Siguldas novadā bērniem un jauniešiem pirmo reizi notiks savas vēlēšanas

Veicinot jaunās paaudzes interesi par vēlēšanām un demokrātisku lēmumu pieņemšanu, ar moto “Es vēlēšu, Tu vēlēS!, Mēs jūs vēlēS!m” 8. jūnijā, Eiropas Parlamenta vēlēšanu dienā, Siguldas novads pirmo reizi īstenos vēlēšanas bērniem un jauniešiem. Viņiem šajā dienā būs tiesības izvēlēties noderīgas un ilgtspējīgas lietas Siguldas novadam.

“Šī iniciatīva ir izveidota, lai sekmētu bērnu un jauniešu pilsonisko apziņu un iesaisti demokrātijas veidošanā, tostarp veicinātu vienu no pašvaldības prioritāro mērķu īstenošanu – ikviena Siguldas novadnieka iesaiste sabiedrībai nozīmīgās līdzdalības aktivitātēs. Bērnu un jauniešu vēlēšanas savā ziņā ir arī veids, kā mēs varam sekmēt pieaugušo dalību Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Nereti tieši sarunās ģimenē nonākam pie kopējas rīcības – šoreiz kā dienas prioritāti izvēloties iet balsot. Mēs apzināmies – lai mainītu, uzlabotu lietu kārtību, katra iedzīvotāja balss ir nozīmīga – īpaši mūsu bērnu un jauniešu balsis. Iesaistot bērnus un jauniešus līdzdalības norisēs, mēs veidojam līdzatbildīgu un zinošu nākamo paaudzi. Izvēlētās tēmas, par ko bērni un jaunieši vēlēs, ir balstītas vides izziņā, sporta aktivitātēs un digitalizācijas attīstībā. Aicinām vecākus iesaistīt savus bērnus vēlēšanu procesā, kopīgi piedaloties vēlēšanās,” par gaidāmajām bērnu un jauniešu vēlēšanām stāsta Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Kristaps Zaļais.

Bērni līdz 1. klasei varēs izvēlēties, kādu augļu koku stādīt Siguldas novada pirmsskolas izglītības iestāžu teritorijā – ābeli vai bumbieri. Bērni no 1. līdz 6. klasei vēlēs, kādu uz asfalta zīmētu lielformāta spēli vēlētos spēlēt Siguldas novada brīvpieejas bērnu laukumos – Twister, trīskāršās klasītes vai dambreti/šahu. Savukārt jaunieši no 7. līdz 12. klasei vēlēs, vai jauniešu satikšanās vietās ir nepieciešams bezmaksas internets. Vēlēšanām noslēdzoties, plānots, ka izvēlētās lietas tiks īstenotas šā gada laikā.

Bērniem un jauniešiem, tāpat kā iedzīvotājiem balsstiesīgā vecumā, balsošana norisināsies oficiālajos vēlēšanu iecirkņos. Siguldas novadā ir 12 vēlēšanu iecirkņi, aptverot visas novada apdzīvotās vietas; to adreses skatāmas šeit. Lai bērnu un jauniešu vēlēšanu process būtu aizraujošāks un saistošāks ikvienam, vēlēšanu iecirkņos jaunos vēlētājus pie īpašām vēlēšanu urnām sagaidīs Siguldas novada jaunieši, aicinot un iedrošinot pašus vēlētājus.

“Ikviena cilvēka aktivitāte un iesaiste mums visiem svarīgos jautājumos ir bezgala svarīga. Katram pilsonim ir gan privilēģijas, gan arīdzan pienākumi, un piedalīšanās vēlēšanās ir viens no šādiem pienākumiem. Turklāt jāatceras viena ļoti būtiska lieta – neaizejot uz vēlēšanām, jārēķinās, ka var aiziet un nobalsot tikai tie, kuru izvēle katram no mums nepatīk. Tāpēc neatdosim savu balsi citiem,” aicinot ikkatru iesaistīties vēlēšanās, stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Bērnu un jauniešu vēlēšanas Siguldas novadā īsteno Siguldas novada Jaunrades centra jauniešu iniciatīvu centrs “Mērķis” kopā ar novada jauniešiem.

Es vēlēšu, Tu vēlēS!, Mēs jūs vēlēS!m

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar