Kā mākslīgais intelekts var sekmēt iekļaujošo izglītību

Pretēji dažādiem apgalvojumiem mākslīgais intelekts neaizstās pedagogus, taču, ja skolotāji vēlas atrast kopīgu valodu ar skolēniem un saglabāt autoritāti, nepieciešams apgūt mākslīgā intelekta rīkus un likt tos lietā. Šie rīki var palīdzēt arī taupīt laiku, gatavojoties stundām vai labojot skolēnu darbus. Tāpat nevajadzētu baidīties no plaģiāta riskiem – tādi ir bijuši visos laikos un zinoši skolotāji spēs atpazīt, kuru darbu veidojos skolēns pats, bet kuru – mākslīgais intelekts. 

ChatGPT ir tikai aisberga redzamākā daļa 

Domājot par mākslīgā intelekta izmantošanu ikdienas darbā, tostarp skolā, svarīgi saprast, ka ChatGPT nebūt nav vienīgais rīks – tā ir tikai aisberga redzamākā daļa. Ar mākslīgā intelekta rīkiem var veidot prezentācijas, dažādus video, pat filmas un multiplikācijas filmas, integrējot tās mācību procesā. Mākslīgais intelekts ir tāds pats instruments, kā cirvis vai nazis – arī pie šīm lietām cilvēkiem kādreiz bija jāpierod un jāiemācās tās lietot, bet tiklīdz tas tika izdarīts, tas būtiski atviegloja ikdienu. Skolotājiem ir jāapgūst šis instruments, lai varētu palīdzēt arī skolēniem – ne tikai izmantot mākslīgā intelekta rīkus, bet arī darīt to jēgpilni, izmantojot kritisko domāšanu. 

Palīdzēt skolēniem izvērtēt, kas ir patiess 

Jaunieši bieži vien aizmirst, ka visa mākslīgā intelekta sniegtā informācija nav absolūta patiesība. Informāciju nepieciešams pārbaudīt, izvērtēt, saprast, kas ir patiess, un kas – nē. Skolotāji var aicināt skolēnus meklēt kļūdas mākslīgā intelekta sniegtajās atbildēs, analizēt, kā pareizi uzdot jautājumus, lai saņemtu pēc iespējas precīzākas un noderīgākas atbildes. Šeit neiztikt bez skolotāju palīdzības. 

Pielāgot uzdevumus dažādiem zināšanu līmeņiem 

Skolotājs ir viena no profesijām, kurā jāmācās visu mūžu – tāpat kā savulaik apguvām digitālās prasmes, šobrīd ir laiks apgūt citus rīkus. Tas var palīdzēt taupīt arī laiku un sekmēt iekļaujošo izglītību. Piemēram, mākslīgais intelekts var palīdzēt pārveidot tekstus vienkāršākā valodā – tas noderēs, ja klasē ir skolēni ar mācīšanās grūtībām. Skolotājam nav jāveido dažādi uzdevumi – atliek tikai izveidot vienu, bet mākslīgais intelekts pielāgos to dažādās grūtības pakāpēs. Ar mākslīgā intelekta rīkiem var arī padarīt informāciju saistošāku un vieglāk uztveramu, piemēram, ģenerējot jaunus attēlus. Nav noslēpums, ka cilvēki iedalās audiāļos,  vizuāļos un kinestētiķos – dažādi tehnoloģiskie risinājumi var pielāgot uzdevumu katram no cilvēku tipiem. 

Kritiskā domāšana cīņai ar ēnas pusēm 

Protams, mākslīgajam intelektam, kā jau visiem izgudrojumiem, ir arī savas ēnas puses – tas nes sev līdzi arī jaunas dziļviltojumu iespējas, mākslīgi radītus katastrofu video un cita veida informāciju, kas var sekmēt dezinformāciju, haosu un pārpratumus. Risinājums ir kritiskā domāšana – akli neuzticēties visam, ko redzam un dzirdam, bet pārbaudīt informāciju un avotu ticamību. Tas pats attiecas uz skolēnu darbiem – plaģiāts ir bijis un būs visos laikos, neatkarīgi no mākslīgā intelekta. Jā, ar mākslīgā intelekta palīdzību plaģiāti kļūs smalkāki un labāki, bet jāatceras, ka vienmēr ir bijuši arī cilvēki, kuri raksta darbus citu skolēnu vai studentu vietā. Vienlaikus arī pašas tehnoloģijas palīdz atpazīt plaģiātus, turklāt, pieredzējuši skolotāji, zinot katra skolēna līmeni, vienmēr spēs atpazīt situācijas, kad ir pielietoti kādi palīglīdzekļi. 

Roboti nav apveltīti ar empātiju

Svarīgi atcerēties, ka mākslīgais intelekts neaizstās skolotājus, jo roboti nav apveltīti ar empātiju. Taču pedagogi var iemācīties izmantot mākslīgo intelektu savā labā, tāpēc aicinu nebaidīties un izmēģināt. Pat pedagogi nevar zināt visu, un mūsdienās ir jāmācās visa mūža garumā, arī skolotājiem. Patiesībā, jo īpaši skolotājiem. Lai palīdzētu skolēniem, ietu līdz laikam, saglabātu savu autoritāti un spētu uzturēt dialogu ar skolēniem, ieteicams pilnveidot zināšanas arī par mākslīgo intelektu, pretējā gadījumā plaisa starp skolēniem un skolotājiem tikai pieaugs. Mākslīgais intelekts ir iespēja padarīt mācību stundas interesantas, aizraujošas un jauniešiem saistošas, vienlaikus taupot savu laiku.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar