Puse Latvijas iedzīvotāju ikdienā pārvietojas ar privāto automašīnu

Pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pasūtījuma tapušais Norstat pētījums liecina, ka gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju jeb 49% ikdienā pārvietojas ar privāto automašīnu, kas ir viens no galvenajiem CO2 piesārņojuma avotiem pilsētās.

 Lai veicinātu videi draudzīgu pārvietošanās veidu popularitāti mūsdienu viedajās pilsētās jeb smart cities, Eiropā jau kopš 2002. gada norit Eiropas Mobilitātes nedēļa. Šogad, kā ierasts, Eiropas Mobilitātes nedēļa norisināsies no 16. līdz 22. septembrim ar tēmu “droša pārvietošanās ar kājām un velosipēdu”.

 Arī Latvijā nepieciešams veicināt “zaļu” pārvietošanās veidu izmantošanu, jo šī gada augustā veiktajā pētījumā* noskaidrots, ka Latvijas iedzīvotāji galvenokārt izvēlas pārvietoties ar privāto automobili, nevis videi draudzīgiem pārvietošanās veidiem – privātais auto ir populārākais pārvietošanās līdzeklis Latvijā. Dati rāda, ka ar kājām ikdienā pārvietojas 26% Latvijas iedzīvotāju, ar sabiedrisko transportu pārvietojas 19% iedzīvotāju, un tikai 5% ikdienā kā transporta līdzekli izmanto velosipēdu. Turpretī 1% iedzīvotāju izmanto citu pārvietošanās līdzekli, norādot uz elektroskūteru u.c. jauna veida transportlīdzekļu augošo popularitāti.

 Visaktīvākie privātā auto izmantotāji ir vīrieši ar augstu ienākumu līmeni un Zemgales reģiona iedzīvotāji, taču automašīnas vēl aizvien ir dominējošais transporta veids arī pilsētu vidē. Lielajās pilsētās (Ventspilī, Liepājā, Jūrmalā, Jelgavā, Valmierā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Daugavpilī) 52% aptaujāto ikdienā pārvietojas ar automašīnu, 29% respondentu – ar kājām, 14% iedzīvotāju izmanto sabiedrisko transportu, savukārt tikai 3% aptaujāto kā transporta līdzekli izmanto velosipēdu.

Statistikas dati liecina, ka Rīgā situācija ir līdzīga – visvairāk iedzīvotāju pārvietojas ar privāto automašīnu (35%), savukārt 33% izmanto sabiedrisko transportu. Gandrīz viena ceturtā daļa Rīgas iedzīvotāju pārvietojas ar kājām (24%), savukārt 7% pārvietojas ar velosipēdu, kas, salīdzinot ar citām lielajām pilsētām, ir augstāks rādītājs.

 VARAM aicina pašvaldības, uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas un skolas veicināt videi draudzīgu pārvietošanās veidu izmantošanu un reģistrēt savus labās prakses piemērus aktīvam, mūsdienīgam un videi draudzīgam dzīves stilam jeb viedo pilsētu konceptam vietnē www.mobilityweek.eu, kā arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju piedalīties pasākumos un arī ikdienā pievērsties “zaļu” pārvietošanās veidu izmantošanai.

 *Norstat Omnibusa aptauja, 2019. gada augusts, N=1000.

TOP Komentāri

avatar