Skolas direktors: Ļauties mītiem par vakcināciju nav mūsdienīgi!

Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija ir viena no skolām ar augstāko vakcinēto un vakcinēties gatavo pedagogu un darbinieku skaitu. Skolas direktors Romāns Alijevs skaidro, kas pedagogus un skolas darbiniekus mudina vakcinēties, kā arī izklāsta, kā kolektīvā norisinās informēšanas process par vakcināciju un ar to saistītajiem jautājumiem.

Nebaidīties jautāt un uzzināt

Šobrīd gandrīz viss skolas kolektīvs paudis gatavību vakcinēties – liela daļa jau saņēmuši pirmo vai abas vakcīnas devas, vēl daļa ir pieteikušies un gaida savu kārtu. Informēšanu par vakcināciju, kas ietvēra arī atbildes uz kolektīva jautājumiem, sākām ļoti savlaicīgi, aptuveni septembrī. Organizējām gan kolektīvas sarunas tiešsaistē, gan individuāli. Protams, vakcinācija nav obligāta un ir katra paša izvēle, arī to uzsvērām skolotājiem un tehniskajiem darbiniekiem, tomēr vienlaikus lūdzām katru padomāt un, ja ir kas neskaidrs, jautāt palīdzību.

Dažādām vecuma grupām atšķirīgas bažas un jautājumi

Kopumā no kolektīva bija ļoti daudz jautājumu – tie, kuri jau izslimojuši Covid-19, interesējās par to, vai arī viņiem nepieciešama vakcīna. Tāpat bija daudz jautājumu par antivielām, blakusparādībām u.tml. Lai pilnvērtīgāk un precīzāk atbildētu uz jautājumiem, mēs piesaistījām skolas mediķus, kuri sazinājās ar katru darbinieku individuāli, ja nepieciešams, pat vairākas reizes, kamēr vairāk nebija neatbildētu jautājumu. Arī skolas administrācija runāja ar katru darbinieku. Ņemot vērā, ka dažāda vecuma grupu pedagogiem bija atšķirīgi jautājumi, individuālā pieeja sevi attaisnoja.

Vakcināciju kavē dažādi iemesli

Mūsu kolektīvā ir 170 pedagogi un 74 tehniskie darbinieki, tāpēc bija skaidrs, ka visi nebūs vienisprātis. Tas, ka bijām proaktīvi un sākām komunikāciju pat pirms valdības, palīdzēs mums atgriezties pie darba klātienē, taču daudz kas ir atkarīgs arī no kolēģiem citās skolās. Runājot par iespējamiem iemesliem, kas kavē gatavību vakcinēties, jāmin, ka tie ir ļoti dažādi.

Par nākamo mācību gadu jādomā jau tagad

Vieniem veiksmīgi izdodas realizēt attālinātās mācības, kas pasargā skolotājus un skolēnus no saslimšanas, un viņiem nebūtu iebildumu tā turpināt arī nākamajā mācību gadā. Citus kavē neskaidrības ar dažādām vakcīnām un salīdzinoši novēlotais vakcinācijas sākums. Manuprāt, ja vakcinācija notiktu jau februārī, gribētāju būtu daudz vairāk. Vēl prognozēju, ka vasaras otrajā pusē pieaugs to skolotāju skaits, kas vēlēsies vakcinēties. Būsim atpūtušies pēc vasaras brīvlaika, tuvosies jaunais mācību gads un to negribēsies sākt attālināti. Tomēr, lai septembrī atgrieztos skolā, par vakcināciju jādomā jau tagad.

Daudz informācijas no Krievijas

Vērtējot informācijas pieejamību valsts līmenī, jāsaka atzinīgi vārdi – informācijas ir gana daudz, arī krievu valodā. Tomēr, ja mūsu skolā ir nepieciešamība, informācija tiek arī tulkota. Krieviski rakstošie ziņu portāli, kā arī LR4 un citi mediji strādā aktīvi, tomēr vienlaikus jāapzinās, ka Krievijas mediji ir vēl aktīvāki un Latvijā ir daudzas ģimenes, kas dzīvo citā informatīvajā telpā un pilnībā nepārvalda latviešu valodu. No Krievijas nāk daudz informācijas par to, ka Eiropā viss esot slikti, taču ir būtiski izvērtēt, no kāda avota un kāpēc nāk informācija?

Es uzticos mediķiem

Informācijas ir daudz, tāpēc ir svarīgi spēt to analizēt. Ikdienā saņemu daudz jautājumus par medijos dzirdēto ne tikai no kolēģiem. Cenšos skaidrot situāciju, cik tas ir manos spēkos, bet iesaku arī vienmēr vērsties pie sava ģimenes ārsta. Es uzticos mediķiem un ikvienam iesaku to darīt! Nedrīkst ļauties mītiem par vakcināciju, tas nav mūsdienīgi.

Autors: Rīgas Valsts klasiskās ģimnāzijas direktors Romāns Alijevs

TOP Komentāri

avatar