Līgo ne vien lustīgi, bet arī elektrodroši! Seši ieteikumi

Jāņi ir lustīgākie un tradīcijām bagātākie vasaras svētki, ko ģimenes un draugu lokā aizvadām ar vainagu pīšanu, sadziedāšanos, svētku mielastu un lēkšanu pāri ugunskuram. Kas jāņem vērā, lai gan gatavošanās, gan pašas svinības aizvadītu elektrodroši? AS “Sadales tīkls” sniedz sešus ieteikumus.

  • Nekur ugunskuru elektroapgādes infrastruktūras tuvumā

Bez ugunskura Jāņu naktī neiztikt, taču tam jāizraugās droša vieta. Svarīgi pārliecināties, ka izvēlētā vieta neapdraudēs ne pašus līgotājus, ne arī publisko elektroapgādes infrastruktūru – elektrolīniju balstus, vadus, transformatoru apakšstacijas vai sadales skapjus. Pretējā gadījumā pastāv risks bojāt elektrotīklu, svētkos traucējot elektroapgādi ne vien pašiem sev, bet arī apkārtējiem kaimiņiem. 

  • Ārā neizmanto telpām paredzētās elektroierīces

Ir bīstami ārā izmantot iekštelpām paredzētu elektrotehniku, jo šīm ierīcēm nav nepieciešamās mitruma aizsardzības klases. Tas attiecas arī uz pagarinātājiem un lampiņu virtenēm! Lai svētkus nesabojātu īssavienojums, vienmēr pievērs uzmanību elektroierīces marķējumam IP, kas norāda, kādos apstākļos tā izmantojama. Ārā ir droši lietot tikai tās ierīces, kas atbilst vismaz marķējumam “IP44”:

  • marķējums “IP20” nozīmē, ka iekārta ir paredzēta lietošanai tikai sausās telpās, jo iekārtas izolācija nav mitrumizturīga;
  • marķējums “IP44” nozīmē, ka iekārta ir paredzēta lietošanai ārā un ir izturīga pret mitrumu un laikapstākļu maiņu, taču nav paredzēta iemērkšanai ūdenī;
  • marķējums “IP67” norāda, ka iekārta ir paredzēta lietošanai ārā un ir ūdens un mitruma izturīga. 

  • Uzmanīgi ar elektrību pie ūdens

Kāds Jāņus izvēlas svinēt ezera krastā, kādam neatņemama svētku sastāvdaļa ir iešana pirtī. Ja plāno šādas aktivitātes, pievērs uzmanību, lai elektroierīces un vadi neatrastos ūdens tuvumā. Ūdens teicami vada elektrisko strāvu, tāpēc šo elementu satikšanās var izraisīt pat nāvējošu elektrotraumu. Nedrīkst aizmirst arī par drošu elektroierīču novietojumu virtuvē un vannasistabā – jo tālāk no šķidrumiem un karstuma avotiem, jo drošāk. 

  • Pērkona negaisa gadījumā atvieno elektroierīces no rozetes

Ja ēka nav aprīkota ar zibens un pārsprieguma aizsardzības sistēmām, negaisa laikā elektroierīces darbināt ir bīstami – tās ir jāatvieno no rozetes. Zibens var skart arī dzīvojamās ēkas, radot krasu sprieguma paaugstināšanos nama elektrotīklos. No zibens radīta pārsprieguma nereti tiek bojāti televizori, TV dekoderi, datori, apsardzes un ugunsdrošības signalizācijas iekārtas, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, kopētāji un cita sadzīves tehnika.

Pērkona negaiss var pārsteigt nesagatavotu, tāpēc drošībai atvieno elektroierīces no rozetes arī tad, ja svētkus plāno svinēt ārpus mājām!

  • Gatavojot svētku mielastu, nepārslogo elektrotīklu

Kamēr elektriskajā cepeškrāsnī lēni brūnē speķa pīrādziņi, ar blenderi jākuļ mīkla kūkai, bet atelpas nav arī trauku mazgājamai mašīnai. Darbu dunā prasās arī kafijas pauzi – papildus tiek ieslēgta elektriskā tējkanna. Svarīgi atcerēties, ka, vienlaikus lietojot vairākas ierīces, īpaši, ja tās ir ar lielu jaudu, var pārslogot mājokļa iekšējo elektrotīklu, kas labākajā gadījumā rezultēsies ar “izšautiem korķiem” – nostrādās elektrības drošības slēdži un mājoklī tiks pārtraukta elektrības padeve. Tomēr arī tas var bojāt izmantotās elektroierīces, tāpēc ieteicams sekot līdzi, cik daudz un cik jaudīgas elektroiekārtas darbinām vienlaikus.

Parūpējies par drošu vidi mazākajiem svinētājiem

Ja svinētāju vidū gaidāmi arī mazi bērni, svarīgi parūpēties par elektrodrošu vidi apkārt – nosegtas rozetes, bērniem nepieejami elektrības vadi. Mazuļiem sasniedzamā vietā nevajadzētu atstāt arī rozetei pieslēgtus viedierīču lādētājus – Latvijā ir reģistrētas elektrotraumas, ko mazi bērni guvuši, ieliekot mutē elektrotīklam pieslēgta lādētāja vada galu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar