Gandrīz katrs piektais iedzīvotājs ēd bieži graudaugu putras

20% jeb gandrīz katrs piektais respondents atzīst, ka graudaugu putras ēd regulāri – vismaz četras reizes nedēļā. Vismaz vienu reizi nedēļā tās ēd 40% aptaujāto. Savukārt putras nekad neēd tikai 3% aptaujāto. Tā liecina AS “Rīgas Dzirnavnieks” un Kantar TNS veiktā aptauja par putras ēšanas paradumiem Latvijā.

Kā norāda Anita Skudra, AS “Rīgas Dzirnavnieks” direktore un valdes locekle, tomēr liels īpatsvars ir tā sabiedrības daļa, kas putras ēd reti vai neēd pavisam – aptuveni 40%. No visām putrām absolūtā līdere putru kategorijā ir auzu pārslu putra, kuru vismaz divas reizes nedēļā ēd 31% iedzīvotāju. Salīdzinājumam, griķu putru ēd 14% un rīsu putru – 8% iedzīvotāju. Kopumā graudaugu putru biežāk pērk sievietes. Turpretim satraucošāka situācija ir ar jauniešiem vecumā no 16-24 gadiem, kas salīdzinoši biežāk zina plašāku graudaugu zīmolu klāstu, bet ikdienā putru ēd maz. Gados vecākie cilvēki (no 55 gadiem) paliek uzticīgi klasiskajiem graudaugu veidiem, bet no visām vecumu grupām viņi visbiežāk ēd putru. 

AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar zīmolu “Herkuless” jau desmito gadu Latvijā rīko Starptautisko Putras dienu, kas pasaulē tiek svinēta 10. oktobrī. Par godu tai, šonedēļ, skolās tiek uzsākta Vislatvijas putras programma, kurā skolēni iejutīsies žurnālistu profesijā un veidos garāko stāstu par putrām un to tradīcijām Latvijā. Oktobris jau tradicionāli ir kļuvis par Putras mēnesi, kura ietvaros skolās notiek putras stundas, putras pagatavošanas meistarklases un dažādas citas par graudaugiem izglītojošas aktivitātes. Uz doto brīdi Putras programmai ir pieteikušās vairāk nekā 400 klases.

Anita Skudra atzīst, ka šo desmit gadu laikā, kopš Latvijā svin Putras dienas, pati putra ir mainījusies – kļuvusi daudz mūsdienīgāka un iecienītāka bērnu un pieaugušo vidū. Sabiedrība ir kļuvusi zinošāka un apzinās, ka putra ir ļoti vērtīga organismam. Tas dod cerību, ka nākotnē putras ēšanas tradīcijas nostabilizēsies un atgriezīsies tajā patēriņa līmenī, kā pirms trīsdesmit un vairāk gadiem.

“Putras dienu” un „Putras programmas” iniciators ir AS „Rīgas Dzirnavnieks” ar graudaugu pārslām “Herkuless”. Tās mērķis ir popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu un radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas. Graudaugi ir viena no nozīmīgākajām produktu grupām, tāpēc ir svarīgi, lai bērni un vecāki mainītu savus ikdienas paradumus un daudz biežāk ēstu graudaugu ēdienus, it īpaši veselīgās putras. Pēc uztura speciālistu ieteikumiem graudaugiem jābūt aptuveni 1/3  – 1/4 no mūsu uztura. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar