Netradicionālas olas Lieldienu galdam

Paņēmieni, kā olas nokrāsot sīpolu mizās, kāpostos, kurkumā vai pat vīnā, Lieldienu laikā ir atrodami ik uz soļa, taču olu gatavošanai var pieiet vēl radošāk! Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā netradicionālas receptes Lieldienu olu gatavošanai. Marinētās olas izskatīsies skaisti nokrāsotas un iegūs lieliskas garšas nianses, turklāt  uzreiz būt gatavas ēšanai, savukārt “kažokā” ceptās olas būs sātīgs pamatēdiens gan Lieldienu brokastīm, gan citām svētku laika ēdienreizēm. 

Marinētas olas 

Sastāvdaļas

12 vidēja izmēra olas istabas temperatūrā

250 ml sojas mērces

250 ml ūdens

100 g medus

5 ķiploka daiviņas

buntīte zaļo lociņu

1 ēdamk. sezama sēklu

Pagatavošana

  1. No sākuma olas pareizi jāuzvāra, lai tās būtu viegli nolobīt.. Katlā uzvāri ūdeni, kam pievieno 1 ēdamk. sāls, lai nesasprāgst čaumalas. Olas uzmanīgi pa vienai liec verdošajā sālsūdenī un vāri precīzi 7 minūtes, lai olas dzeltenums ir pagatavots, bet paliek pusmīksts. Pēc 7 minūtēm olas ātri pārliec ledus aukstā ūdenī un atstāj pilnībā atdzesēties.
  2. Pagatavo marinādi – stikla traukā sajauc sojas mērci, ūdeni, medu, ķiplokspiedē izspiestus ķiplokus, smalki sagrieztus lociņus un sezama sēklas. 
  3. Nolobi olas, liec tās marinādē un atstāj ledusskapī vismaz uz 3 stundām (var atstāt uz nakti).

Šādi marinētās olas būs gan labas uzkodas, gan lielisks papildinājums zupām, nūdeļu ēdieniem, salātiem, un, protams, tās būs arī pārsteigums Lieldienu svinētājiem, ka olas var krāsot arī šādi! 

“Kažokā” ceptas olas

 Sastāvdaļas

6  vidēja izmēra olas istabas temperatūrā

300-400 g maltas tītara gaļas

sāls, pipari 

kviešu milti apviļāšanai

2 sakultas olas

baltā rīvmaize apviļāšanai

olīveļļa

zaļumi pasniegšanai

mērcei

300 grieķu jogurta

1 tējk. karija pulvera

2 ēdamk. citrona sulas

sāls, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. No sākuma olas pareizi jāuzvāra, lai tās būtu viegli nolobīt. Katlā uzvāri ūdeni, kam pievieno 1 ēdamk. sāls, lai nesasprāgst čaumalas. Olas uzmanīgi pa vienai liec verdošajā sālsūdenī un vāri precīzi 5 minūtes, lai olas dzeltenums paliek mīksts. Pēc 5 minūtēm olas ātri pārliec ledus aukstā ūdenī, atstāj pilnībā atdzesēties un uzmanīgi nolobi.
  2. Malto tītara gaļu sajauc ar sāli un pipariem. 
  3. Paņem 60-70 g gaļas maisījuma un izklāj to uz plaukstas virsmas aptuveni 3 mm biezumā, liec iekšā vārītu olu un ar rokām aptin to ar gaļas maisījumu no visām pusēm, lai olai veidojas gaļas “kažociņš”. Ietin maltajā gaļā visas olas. 
  4. Panē olas gaļas “kažociņā” – vispirms apviļā tās miltos, tad iemērc sakulto olu masā un visbeidzot apviļā rīvmaizē. 
  5. Kārto olas cepampannā, vienmērīgi apslaki tās ar olīveļļu un 15-20 minūtes cep sakarsētā cepeškrāsnī (180 grādos), līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa. 
  6. Pagatavo mērci – sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas, pievienojot sāli un piparus pēc garšas. 
  7. Ceptās olas pasniedz karstas kopā ar mērcīti.

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar