Ekspertu viedoklis: Kad ir īstais laiks likt saules paneļus

Saules paneļu uzstādīšana šobrīd iet savu uzvaras gājienu – un, ne jau velti – tie nodrošina mājokļa enerģijas neatkarību no tirgus svārstībām, ļauj kontrolēt savu enerģijas patēriņu un nodrošina ilgtermiņa ietaupījumu. Tie, kuri paneļus jau uzstādījuši, var priecāties par saules ražoto atjaunojamo elektroenerģiju un sava mājokļa vērtības paaugstināšanu tirgū, bet tie, kuri vēl domā par uzstādīšanu – lūk, daži padomi no Tet saules paneļu eksperta Oskara Pundura – kad un kāpēc vislabāk uzstādīt saules paneļus. 

Pavasaris, un tieši aprīlis, ir vislabākais laiks, kad savam īpašumam uzstādīt saules paneļus, jo laikapstākļi beidzot ir pietiekoši labvēlīgi – ir minimāls nokrišņu daudzums (sniegs, lietus) un saules spīdēšanas laiks kļūst ilgāks. Uzstādot paneļus šajā laikā ieguvumi būs vairāki:

  1. Maksimāli izmantots saules spīdēšanas laiks. Kopumā Latvijā gadā saule spīd vidēji 1700-2000 stundas, visvairāk jūlijā – aptuveni 300 stundas. Uzstādot saules paneļus aprīlī, tiek “noķerts” saules sezonas sākums, izmantojot gada gaišākās stundas, lai saražotu saules enerģiju visam gadam.
  2. Laicīga sagatavošanās nākošajai apkures sezonai. Liekas, ka pavasaris ir īstais laiks, kad atviegloti aizmirst par apkures sezonu, taču – ja saules paneļi tiks uzstādīti jau pavasarī, būs iespēja daudz efektīvāk uzkrāt saules enerģiju nākošajai apkures sezonai, tādējādi samazinot rēķinus par enerģiju un atkarību no fosilā kurināmā.
  3. Izvairieties no garajiem uzstādīšanas termiņiem. Atnākot vasarai, daudzi attopas, ka saule silda un varētu uzstādīt saules paneļus, tāpēc tieši vasarā ir visilgākie uzstādīšanas termiņi. Pagājušā gada prakse rādīja, ka pie dažiem tirgotājiem rindas sasniedza pat 6 mēnešu gaidīšanas termiņu jau vasaras vidū. Aprīkojot savu īpašumu ar saules paneļiem jau aprīlī, izvairīsieties no aktīvās vasaras sezonas burzmas.
  4. Ilgtermiņa finansiālais ietaupījums. Jo ātrāk uzstādīsiet saules paneļus, jo ātrāk sāksiet ietaupīt. Populārākās 6 līdz 8 kW saules paneļu sistēmas var ietaupīt līdz pat 74 %1 no jūsu elektrības rēķiniem.
  5. Ilgtermiņa finansiālais ieguvumus. Saules paneļu efektivitātes garantija ir 25 gadi, bet realitātē tie kalpo daudz ilgāk, tādēļ to īpašniekam ir lielāka stabilitāte attiecībā elektroenerģijas cenām mājsaimniecībai turpmāko gadu garumā.

Lūk, praktiski piemēri saules paneļu īpašniekiem:

Kafijas mīļiem: Uzliekot 6kW sistēmu (jeb 15 saules paneļus), tie saražo apmēram 5700 kWh enerģijas gadā. Lai uzvārītu ūdeni 1 krūzei melnas kafijas, tējkanna (kafijas aparāts) patērē vidēji 30 Wh elektrības. Uzliekot saules paneļus aprīlī, gada laikā var saražot tik daudz elektrības, lai uzvārītu ūdeni 190000 kafijas krūzītēm.2

Ar to pašu daudzumu – 5700 kWh saules paneļu ražotās elektrības iespējams pārvietoties ar energoefektīvu elektroauto (braukšanas patēriņš ap 18 kWh/100 km) vairāk nekā 31000 kilometrus gadā, kas ir līdzvērtīgi ceļojumam no Rīgas uz Madridi un atpakaļ vairāk nekā 4 reizes.

Tādēļ, ja apsverat saules paneļu uzstādīšanu, pavasaris pavisam noteikti ir piemērotākais laiks, lai iegūtu maksimālu efektivitāti gan gada nogrieznī, gan ilgtermiņam.

1 Tet dati. Klienti, kuri uzstādījuši Tet saules paneļus un patērē līdzīgu daudzumu elektrības kā pirms tam, 2022. gadā ietaupīja vidēji ap 74% jeb 1640 EUR* no savām izmaksām par elektrību. Tas samazināja saules paneļu atmaksas periodu līdz pat 5 gadiem! *Kalkulācija balstīta uz NordPool biržas vidējo elektrības cenu Latvijas teritorijā 2022. gadā.
Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar