdere, “Saldumlācim lasīt tīk”, autora izdevums

Dzejolīši bērniem ar Signes Ērmanes ilustrācijām. Saldumlācim lasīt tīk, dzejoļi tam neapnīk. Mežā, pļavā vai pat kokā – grāmata tam vienmēr rokās. 

 “Šajā pirmssvētku laikā aicinām ne tikai lasīt kopā ar bērniem, bet arī dalīties labajā, dāvinot grāmatas tām ģimenēm, kuras pašas tās nevar atļauties iegādāties. Labdarības kampaņā “Iedvesmo lasīt!” plānojam ar grāmatām iepriecināt 237 Pārdaugavas trūcīgo ģimeņu bērnus, tādēļ līdz 23. decembrim aicinām ikvienu atnest savu dāvinājumu uz “Rīga Plaza” Ziemassvētku stūrīti 1. stāvā pie Informācijas centra. Ceram, ka kopīgi spēsim radīt svētku brīnumu ikvienā ģimenē,” saka “CBRE Baltics” aktīvu pārvaldes direktore Iveta Priedīte.

Labdarības kampaņu organizē modes un izklaides centrs “Rīga Plaza” sadarbībā ar Rīgas Sociālo dienestu, “Maxima” un grāmatnīcu “Jānis Roze”. 

TOP Komentāri

avatar