Veidojam veselīgu uzkodu galdu bērnu ballītei

Lai gan par ēdienu bērnu ballītēs nereti domājam sekundāri, arvien vairāk vecāku sāk apzināties veselīga uztura nozīmi un rūpīgi plāno bērnu svētku galdu, izvēloties uzturvielām bagātus un radošus risinājumus. Rimi Bērniem eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina dalās praktiskos ieteikumos, kā veidot veselīgu un interesantu svētku ēdienkarti, kas sniegs prieku gan mazajiem gaviļniekiem, gan viņu viesiem.

“Plānojot svētkus, vecāki mēdz aizrauties ar svinību vietas dekorēšanu, skaistiem ielūgumiem un izklaižu plāniem, mazāk uzmanības pievēršot tam, ko cels galdā. Nereti ēdiens tiek iegādāts pēdējā brīdī, un tās mēdz būt tādas standarta uzkodas kā čipsi, frī kartupeļi, nageti un saldināti dzērieni ar domu, ka tos jau gan ēd visi,” novērojusi uztura speciāliste Olga Ļubina. Aprakstīto principu svētku ēdienkartes plānošanā eksperte iesaka nomainīt pret citu, bērna veselībai draudzīgāku, un izsaka gandarījumu, ka arvien vairāk vecāku pievērš uzmanību svētku galda veselīgumam.

Ko likt uz svētku galda?

  1. Dārzeņi ar mērci

Jārūpējas, lai uz galda vienmēr ir dārzeņi – ķirštomāti, sagriezti burkāni, paprikas strēmeles, puķkāpostu gabaliņi, selerijas stienīši un citi. Dārzeņus var pasniegt ar jogurta mērci vai humosu.

  1. Augļu plate

Vislabāk, ja augļi ir pasniegti tā, lai tos var paņemt rokās – ja tie ir sagriezti, nesamaisot kopā. Piemēram, daiviņās sadalīti mandarīni, mini ķekariņos sadalītas vīnogas, sagriezti āboli, bumbieri, melones un citi. 

  1. Olbaltumvielas saturošas uzkodas

Ballītēs bērni kustas un skrien, tāpēc vajadzīgas arī sātu sniedzošas uzkodas. Var sagatavot maizītes vai vrapu ar gaļu vai olu, zemesriekstu sviestu vai svaigo sieru. “Pēdējā laikā popularitāti guvuši arī turku zirņi – grauzdēti kopā ar dažādām garšvielām. Uzkoda ir sātīga, bagāta ar olbaltumvielām un šķiedrvielām,” atklāj Rimi Bērniem eksperte.

  1. Rieksti

Kā spēku dodoša uzkoda var kalpot arī dažādi rieksti un riekstu vai sēklu cepumi un kraukšķi.

  1. Popkorns ar pašu pievienotām garšvielām

Popkorns ir uzkoda, kas satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, tā kopējā enerģētiskā vērtībā ir ap 375 kcal, kas ir krietni mazāk nekā čipsiem vai citām sāļām uzkodām. 

Uzkodu receptes svētku galdam 

“Lieliski, ja bērniem paredzētās uzkodas ērti var paņemt rokās un apēst bez ilgstošas sēdēšanas pie galda – ballītē bērniem tam nav laika!” teic uztura speciāliste. Vienlaikus viņa atgādina par drošību: uzmanīt, lai bērni neskrien ar pilnu muti.

Turku zirņu kraukšķi 

Sastāvdaļas

  • 400 g turku zirņu; 
  • 1–2 ēdamk. olīveļļas;
  • sāls, kūpināta paprika un malti pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Nosusini novārītus turku zirņus un liec uz cepamā papīra. Pievieno garšvielas un olīveļļu, samaisi. Cep cepeškrāsnī 180–200 grādos aptuveni 20–25 minūtes, līdz zirņi kļūst kraukšķīgi.

Pankūku uzkoda ar kivi un zemesriekstu sviestu 

Sastāvdaļas

  • 3 olas;
  • 3 ēdamk. miltu;
  • 2 ēdamk. cukura; 
  • 4 ēdamk. zemesriekstu sviesta;
  • 2–3 kivi; 
  • 1 tējk. vaniļas cukura; 
  • šķipsniņa sāls; 
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana

Atdali olu baltumus no dzeltenumiem, baltumus sakul stingrās putās. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, līdz masa kļūst gaiši dzeltena. Dzeltenumu masā iemaisi miltus un viegli iecilā olu baltumus. Uzkarsētā pannā ar eļļu cep mazas pankūciņas (aptuveni 5 cm diametrā). Uz pankūkas uzsmērē zemesriekstu sviestu, uzliec virsū otru pankūciņu un dekorē ar kivi šķēlītēm.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar