Raidījums par izglītību “Gribējām labāk, sanāca izcili!” nonāk pie TV skatītājiem

Latvijas izglītības sistēmas kvalitāte publiskajā telpā allaž ir bijis aktuāls temats, taču pēdējo gadu laikā viedokļu sadursmes kļuvušas īpaši asas, kā arī īstenotās reformas raisījušas daudzus jautājumus, uz kuriem atbildes joprojām nav atrodamas. Ar mērķi iedziļināties izglītības jomā un izpētīt tajā notiekošos procesus tapis raidījums “Gribējām labāk, sanāca izcili!”, ko veido Zuarguss (agrāk pazīstams kā Viesturs Dūle). No 10. marta raidījums svētdienu plkst. 18.55 būs skatāms kanālā TV3. 

Kvalitatīva izglītība ir viens no valsts attīstības stūrakmeņiem, taču viedokļi par to, kādā veidā izglītības sistēma ir jāorganizē, mēdz krasi atšķirties. Lai arī Latvijā izglītības sistēma piedzīvojusi vairākus reformu mēģinājumus, eksāmenu rezultāti, skolotāju trūkums un daudzi citi rādītāji norāda, ka joma piedzīvo krīzes laikus. 

Astoņās epizodēs tiek skartas tādas tēmas kā vecāku un skolas attiecības, skolu reitingu lielā ietekme uz mācību procesiem, kritiskās domāšanas trūkums un nepieciešamība izglītībā, kā arī politiķu izpratne par izglītību. Raidījumā izteikties par izglītības tēmu tiek piesaistīti viesi gan no izglītības vides, gan arī citu jomu speciālisti: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (1999.-2007.), antropologs Klāvs Sedlenieks, Harvardas medicīnas skolas profesors Džons Ratijs, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Vents Sīlis un citi. 

Raidījums “Gribējām labāk, sanāca izcili!” ir veidots tā, lai runātu ne tikai par Latvijas izglītības negatīvajiem aspektiem, bet izceltu arī pozitīvos, pat izcilos piemērus. Situācija tiek iepazīta gan ar slēpto kameru, gan studijas interviju, gan arī vecāku, skolotāju, skolu direktoru personīgo stāstu palīdzību. Tāpat arī tiek meklēti scenāriji iespējamajiem risinājumiem un uzlabojumiem. 

“Izglītības jomā ir ļoti daudz izaicinājumu, par to arī mēs šajā raidījumā runājam un stāstām ļoti tieši. Taču, lai mēs nenodarbotos tikai ar kritiku, ir svarīgi runāt ne tikai par sarežģījumiem, bet arī par izcilajiem piemēriem, no kuriem mēs varam mācīties un ņemt piemēru. Lai mēs mācētu sevi ne tikai skarbi kritizēt, bet redzētu un daudzinātu arī to, kas ir labs. Jo uz tā labā, izcilā arī ir jābūvē tas jaunais, kvalitatīvais,” stāsta raidījuma vadītājs un režisors Zuarguss. 

Raidījuma vadītājs Zuarguss (agrāk Viesturs Dūle) kopš 2011. gada strādā kā apzinātības prasmju un komunikācijas treneris. Ir strādājis gan ar uzņēmumiem, gan arī vairāk kā 5000 Latvijas skolotājiem, skolu direktoriem un vecākiem.

Skaties raidījumu “Gribējām labāk, sanāca izcili” no 10. marta svētdienu vakaros kanālā TV3 plkst. 18.55 vai arī meklē visas epizodes Go3 televīzijā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar