Maijā divi divgadnieki cietuši no elektrotraumas

Maijā Latvijā ir reģistrētas divas elektrotraumas – abas divgadīgiem bērniem. Vienā gadījumā bērns ievietoja rozetē skrūvgriezni un saņēma strāvas triecienu, otrā – divgadnieks guva elektrotraumu, jo pieskārās pēc remontdarbiem nenoslēgtas kontaktligzdas vadiem. AS “Sadales tīkls” atgādina, ka par elektrodrošu vidi mājoklī ir atbildīgi vecāki, aicinot ieviest drošas rozetes un nekad neatstāt mazuļus bez uzraudzības – jo īpaši, ja mājās notiek remontdarbi.

Bērni līdz piecu gadu vecumam visbiežāk elektrotraumas gūst, ievietojot smalkus priekšmetus (naglas, šķēres, adatas, skrūves u.c.) kontaktligzdās vai pieskaroties neizolētiem, bojātiem vadiem vai bojātām elektroierīcēm. Tāpēc, ja īpašumā uzturas mazi bērni, ieteicams padomāt par drošām rozetēm vai uzstādīt kontaktligzdu aizliktņus vai aizsargvākus, ko var iegādāties dažādos būvniecības preču veikalos. Būtiski arī bērnam sasniedzamā vietā neatstāt rozetei pieslēgtas elektroierīces, nelietot bojātu elektrotehniku. 

Jāuzsver, ka Latvijā iepriekš ir reģistrētas smagas elektrotraumas bērniem, kas ielikuši mutē elektrotīklam pieslēgtas viedierīces lādētāja vadu – gan pašas rozetes, gan dažādas viedierīces un to lādētāji piesaista mazo pasaules izzinātāju uzmanību!

Savukārt ar skolas vecuma bērniem svarīgi pārrunāt elektrodrošības noteikumus – īpaši, sākoties vasaras brīvlaikam, kad ikgadēji pieaug elektrotraumu skaits. Būtiski akcentēt, ka jābūt uzmanīgam ar elektroiekārtu lietošanu ūdens tuvumā, ka nedrīkst elektroierīces pašrocīgi labot, pirms tam neatvienojot no sprieguma, tāpat jāatgādina par drošu uzturēšanos elektrolīniju un citas elektroapgādes infrastruktūras tuvumā (ja bērns dodas makšķerēt, aicināt pievērst uzmanību, vai gaisā nav elektrolīnijas, u. tml.). 

Vērtīgs materiāls par elektrodrošību bērnu un jauniešu izglītošanai ir “Sadales tīkla” mācību īsfilma, kas pieejama elektrodrošības resursu vietnē arelektribuneriske.lv. Šajā vietnē atrodami arī citi izglītojoši materiāli, tai skaitā elektrodrošības spēle bērniem un pusaudžiem – tā ļauj izvēlēties atbilstošu vecuma grupu un pārbaudīt savas zināšanas. Tāpat visu vasaru kino pilsētā “Cinevilla” iespējams apmeklēt sadarbībā ar “Sadales tīklu” izveidoto apskates objektu “Dzīvoklis”, kurā, ar mobilo telefonu noskenējot QR kodu, var iemācīties, kā pareizi rīkoties dažādās ar elektrības bīstamību saistītās situācijās.

Domājot par mājokļa elektrodrošību, būtiski neaizmirst par elektroinstalācijas pārbaudēm – atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem tās jāveic vismaz reizi desmit gados (piesaistot sertificētu elektrospeciālistu). Papildu drošībai ar ekspertu var pārrunāt arī strāvas noplūdes automātslēdžu uzstādīšanu – jo īpaši virtuvei un vannasistabai, kuras ūdens tuvuma dēļ ir starp elektro nedrošākajām telpām mājoklī.

Kā rīkoties, ja gūta elektrotrauma? Ja tas noticis telpās, vispirms nekavējoties jāpārtrauc elektrības padeve, atslēdzot elektrības drošības slēdžus (“korķus”) vai atvienojot bojāto elektroierīci no kontaktligzdas. Vecākiem vajadzētu nodemonstrēt bērniem, kur mājoklī šie slēdži atrodas un kā tos izslēgt. Neatslēdzot strāvas padevi un metoties glābt cietušo, traumu var gūt arī pats glābējs. Kad elektrības padeve atslēgta, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113. Jāatceras, ka cilvēks pats ne vienmēr spēj novērtēt gūtās elektrotraumas nopietnību, tāpēc, ja ir saņemts elektriskās strāvas trieciens, svarīgi konsultēties ar mediķiem. 

Ja elektrotrauma gūta ārpus telpām izvietotajā elektroapgādes infrastruktūrā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties cietušajam un pieļaut citu personu tuvošanos notikuma vietai! Vienīgais veids, kā palīdzēt, ir zvanīt glābējiem pa tālruni 112 – operatīvie dienesti darīs visu iespējamo, lai notikuma vietā pēc iespējas ātrāk atslēgtu spriegumu un sniegtu palīdzību cietušajam.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar