SIF atklāj sociālo iniciatīvu “Izdevīgie ceļojumi” diskriminācijas mazināšanai

Vecums, invaliditāte un etniskā izcelsme – kā rāda aptauju dati ir galvenie, taču nebūt ne vienīgie nevienlīdzības un diskriminācijas iemesli Latvijā. Lai veicinātu izpratni par diskrimināciju un veidotu iekļaujošāku sabiedrību, it īpaši jauniešu auditorijā, 24. oktobrī TC “Galerija Centrs” atklāta Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) sociālā iniciatīva “Izdevīgie ceļojumi”, kas aicina bez maksas doties visaizraujošākajā ceļojumā, uzklausot līdzcilvēku pieredzes stāstus un atklājot atšķirīgu pasauli tepat līdzās.

“Izdevīgie ceļojumi” ir sociāla iniciatīva, kas radīta, lai pievērstu sabiedrības uzmanību dažādiem diskriminācijas veidiem un rosinātu sabiedrību un it īpaši jauniešus  kļūt atvērtākiem, lai labāk izprastu izaicinājumus, ar kuriem saskaras līdzcilvēki – cilvēki ar invaliditāti, etnisko piederību, vecumu u. c.

“Par iekļaujošas sabiedrības veidošanu ir atbildīgs ikviens no mums. Jāatgādina, ka no diskriminācijas nav pasargāts neviens. Ja savā “burbulī” starp līdzīgajiem jūtamies saprasti un pieņemti, atliek tikai paspert soli pa labi vai pa kreisi, un pēkšņi katrs no mums var kļūt par to, kurš tiek diskriminēts. Tāpēc ir vēl jo svarīgāk nebūt tam, kurš diskriminē citus. Mēs vēlamies vairot izpratni par diskrimināciju un to, kā rīkoties, saskaroties ar aizspriedumiem pret sevi pašu vai līdzcilvēkiem, – it sevišķi jauniešu auditorijā. Ja kopš agrīna vecuma cilvēki pierod klusēt, redzot vai piedzīvojot diskrimināciju, pieaugot viņiem ir risks veidot sabiedrību, kurā diskriminācija netiek nosodīta, un tas ir jāmaina,” uzsver SIF Sociālās saliedētības departamenta direktore Alda Sebre.

Kā liecina pēc Sabiedrības integrācijas fonda SKDS 2022. gadā veiktā aptauja, Latvijas sabiedrība piecu gadu laikā sākusi vairāk ievērot vienlīdzības principus un kļuvusi iekļaujošāka. Katrs trešais jaunietis vecumā no 18 līdz 24 gadiem apgalvo, ka pats personīgi var paveikt daudz, lai mazinātu diskrimināciju un neiecietību ikdienā. Tomēr līdzīgi kā citu vecuma grupu pārstāvji arī jaunieši iebilstu pret atsevišķām sabiedrības grupām savā darba kolektīvā un citviet – pret cilvēkiem ar garīga rakstura problēmām, romiem, musulmaņiem, bēgļiem un/vai patvēruma meklētājiem, cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, etnisko minoritāšu pārstāvjiem.

Līdzīgas tendences sabiedrībā saglabājas arī pieaugušo populācijā: 2024. gada Sociālā progresa indeksā, kurā tiek vērtēti 60 kritēriji, Latvijas tolerances līmenis pret sociālās atstumtības un diskriminācijas riskam pakļauto personu grupām atzīts par vienu no zemākajiem Eiropas Savienībā. Tolerances un iekļaušanas rādītājos Latvija ierindojas vien 56. vietā starp pasaules valstīm. Savukārt no 169 valstīm, kurās tiek vērtēta diskriminācija un vardarbība pret minoritātēm, Latvija ieņem tikai 128. vietu. Kā rāda dažādu aptauju dati, nevienlīdzības un diskriminācijas galvenie iemesli Latvijā ir vecums, invaliditāte, etniskā izcelsme un seksuālā orientācija.

“Pēdējo gadu laikā, manuprāt, vērojamas pārmaiņas sabiedrībā. Ir pieaugusi iedzīvotāju izpratne par sabiedrības daudzveidību un to, cik dažādi esam, dzīvojot viens otram līdzās. Savstarpējā saruna, cieņa vienam pret otru ir atslēgvārdi, lai mēs visi kopā arī turpmāk stiprinātu uzticēšanos un kopā veidotu tādu sabiedrību, kurā jūtamies piederīgi,” norāda kultūras ministre Agnese Lāce.

Atklāšanas pasākumu noslēdza “Ceļojums pieredzēs”, kura laikā visiem interesentiem bija iespēja piestāt kādā no improvizētām ceļojumu pieredzes “stacijām”, kas simbolizēja kādu no diskriminācijas formām, lai izprastu problēmas, ar ko saskaras līdzcilvēki eidžisma, rasisma vai invaliditātes izraisītas diskriminācijas dēļ. Tā bija iespēja satikt paraolimpisko čempionu Rihardu Sniku, TikTok sociālā eksperimenta “Pensionāra dzīve” veidotāju Maritu Akmeņkalni un satura veidotāju, TikTok konta “Life in Latvia” autoru Gokul – indieti, kurš pārcēlies uz dzīvi Latvijā. 

Katram, kas piestāja kādā no stacijām, bija jāizpilda tests, lai noskaidrotu, vai viņš maz ir gatavs ceļot tālāk. Šāda iespēja ir ikvienam, izpildot testu izdevigiecelojumi.lv. Šeit arī iespējams uzzināt vairāk par diskrimināciju un tās izpausmēm, katra paša iespējām mazināt diskrimināciju un organizācijām, kurās meklēt palīdzību, ja gadījies piedzīvot diskrimināciju.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar