Latvijas iedzīvotāji diezgan vieglprātīgi izturas pret savu veselību

Pamanot smaganu asiņošanu, kas var liecināt par sāpīgas operācijas nepieciešamību, darbaspēju zudumu uz vairākām nedēļām un pat zoba zaudēšanu, katrs otrais nevēršas pie stomatologa – tā liecina lāzeru zobārstniecības klīnikas Era Esthetic Dental un pētījumu aģentūras Norstat Latvija veiktā aptauja.

«Šī ir ļoti satraucoša tendence, kuras sekas ir acīmredzamas: tās rezultātā katrs desmitais zaudē zobu, neskatoties uz ārstēšanu, katram piektajam izārstētie zobu kanāli atkārtoti iekaist vairāk nekā divas reizes, bet 25% saskaras ar to vismaz vienu reizi. Novērojot smaganu asiņošanu, ļoti svarīgi ir pie speciālista vērsties laikus; pat savlaicīgi konsultējoties ar stomatologu, konservatīvās ārstēšanas metodes diemžēl var nesniegt vēlamos rezultātus, jo periodontīts ir ļoti nopietna saslimšana, kas var izraisīt pat insultu un sirds slimības» komentē klīnikas Era Esthetic Dental virsārste Dr. med. Ieva Henkuzena.

Periodontītu raksturo smaganu apsārtums, asiņošana un sāpīgums. Pastāv vairāki riska faktori, kas paaugstina šīs slimības iespējamību:

  • smēķēšana vai zelējamās tabakas lietošana,
  • cukura diabēts un sistēmiskas saslimšanas, kas pasliktina imūnsistēmas darbību,
  • iedzimtība,
  • noteikti medikamenti, piemēram, kontracepcijas tabletes, antidepresanti, zāles asinsspiediena regulēšanai utt.,
  • grūtniecība – hormonālās izmaiņas var padarīt grūtnieci uzņēmīgāku pret baktērijām, kas izraisa smaganu slimību,
  • stress,
  • nepareizs uzturs.

Ārste skaidro, ka tradicionāli periodontīta ārstēšana ir diezgan sāpīga. Ārstēšanās procesā smaganu atdala no zoba, lai notīrītu zoba saknes, un veikto iegriezumu sašuj. Process ir sāpīgs un prasa ilgu atveseļošanos – parasti divas līdz četras nedēļas, turklāt šajā laikā drīkst lietot tikai šķidru pārtiku. «63% Latvijas iedzīvotāju jau tāpat izjūt uztraukumu pirms došanās pie zobārsta, bet 81% – diskomfortu pēc ārsta apmeklējuma, un tas viss neskatoties uz piedāvātajām anestēzijas metodēm! Tāpēc pašsaprotami, ka periodontīta ārstēšanas iespējamība ar nopietnu ķirurģisku iejaukšanos var šķist biedējoša,» komentē I. enkuzena.

71% Latvijas iedzīvotāju sapņo par zobu ārstēšanu bez sāpēm, bet katrs otrais (56%) ar nepacietību gaida inovācijas šajā jomā. «Pirmo reizi Latvijā ir pieejama mutes dobuma slimību ārstēšanas metode ar lāzeru Er: YAG. Tagad sāpju sajūtas gan procedūras laikā, gan pēc tās ir kļuvušas par pagātni, tāpat var aizmirst par vienas un tās pašas slimības atkārtošanos. Turklāt, tā kā lāzera izmantošanas laikā rotējošie instrumenti, proti, urbji, netiek lietoti, ārstēšanas gaitā nepalielinās baktēriju saturs gaisā, tātad, salīdzinot ar tradicionālajām tehnikām, šī metode ir ievērojami drošāka koronavīrusa pandēmijas apstākļos,» stāsta stomatoloģijas klīnikas Era Esthetic Dental direktore Jūlija Jurgele.

I.Henkuzena skaidro, ka lāzers piedāvā virkni priekšrocību, salīdzinot ar klasiskajām zobārstniecības tehnoloģijām. Arī periodontītu tas ārstē daudz ātrāk un efektīvāk: lāzers atpazīst bojātos, slimos audus, un likvidē gan tos, gan baktērijas, ko ar parastu skalpeli paveikt nav iespējams. Procedūras ietvaros tiek noņemts zobakmens, bet lāzera radītais siltums apstrādā audus – as nozīmē, ka atkārtots baktēriju parādīšanās risks tiek samazināts līdz minimumam. «Nav nepieciešams atdalīt smaganu audus no zoba, liekot šuves. Vairumā gadījumu pat nav jālieto anestēzija. Pacienti var atgriezties savās ikdienas gaitās jau nākamajā dienā, nevis pēc vairākām nedēļām, kā tas bija ierasts,» viņa skaidro. Ārste piebilst, ka lāzera iespējas neaprobežojas tikai ar periodontīta ārstēšanu. Tas efektīvāk ārstē gan kariesu, gan citas mutes dobuma saslimšanas, kā arī to izmanto estētiskajā zobārstniecībā, ļaujot saudzīgāk izbalināt zobus līdz sešiem toņiem gaišākus.

Jaunā tehnoloģija ir nozīmīga arī augsta riska grupu pacientiem:

  • kuri lieto asins šķidrinošos līdzekļus, jo lāzers ir baktericīds un ārstēšana ar to ir saistīta ar mazāku asins zudumu,
  • kuri cieš no pazeminātas imunitātes, jo ārstēšana ir nesāpīga un nepieprasa zāļu lietošanu pēcoperācijas periodā,
  • senioriem, kuri cieš no dažādām sistēmiskām saslimšanām.
  • Jaunās lāzera tehnoloģijas ir lieliski izmantojamas arī bērnu zobārstniecībā: pateicoties ārstēšanas iespējai bez sāpēm, vibrācijas un injekcijām, bērni izjūt daudz mazāk baiļu un negatīvu emociju, kas ļauj vecākiem izvairīties no smagā lēmuma ārstēt bērna zobus vispārējā narkozē.

Foto: publicitātes (I.Timofejevs)

TOP Komentāri

avatar