Latvijas jaunieši nevēlas dzīvot īrētos mājokļos

Trešdaļa jauniešu Latvijā šobrīd dzīvo īrētos mājokļos un vēl trešdaļa – pie vecākiem. Taču nākotnē īrētā mājvietā vēlētos dzīvot tikai 3% jauniešu, tāpēc vairums tuvākajos piecos gados plāno iegādāties paši savu mājokli, secināts Luminor bankas aptaujā*. 

“Lai gan rietumvalstīs pastāv uzskats, ka jaunieši šobrīd arvien vairāk dod priekšroku īrei un mājokļa dalīšanai ar citiem īrniekiem, nevis sava mājokļa iegādei, mūsu aptauja rāda, ka tikai 3% Latvijas jauniešu izvēlētos dzīvot īrētā mājoklī. Liela daļa tomēr plāno iegādāties savu māju vai dzīvokli un uzskata to par vērtīgu ieguldījumu nākotnē,” stāsta Kaspars Lukačovs, Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltijā. 

Vienlaikus, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, Latvijā ir vismazākais īpatsvars jauniešu, kas tuvākajos piecos gados plāno iegādāties mājokli, – kamēr Latvijā šāds plāns ir 42% respondentu vecumā no 20 līdz 30 gadiem, tikmēr Igaunijā tā ir tieši puse, bet Lietuvā 54%.

22 oktobrī plkst. 10.30 Facebook tiešraidē tiks prezentēti Luminor aptaujas rezultāti, kā arī norisināsies diskusija par jauniešu vēlmēm un pieprasījumu mājokļu tirgū. Tajā piedalīsies Kaspars Lukačovs, Luminor bankas mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltijā, Evija Dzenīte, Latio Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja, Arnis Kaktiņš, sociologs un SKDS vadītājs, bet sarunu vadīs un savā un vienaudžu pieredzē dalīsies Lauris Zalāns, sociālo tīklu satura radītājs. 

Diskusija tiešsaistē būs skatāma Luminor Latvija Facebook lapā: https://www.facebook.com/LuminorLVA

*Luminor bankas aptauja 2020. gada oktobra sākumā tika veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS, katrā no Baltijas valstīm aptaujājot vairāk nekā 400 respondentu vecumā no 20 līdz 30 gadiem.

TOP Komentāri

avatar