Toksiskas attiecības ar naudu – kādas tās ir un kā no tām izvairīties?

Izdzirdot frāzi “toksiskas attiecības”, visticamāk, pirmais, par ko iedomājamies, ir nelabvēlīgas attiecības ar citiem cilvēkiem, tomēr neveselīgas attiecības iespējamas arī attiecībā uz naudu un mūsu pašu finansēm. Par to, vai un kāda ir nepareiza attieksme pret finansēm, kā tā kaitē ikdienā un kā to uzlabot, stāsta Luminor bankas finanšu eksperte Jekaterina Ziniča.

Veselīgu un toksisku attiecību pazīmes

Rīkoties ar naudu ir darbs visa mūža garumā, ko būtu vērtīgi apgūt jau no bērnības. Ja ir izdevies “izveidot” veselīgas attiecības ar naudu, tad tās raksturo regulāra savas finansiālās situācijas uzraudzīšana, bet tāda, kas neizraisa nesamērīgu stresu, kā arī spēja sabalansēt izdevumus gan šodienas, gan nākotnes vajadzībām. Pozitīvi vērtējams arī tas, ja ģimenes lokā atklāti tiek runāts par naudu un kopīgi plānots savas ģimenes budžets.

Tomēr, ja cilvēks dažādu iemeslu dēļ vairās no kādiem nodokļu paziņojumiem, nepārbauda sava bankas konta atlikumu un apzināti neplāno savu personīgo budžetu – iespējams, attiecības ar naudu ir izveidojušās gana neveselīgas. Daži cilvēki bēg no savas finansiālās realitātes, jo tā rada pārāk lielu stresu. Pēc Luminor bankas ekspertes novērojumiem, reizēm neveselīgas attiecības ar naudu var būt pat tiem cilvēkiem, kuriem ir lielāki ienākumi nekā vidēji – rēķini tiek apmaksāti pēdējā brīdī, saņemot vēstules no bankas, viņi kavējas tās izlasīt u.tml.

Par toksiskām attiecībām ar naudu var liecināt arī izdevumi, kas pārsniedz cilvēka iespējas vai neatbilst vajadzībām. Ja izdevumi ir pārāk lieli, tas neizbēgami noved pie finansiālās nestabilitātes, iespējamiem parādiem ilgtermiņā un spriedzes ikdienā. No otras puses, pārmērīga taupība un ļoti mazi izdevumi var novest pie materiālo labumu trūkuma un pat neapmierinātības ar dzīvi, tāpēc balanss ir ļoti vērtīgs. Izvērtēt un plānot, ko darīt ar saviem finanšu līdzekļiem, bet arī tērēt savām vajadzībām ar mēru, paralēli uzkrājot, ir svarīgas prasmes.

Uzlabojiet attiecības ar naudu – sāciet ar budžetu!

Lai nodrošinātu veselīgas attiecības ar naudu, ir ļoti svarīgi laikus atpazīt pirmās pazīmes, kas var liecināt par toksiskām attiecībām, un reaģēt uz tām. “Sāciet ar detalizētu savu finanšu pārskatu – ietverot visus savus aktīvus, finanšu saistības, pēdējā mēneša vai pat vairāku mēnešu ienākumus un izdevumus. Ja finanses pārvaldāt kopīgi pārī vai ģimenē, pārskata veidošanā ir vērts iesaistīt arī partneri,” iesaka J. Ziniča.

Izvirziet mērķus un apzinieties, kā tos sasniegsiet

Iepazīstoties ar savu vai savas ģimenes finansiālo situāciju, ieteicams skaidri definēt finansiālos mērķus gan īstermiņā – uzkrājums kādam jaunam pirkumam, sākotnējais ieguldījums mājokļa iegādei vai atvaļinājumam, gan ilgtermiņā, piemēram, pensijas uzkrājums. Izvirzītajiem finanšu mērķiem ir jābūt konkrētiem, izmērāmiem, sasniedzamiem, nozīmīgiem un saistītiem ar konkrētu laiku. Ja ir vajadzība, var vērsties arī pie personīgā finanšu konsultanta, kas sniegs nepieciešamo informāciju un atbalstu plānošanas procesā.

Konkrētus mērķus palīdzēs sasniegt rūpīgi izplānots budžets. Viens no veidiem, kā plānot budžetu, ir iepriekš paredzēt, kur un kam jūs atvēlēsiet katra konkrētā mēneša vai citā periodā nopelnīto naudu. Vairumā gadījumu tiek piedāvāts 50% no ienākumiem novirzīt nepieciešamajiem izdevumiem – pārtikai, transportam, finanšu saistībām u.c., 30% – izklaidei, bet 10-20% – uzkrājumiem vai ieguldījumiem.

“Plānojot budžetu, ir daudz vieglāk sasniegt finanšu mērķus un tādējādi uzlabot attiecības ar naudu. Svarīgi plānot arī izdevumus izklaidei un citām aktivitātēm, jo sevišķi vasarā un atvaļinājumu laikā, lai šādas aktivitātes neradītu robu budžetā un cilvēks tām būtu sagatavojies,” uzsver bankas eksperte. Svarīgi regulāri pārbaudīt savu progresu un arī atalgot sevi par sasniegtajiem starpposma mērķiem. Lai attiecību uzlabošana ar naudu nekļūtu par sodu, var ieplānot nelielus, bet jēgpilnus veidus, kā sevi apbalvot par neatlaidīgu mērķu sasniegšanu – veikt kādu mazu pirkumu vai īstenot sen iecerētu nodarbi.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar