Dzīvnieku draugi īsteno Ziemassvētku līdzjūtības akciju cūkām

Otrdien, 17. decembrī, Jelgavas novadā pie vienas no Latvijā lielākajām lopkautuvēm notika miermīlīga akcija, lai pievērstu uzmanību pirms Ziemassvētkiem uz nokaušanu atvestajiem dzīvniekiem. 

Dzīvnieku draugu kustības “Riga Animal Save” rīkotajā akcijā piedalījās aptuveni 20 cilvēki, kas bija saņēmuši atļauju pulcēties pie uzņēmuma vārtiem. Īsi pēc akcijas sākuma pie vārtiem piestāja kravas auto, kas, pēc vadītāja teiktā, trīsstāvīgajā furgonā veda 200 cūkas, vidēji sešus mēnešus vecas. Uz diplomātisku sarunu ar akcijas dalībniekiem iznāca trīs uzņēmuma pārstāvji, kas atbildēja uz jautājumiem. Viņi pastāstīja, ka dzīvnieku kaušana notiek, vadoties pēc pieprasījuma sabiedrībā, taču uzņēmums arī seko līdzi patēriņa tendenču izmaiņām.

Akcijā piedalījās arī Tiiu Lausmaa, pārstāve no “Animal Save Movement” nodaļas Igaunijā: “Es ierados Latvijā uz šo akciju, lai atbalstītu vietējos dzīvnieku aizstāvjus un lai būtu par liecinieci dzīvnieku pēdējiem brīžiem. Cauri furgona spraugām mēs redzējām, ka cūkas iekšienē ir cieši saspiedušās kopā un neizskatās īpaši laimīgas. To redzot, es vēlreiz pārliecinājos, cik skumji klājas šiem dzīvniekiem.
Tradicionāli uz Latvijas iedzīvotāju svētku galdiem cūkgaļas ēdieni ir vieni no iecienītākajiem, taču dzīvnieku aizstāvji mēdz norādīt, ka cūkas ir tikpat jūtošas kā suņi – līdz ar to arī ne mazāk saudzējamas.

Anna Vilnīte, viena no akcijas veidotājiem: “Es iesaistījos akcijā, jo vēlējos paskatīties acīs dzīvniekiem, kurus vēl nesen uzskatīju par pavisam normālu svētku galda sastāvdaļu. Kārtīgi saskatīties ar viņiem man neizdevās, bet dzirdēju viņu satraukumu, rukšķus, kviecienus un to, kā viņi furgonā grūstās. Lai gan nevarēju viņus glābt vai pasargāt, un varbūt viņi par manu klātbūtni neapjauta, tomēr pēc šīs iespējas būt viņiem līdzās jūtos emocionāli bagātāka un motivētāka strādāt dzīvnieku labā. Ziemassvētkos atceramies par visiem, kuriem klājas grūti, un arī pati piedalos labdarības akcijās, tomēr šodiena man atgādināja cik liela ietekme ir arī mūsu šķietami mazajām ikdienas izvēlēm.”

“Riga Animal Save” ir starptautiskās dzīvnieku aizstāvju kustības “Animal Save Movement” atzars Latvijā, kas pievērš uzmanību govīm, cūkām, vistām, aitām un citiem dzīvniekiem ceļā uz lopkautuvēm. Akcijas plānots rīkot regulāri visā Latvijā arī turpmāk. 

Informāciju sagatavoja A. Kazaka, “Riga Animal Save” vārdā.

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
1 Komentāru autori
Dārta Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Dārta
Viesis
Dārta

Prieks, ka arī latvijā kas tāds notiek. Malači, jaunieši