Latvijā tiks uzsākta četru saules enerģijas parku būvniecība

Atjaunojamās enerģijas ražotājs “Sunly” ir piesaistījis finansējumu 300 miljonu eiro apmērā, lai sekmētu 1,3 GW saules, vēja un hibrīdo parku būvniecību ar enerģijas uzglabāšanas funkcijām Latvijā, visā Baltijā kopumā un arī Polijā. 

Finansējumu nodrošina “Rivage Investment”, izmantojot otro augsta ienesīguma infrastruktūras fondu REDI HR2 un Infrastruktūras klimata risinājumu fondu, kā arī Dānijas investīciju uzņēmums “Copenhagen Infrastructure Partners”, izmantojot Zaļās Kreditēšanas fondu I. Finansējuma nodrošināšanā līdzdarbojas arī Norvēģijas lielākais dzīvības apdrošināšanas uzņēmums “Kommunal Landspensjonskasse”. Iegūtais finansējums demonstrē “Sunly” dominanci reģiona enerģētikas tirgū. 

“Sunly” plāno attīstīt integrētus hibrīdparkus Baltijas valstīs un Polijā, kas apvieno vēja un saules enerģijas ražošanu, kā arī akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas vienā pieslēguma punktā un tiešā līnijā ar patērētājiem. Šī metode ievērojami veicina enerģijas ražošanas stabilitāti dažādos laika apstākļos, vienlaikus arī optimizē izmaksu efektivitāti, samazinot tīkla pieslēguma maksu, kas nākotnē veidos vairāk nekā pusi no kopējām enerģijas izmaksām. Šī pieeja būtiski uzlabos situāciju patērētājiem, īpaši lielajiem rūpnieciskajiem klientiem, kam ir augsts enerģijas patēriņš. Tāpat šī pieeja veicina enerģētisko drošību un darbības efektivitāti reģionā kopumā.. 

“Šis finansējums ļauj mums sekmēt uzņēmuma darbību Baltijas valstīs un Polijā. Pateicoties tam, mēs varēsim uzsākt un finansēt 553 MW jaudas projektus visos Latvijas reģionos, tādējādi iegūstot dominējošo tirgus pozīciju. Visus projektus Latvijā plānojam veidot kā hibrīdus, integrējot saules, vēja un akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas (BESS),” stāsta “Sunly” līdzdibinātājs un vadītājs Prīts Lepaseps (Priit Lepasepp).

“Esam gandarīti atbalstīt “Sunly” vadības komandu viņu ambiciozajā izaugsmes ceļā un palīdzēt paātrināt hibrīdo atjaunojamās enerģijas parku būvniecību Baltijas valstīs un Polijā. Mēs izprotam un atbalstām uzņēmuma misiju – ražot enerģiju, lai veicinātu ES enerģētisko drošību un nodrošināt ieguldījumus ar būtisku veiktspēju un ilgtspējīgu ietekmi,” norāda “Rivage” partnere un infrastruktūras fondu komandas vadītāja Gaetāne Trača (Gaétane Tracz). 

Dānijas investīciju uzņēmuma “Copenhagen Infrastructure Partners” partneris un Zaļās Kreditēšanas fonda I līdzvadītājs Jākobs Grots (Jakob Groot) stāsta: “Esam priecīgi uzsākt sadarbību ar “Sunly” un viņu pieredzējušo vadības komandu. Šis finansējums būtiski veicinās atjaunojamās enerģijas projektu attīstību un būvniecību, atbalstot dekarbonizācijas mērķus Baltijas valstīs un Polijā, vienlaikus  tas ir pievilcīgs ieguldījums Zaļās Kreditēšanas fondā I.”

“Esam gandarīti, ka mūs, pateicoties mūsu ilggadējai sadarbībai ar “Copenhagen Infrastructure Partners”, uzaicināja kā līdzieguldītājus atjaunojamās enerģijas projektos Baltijas valstīs un Polijā, . Šis ir viens no daudzajiem soļiem, lai sasniegtu mūsu kopējo mērķi – panākt, ka mūsu darbības atbilst Parīzes nolīguma mērķiem līdz 2050. gadam,” norāda uzņēmuma “Kommunal Landspensjonskasse” Investīciju un operāciju direktors Olivers Siems (Oliver Siem).

Ar šī finansējuma palīdzību nekavējoties tiks uzsākta četru saules parku būvniecība Latvijā, kuru kopējā jauda – 553 MW. Galvenais projekts “Zirņi” ietvers 270 MW saules enerģijas, 100 MW BESS un 200 MW vēja enerģijas, demonstrējot “Sunly” apņemšanos veicināt atjaunojamās enerģijas attīstību Latvijā. Visi parki Latvijā ir izstrādāti kā hibrīdparki, ar plāniem nākotnē integrēt tajos vēja turbīnas, akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas vai to kombināciju. Vienlaikus tiks attīstīts arī 244 MW Risti saules parks Igaunijā, kas spēj nodrošināt 55 000 mājsaimniecību gada elektroenerģijas patēriņu. Plānots, ka šis būs hibrīdparks un vēlāk tajā tiks iekļautas sauszemes vēja turbīnas un akumulatoru enerģijas uzglabāšanas sistēmas. 1,3 GW portfelī ietilpst arī vairāki lieli hibrīdie saules parki Lietuvā, kā arī mazi un lieli saules parki Polijā.

Finansējums ir sekmējis “Sunly” paplašināšanos, ko kopumā nodrošina 765 miljonu eiro aizņēmumu un finansējumu no investoriem, tostarp Francijas fonda “Mirova”, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) un dažādām citām bankām. 2023. gadā “Sunly” veiksmīgi piesaistīja aptuveni 200 miljonus eiro no esošajiem investoriem – “Mirova” un ERAB, lai turpinātu saules un vēja parku attīstību un būvniecību Igaunijā, Latvijā, Lietuvā un Polijā.

“Sunly” ir atjaunojamās enerģijas ražotājs, kas izstrādā un pārvalda atjaunojamās enerģijas projektus Baltijas valstīs un Polijā, kā arī iegulda jaunuzņēmumos elektrifikācijas sektorā. “Sunly” galvenā darbības joma – atjaunojamās enerģijas ražošana – spēlē izšķirošu lomu, lai sasniegtu reģiona klimata, enerģētiskās drošības un enerģijas pieejamības mērķus. Pašlaik “Sunly” jau uzbūvējis 230 MW saules parkus, un tiek būvēti saules parki ar 373 MW jaudu, kā arī vienā no saules parkiem ir integrēta 2 MWh uzglabāšanas sistēma. Papildus šim finansējumam “Sunly” meklē projektos balstītu augstāka līmeņa finansējumu, lai pilnībā segtu kapitāla izdevumus, kas nepieciešami Risti un Latvijas projektu īstenošanai. Jaunie 1,3 GW projekti palielinās “Sunly” kopējo atjaunojamās enerģijas jaudu līdz 1,6 GW un palīdzēs sasniegt ambiciozo mērķi – līdz 2030. gadam nodrošināt darbojošos atjaunojamās enerģijas projektus ar kopējo jaudu 4,6 GW.

“Rivage Investment” ir dibināts 2010. gadā, un pašlaik pārvalda aktīvus aptuveni 7,7 miljardu eiro apmērā, izmantojot savstarpēji papildinošās ieguldījumu stratēģijas riska un atdeves kredītu spektrā – no investīcijām (nodrošināta pamata infrastruktūra un aizdevumi valsts iestādēm) līdz augsta ienesīguma ietekmes un izaugsmes aizdevumiem, kas koncentrējas uz pāreju uz tīru enerģiju un plašāku dekarbonizāciju. Šīs stratēģijas balstās uz “Rivage” novatorisko pieeju ilgtspējai, kas ir integrēta visā organizācijā, investīciju procesā un ieguldījumu fokusā.

“Copenhagen Infrastructure Partners” ir dibināts 2012. gadā, un šobrīd tas ir pasaulē lielākais specializētais fondu pārvaldnieks zaļās enerģijas projektu investīcijās un globālais līderis jūras vēja enerģijas jomā. Uzņēmuma pārvaldītie fondi koncentrējas uz ieguldījumiem jūras un sauszemes vēja enerģijā, saules paneļos, biomasas un atkritumu enerģijas, pārvades un sadales, rezerves jaudas, uzglabāšanas, modernās bioenerģijas un “Power-to-X projektos”. “Copenhagen Infrastructure Partners” pārvalda 12 fondus un līdz šim ir piesaistījis aptuveni 28 miljardus eiro investīciju enerģētikas un ar to saistītās infrastruktūras projektos no vairāk nekā 160 starptautiskiem institucionālajiem investoriem. Uzņēmumā ir aptuveni 500 darbinieki un 12 biroji visā pasaulē.

Zaļas Kreditēšanas fonds I (Green Credit Fund I) tika izveidots 2022. gada februārī, un tam ir saistības par 1 miljardu eiro, ar papildu 200 miljoniem eiro, kas tiek pārvaldīti kā līdzieguldījumi. Fonds ir “Copenhagen Infrastructure Partners”  pirmais aizdevumu fonds, kas nodrošina privātu projektu finansēšanu ar subordinētām riska īpašībām, atbalstot atjaunojamās enerģijas projektus visā pasaulē.

“Kommunal Landspensjonskasse” (KLP) ir Norvēģijas lielākais dzīvības apdrošināšanas uzņēmums, kas nodrošina pensijas, finanšu un apdrošināšanas pakalpojumus pašvaldībām, apgabalu iestādēm, veselības aprūpes uzņēmumiem un citiem uzņēmumiem gan publiskajā, gan privātajā sektorā, kā arī to darbiniekiem. KLP grupas kopējie aktīvi pārsniedz 1 000 miljardus NOK. KLP atbalsta Parīzes nolīgumu un 1,5 grādu mērķi. Šobrīd uzņēmuma valde ir pieņēmusi KLP vadlīnijas, lai līdz 2050. gadam sasniegtu nulles emisiju līmeni. Vadlīnijās norādīts, kā KLP strādās, lai sasniegtu un novērtētu ieguldījumu Parīzes nolīguma mērķu sasniegšanā.

“Augusta” bija ekskluzīvais “Sunly” finanšu konsultants šī procesa laikā. “Ashurst”, “Gide” un “Ellex” darbojās kā aizdevēju juridiskie konsultanti, savukārt “White & Case”, “Sorainen” un CMS pārstāvēja “Sunly”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar