Ziemassvētki – saldumu laiks. Vai našķiem bērna uzturā ir jābūt katru dienu?

Ziemassvētku laikam piemīt īpaša atmosfēra, un ir saprotama pieaugušo vēlme iepriecināt bērnus. Lai to izdarītu, nereti “darbu” sāk centīgi rūķi, kas bieži vien bērniem atnes konfektes. Rezultātā decembris kļūst par saldumu mēnesi. Rimi Bērniem eksperte un sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atklāj, cik bieži bērni drīkst našķēties, un piedāvā veselīgu kārumu receptes.

Bērniem neatkarīgi no sezonas būtu jāuzņem pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs, kurā pievienotā cukura daudzums nedrīkst pārsniegt 10 % no kopējā enerģijas apjoma. Ja bērnam ir liekais svars, pievienotais cukurs būtu jāierobežo līdz 5 % no kopējā uzņemtā enerģijas daudzuma, skaidro uztura speciāliste.

Neveselīgie un veselīgie našķi

“Našķi, it īpaši ar augstu cukura vai piesātināto tauku saturu, bērna uzturā nav nepieciešami katru dienu, jo tie var mazināt citu – veselīgu un vērtīgu produktu – iekļaušanu ēdienkartē,” skaidro Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina. “Piemēram, apēdot vien trīs konfektes īsi pirms pamatmaltītes, bērnam var vairs negribēties ēst. Savukārt pēc neilga laika, kad cukura līmenis asinīs mazinās, bērnam atkal var gribēties nākamo uzkodu.” Apzinoties, ka bērniem kārojas saldumus un pavisam bez tiem neviens nav izaudzis, speciāliste rosina izvēlēties tādus gardumus, kas nesatur vai satur maz pievienotā cukura, nesatur transtaukskābes vai piesātinātus taukus. “Našķiem nav jābūt ikdienas paradumam, bet tie var kļūt par gardu piedevu svētku brīžos, it īpaši, ja gatavoti mājās un no veselīgām sastāvdaļām.”

Idejas veselīgiem kārumiem

“Kā veselīgus našķus bērnam var piedāvāt, piemēram, augļus, ogas, riekstus un produktus, kas no tiem gatavoti, – žāvētu augļu un riekstu batoniņus, auzu pārslu cepumus ar sēklām, dateļu bumbiņas u. c.,” iesaka uztura speciāliste. Kā zināt, ka veikalā izvēlētais batoniņš ir tiešām veselīgs, lasi padomu rakstā “Bezgrēka batoniņi, ko likt bērnam pusdienu kastītē”. “Gatavojot našķus mājās, svarīgi ir izmantot dabīgas saldvielas, piemēram, dateles, rozīnes, banānus, kļavu vai agaves sīrupu, – tām ir nedaudz mazāks kaloriju skaits nekā cukuram un zemāks glikēmiskais indekss,” skaidro Olga Ļubina un piekodina: neatkarīgi no našķu veida – veselīga vai ne tik ļoti – ir svarīgi atcerēties par apēstā produkta daudzumu un porcijas lielumu!

Uztura speciālistes receptes veselīgiem našķiem

“Veselīgos gardumus taisiet kopā ar bērnu! Tas, ko bērns pagatavo pats, parasti viņam garšo labāk, kā arī veicina interesi par ēdiena gatavošanu,” iesaka Olga Ļubina.

Vīnogu ķekars” no mellenēm un šokolādes

Nepieciešams

  • 100 g svaigu lielogu melleņu;
  • 50 g melnās šokolādes;
  • svaiga piparmētra dekorēšanai.

Pagatavošana
Nomazgā un nosusini mellenes. Melno šokolādi izkausē ūdens peldē un lej konditorejas maisā. Uz cepamā papīra izveido šokolādes trīsstūrus – tik lielus, lai uz katra varētu novietot 6 mellenes. Kārto tās trīs rindās, pirmajā liekot trīs mellenes, otrajā – divas un augšpusē – vienu. Dekorē ar piparmētru.

Bumbiņas no žāvētiem augļiem

Sastāvdaļas

  • 1 glāze žāvētu aprikožu;
  • 1 glāze žāvētu plūmju;
  • 1 glāze dateļu;
  • 1 ēdamk. kakao pulvera;
  • rieksti (valrieksti, lazdu vai mandeles) – pēc bumbiņu skaita;
  • sezama sēklas apviļāšanai.

Pagatavošana
Smalki sakapā žāvētos augļus un samīci ar kakao pulveri, līdz iegūsti viendabīgu masu. No tās veido mazas bumbiņas, katras viducī ieliekot riekstu. Kopumā sanāk aptuveni 18 bumbiņas. Sagatavotās bumbiņas apviļā sezama sēklās un ievieto ledusskapī uz 1–2 stundām, lai sacietē.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar