Rīgas mežos nav atļauts cirst svētku eglītes

Gatavojoties Ziemassvētkiem, egļu ciršana Rīgai piederošajos mežos nav atļauta. Egļu šajos mežos ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10 %. Pierīgas mežos tās ir galvenokārt ar rokām stādītās, daudzu gadu garumā koptās, pirms tam no sēkliņām vairāku gadu garumā stādaudzētavā audzētās eglītes. Ja Rīgas mežos būtu ļauts cirst eglītes, tad jau divu gadu laikā mazo eglīšu tajos nebūtu vispār. Mums ir jāsaudzē nākotnes mežs, tādēļ SIA “Rīgas meži” piederošajos mežos eglītes cirst nedrīkst. 

Decembrī un janvārī SIA „Rīgas Meži” inspektori un mežsargi pastiprināti uzmanīs visus Rīgai piederošos mežus. Pie daudzām jaunaudzēm ir uzstādītas video novērošanas kameras, lai nenotiktu egļu zādzības. Kameras reizē  ziņo arī par ugunsgrēkiem un meža piesārņošanu ar atkritumiem. 

Iedzīvotāji ir aicināti pastaigāties un pavadīt laiku mežā, tomēr, ja rodas vēlme meklēt svētku kociņu, ir jānoskaidro, kam šis mežs pieder, un jāsaskaņo eglītes nociršana ar meža īpašnieku. To var izdarīt, lejupielādējot lietotni “LVM GEO Mobile”. Ar dažādu karšu palīdzību iespējams plānot egļu meklēšanas maršrutu, kā arī pārliecināties, ka neatrodaties privātā mežā, vai Rīgas un citu pašvaldību apsaimniekotā teritorijā. 

Mežā augušās eglītes parasti nav tik skaistas un simetriskas kā tirdzniecības laukumos nopērkamās, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku eglīšu plantācijās. Tās aug dabiskos apstākļos, un “Rīgas meži” ir ieguldījuši daudz līdzekļu to kopšanai. Aicinām priecāties par eglēm mežos un izrotāt tās dabiskajā augšanas vietā, mākslīgos rotājumus pēc tam novācot. 

Ja ir vēlme eglīti nocirst mežā, jādodas 50 km no Rīgas robežas, uz AS “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajiem mežiem. Informāciju par egļu ciršanu iespējams atrast mājaslapā www.lvm.lv

TOP Komentāri

avatar