Nepārēdies svētkos, tas var būt bīstami veselībai

Svētku laiks tikpat kā nav iedomājams bez gardiem ēdieniem un bagātīgi klāta galda. Tas, ka svētkos atļaujamies vairāk, sātīgākus un kalorijām bagātākus ēdienus īstermiņā veselībai nav kaitīgi, taču svarīgi sekot līdzi apēstā ēdiena daudzumam. Pārēšanās nemaz nav tik nekaitīga, kā varētu domāt – regulāra pārēšanās var radīt neatgriezeniskus orgānu funkciju traucējumus, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane.

 “Ja gadās pārēsties ļoti reti, piemēram, vienu reizi gadā, visticamāk, vienīgās sekas būs slikta pašsajūta, taču biežāka pārēšanās var izraisīt dažādas veselības problēmas. Visbiežāk no pārēšanās cieš aknas un kuņģa-zarnu trakts, taču tā negatīvi iespaido arī citu orgānu funkcijas. Vienā no jaunākajiem ASV pētījumiem noskaidrots, ka pārēšanās negatīvi ietekmē smadzeņu darbību. Īstermiņā tās kļūst kūtras, taču ilgtermiņā rodas kognitīvie un atmiņas traucējumi. Svētki ir jāsvin un jābauda, taču ar mēru,” papildina A. Fleišmane.

Kuņģa-zarnu trakta nepareiza darbība traucē normālu vielmaiņas darbību un organismam nepieciešamo vielu uzsūkšanos, kas var novest pie virknes citu veselības problēmu. Līdzīgi ir ar aknu darbības traucējumiem – farmaceite uzver, ka ar šo orgānu jābūt vēl uzmanīgākiem. Aknas atbild par dzīvībai svarīgiem procesiem, bet to funkciju traucējumi vai pat bojājumi var būt nemanāmi. Aknas parasti nesāp, tāpēc novirzes no normas ir grūti identificējamas un bieži atklājamas tikai ārsta kabinetā.

Pārēšanās īpaši kaitīga cilvēkiem ar jau esošām veselības problēmām

Ikviens apēstais produkts vai izdzertais dzēriens, pat tad, ja tas ir tikai malks ūdens, prasa noteiktus organisma resursus tā pārstrādei. Attiecīgi pārlieku liels uzņemtās pārtikas daudzums pārslogo gremošanas sistēmu un visu organismu kopumā. To īpaši izjūt cilvēki ar dažādām saslimšanām, piemēram, elpceļu, sirds un asinsvadu, aizkuņģa dziedzera slimībām – jebkura papildu slodze provocē hronisku slimību saasināšanos.

No pārēšanās jāpiesargās arī cilvēkiem, kuriem ir žultsakmeņi, jo pārlieku daudz ēdiena, it īpaši, ja tas ir trekns, organismam ir grūtāk sagremot. Tāpat īpaši jāuzmanās hronisku aknu slimību gadījumā – pēc pārēšanās vai liela daudzuma olbaltumvielu saturošu produktu lietošanas aknas detoksikācijas procesu pilda daudz lēnāk un nespēj laicīgi attīrīties un izvadīt toksiskās vielas.

Ieteicams izvairīties no pārlieku ieilgušas maltītes

Ēdiens kuņģī atrodas apmēram 60 minūtes, kur tiek sagremots mehāniski un ķīmiski. Tas nozīmē, ka ikdienā ēdienreize ir beigusies, pirms kuņģa saturs sāk ieplūst divpadsmitpirkstu zarnā un tālākās tievās zarnas daļās. Taču svētku laikā ēšanas process parasti ir ilgāks, bieži pat vairākas stundas ilgs – tādi apstākļi traucē tālāko gremošanas norisi, jo, no vienas puses, apēstais pārstrādājas un dodas tālāk pa gremošanas sistēmu, no otras puses, kuņģim jāturpina arī gremošanas un skābes izdalīšana, jo vēl un vēl tiek uzņemta arvien jauna pārtika. “Organisms funkcionēs tad, ja tiks ieturētas svētku vakariņas un tām sekos uzkodas vismaz pēc pāris stundām, nevis ik pa pārdesmit minūtēm,” stāsta A. Fleišmane.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar