Latgalieši iedvesmo: rūpes par dabu un savu apkaimi kā sirdslieta

Rāznas ezera tuvumā saimnieko iedvesmojoši Latgales cilvēki, kuri ar savām rokām ne tikai izveidojuši skaistas atpūtas vietas, bet arī brīvprātīgi no atkritumiem attīra tuvējos mežus, ūdenstilpnes un to krastus. Viņi to dara savas pārliecības un arī prieka dēļ, jo, sakopjot savu apkaimi, dabas skaistumu var baudīt ne tikai paši, bet dot iespēju tīrā, dabiskā un mierpilnā vidē atpūsties arī citiem. Iespējams, šovasar ir īstais laiks, lai dotos uz copi vai harmonisku atpūtu tieši Latgalē. 

Aptuveni pirms trim gadiem Vitālijs Belovs iegādājās zemi ar māju Rāznas ezera krastā, kas pārdošanā bija vairākus gadus. Nojaucis pussagruvušās saimniecības ēkas, viņš izlīdzināja zemi ezera piekrastē, attīrīja to no niedrēm, un sāka  veidot skaistu pludmali, kā arī paša rokām uzbūvēja vairākas viesu mājiņas. Tā pamazām tapa atpūtas komplekss “Vītolkrasti”, kur viss veidots tikai no dabīgiem materiāliem. Piemēram, niedres pēc ezera piekrastes tīrīšanas nav izmestas, bet gan izvietotas uz atpūtas namiņu jumtiem. 

Tagad šī vieta kļuvusi par miera oāzi, kur baudīt nesteidzīgu atpūtu, peldes, makšķerēšanas priekus un dabas tuvumu. To novērtē ne tikai vietējie, bet arī ārvalstu viesi, kuri uz “Vītolkrastiem” brauc pavadīt brīvdienas, stāsta Vitālija meita Jekaterina Briga. Daži ciemiņi Rāznas ezerā zvejojot pavada pat vairākas diennaktis, un izmanto arī iespēju ezerā gūto lomu turpat atpūtas kompleksā pagatavot Vitālija uzmeistarotajā kūpinātavā. Jāpiemin, ka  saldūdens zivis ir veselīgas. Pasaules Dabas fonds mudina tās uzturā lietot biežāk, jo izpētījis, ka no zivīm mēs visbiežāk lietojam lasi, bet otrajā vietā ir siļķes.

Vitālijam kaimiņos dzīvo Inta Brokāne -Vilcāne kopā ar vīru Arni, kuriem rūpes par dabu tāpat kā Vitālijam ir ne tikai pārliecība, bet arī aizraušanās un prieka avots. Kopš pārcelšanās uz dzīvi Rēzeknes novada Lipuškos 2016. gadā, abi ielikuši lielu darbu, lai sakoptu pamatīgi piemēsloto  “Strazdu” mājas apkārtni. Pudeles, metāla un plastmasas atkritumi, vecas mēbeles, šujmašīna un pat ledusskapis – iespaidīgs ir drazu saraksts, ko izdevies aizvākt no apkaimes mežiem un citām vietām. 

“Es dzīvoju Latgales visskaistākajā vietā – Mākoņkalnā, un esmu šeit, lai palīdzētu attīrīt šo zemi no senā senču mantojuma, sakoptu dabu, mežus un mēs varētu dzīvot tīrā un skaistā vidē”, saka Inta. Katrs sakoptais zemes stūrītis viņai ir jauna prieka avots, kas dod enerģiju iesākto turpināt. 

Inta kopā ar vīru iegādājušies apkaimē nolaistos un izdemolētos īpašumus – kādreizējo benzīntanku un gadiem pamesto Lipušku veikalu ar izsistiem logiem un izlauztām durvīm, lai tos sakoptu un izmēstu no atkritumiem. Veikala teritorijā esošajos šķūnīšos tagad ierīkots seno mantu muzejs, kurā apskatāmi dažādi sadzīves priekšmeti, kas lielākoties izrakti no zemes tuvējā apkārtnē. Savukārt benzīntanks kļuvis par vietu, kur Intas un viņas vīra savāktie atkritumi tiek sašķiroti un pēc tam nogādāti tiem paredzētajās vietās. 

Netālu no Mākoņkalna ir vēl kāda idilliska vieta, kurā baudīt Latgales skaistumu un dabisku vidi. Tur jau vairāk nekā 40 gadu saimnieko latgaliete Elvīra Spale ar savu vīru. Uzturā viņi lieto tikai to, ko paši saražo.

Saimniecībā ir septiņi dīķi, un, lai ūdenstilpes neaizaugtu, tās laiku pa laikam ir jātīra. Šī daudziem kļuvusi par iemīļotu atpūtas vietiņu, kur iespējams pamakšķerēt, izkarsēties pirtī un atpūsties pilnīgā mierā un klusumā bez pilsētas trokšņiem. Īpašumā esošās pirtiņas uzbūvētas no kokmateriāliem, kas iegūti no tuvējā saimniekiem piederošā meža. 

“Man ir tādi pastāvīgie atpūtnieki, kurus es zinu jau vairāk nekā divdesmit trīsdesmit gadus. Faktiski sanāk, ka novecojam reizē,” smaidot atzīst Elvīra. Viņa arī norāda, ka uzņem tikai tik daudz viesu un tik bieži, cik pašai ir spēka un vēlmes, jo nevēlas, lai šī vieta zaudē savu unikalitāti.

Par to visu vēstīts jaunajā raidījumu ciklā “Mēs darām tā”, kas demonstrēts kanālā ReTV un interneta vidē. Kopumā raidījumu cikls “Mēs darām tā” vēsta par dažādiem zaļā dzīvesveida paradumiem kopienās un darba kolektīvos, un to īsteno VFS FILMS ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu. 

TOP Komentāri

avatar