Dabas stihijas vasarā nodara postījumus īpašumam vairāku tūkstošu apmērā

Pēdējos divos gados ir novērots būtisks dažādu dabas stihiju pieaugums – vētras, pērkona negaisa vai zibens ietekmē lūzt pat šķietami veseli koki, savukārt lielgraudu krusa un vējš posta mājokļu jumtu segumus, tādējādi nodarot lielus zaudējumus īpašumiem. Pērn If Apdrošināšana atlīdzībās par dabas stihijām kopumā izmaksājusi 319 tūkstošu eiro un šogad jau ir saņēmusi vairāk nekā trīsdesmit pieteikumu.

Pēdējos gados Latvijā ir raksturīgs stiprs vējš, un piedzīvoto dabas stihiju nodarītie postījumi liecina, ka savam īpašumam un tā teritorijai ir jāpievērš pastiprināta uzmanība, īpaši, vasarā, kad arvien vairāk laika pavadām savā viensētā, dārza mājiņā, kā arī mājokļa pagalmā. 

If Apdrošināšanas dati liecina, ka 2023. gadā atlīdzībās par dabas stihiju nodarītiem zaudējumiem īpašumiem izmaksāti 319 000 tūkstoši eiro, kas ir par 50% vairāk nekā 2022. gadā. Lai arī vidējā izmaksātā atlīdzība par dabas stihijām ir 800 eiro, vienam mājoklim nodarītie zaudējumi var svārstīties no simt līdz pat vairākiem tūkstošiem eiro.

“Pērn augustā piedzīvojām lielāko gadījumu visa 2023. gada ietvaros, kas sasniedza vairāk nekā 17 000 eiro zaudējumus, kur mājoklim krusas laikā tika ievērojami bojāts jumta segums. Mājokļiem, kuriem ir vecāks, teiksim, virs 10 gadiem, jumta segums, aicinām savlaicīgi pārliecināties par tā stāvokli, jo Latvijas mainīgajos laikapstākļos, piedzīvojot milzu sniega segas, stipru vēju, krusu un lietusgāzes, tas nolietojas daudz ātrāk, nekā mēs domājam,” atzīmē If Apdrošināšanas īpašuma atlīdzību grupas vecākā atlīdzību regulētāja Iveta Briede.

Speciāliste piebilst, ka arī apgāztie koki rada bojājumus māju jumtiem un ne tikai – cieš arī palīgēkas, siltumnīcas, terases, lapenes, un nereti gadās, ka tiek salauzti žogi. Nokritušie koki bojā arī elektrības vadus, kas var izraisīt elektrības padeves pārtraukumus. Tāpēc, lai mazinātu iespēju piedzīvot negadījumu, ieteicams savu īpašumu dabas stihijām sagatavot jau tagad, piemēram, uzticēt koku zaru apgriešanu vai koku zāģēšanu atbildīgajām iestādēm, kurām ir speciāla atļauja to darīt. Tāpat, ja esat novērojuši, ka kaimiņa sētā esošais koks potenciāli varētu apdraudēt jūsu īpašumu, sazinieties ar pašvaldību, kas parūpēsies par tā apzāģēšanu. Labāk to paveikt tagad, nekā piedzīvot to, ko var nodarīt vētra.

Vēl svarīgi ir parūpēties par zibensaizsardzību savam īpašumam, jo esam pieredzējuši, ka zibens izlāde, kas bieži notiek lielos kokos, bet nereti arī dzīvojamās ēkās, izraisa ugunsgrēku un tā liesmas intensīvi pārņem īpašumu, nodarot plašus postījumus. Ja īpašumam ir uzstādīta zibensnovedēja sistēma, ir laiks to apsekot un pārliecināties, vai visas tās sastāvdaļas un stiprinājumi ir darba kārtībā.  

Savukārt, tuvojoties pērkona negaisam, vētrai vai citai stihijai, aicinām parūpēties, lai pagalms ir atbrīvots no dažādiem priekšmetiem, ko var vējš aiznest pa gaisu, piemēram, – nojumes, šūpuļtīkli, krēsli, galdi, batuti, braucamrīki, piemēram, velosipēdi un citas lietas noteikti ir jānogādā iekštelpās. Tāpat ieteicams automašīnu novietot vietā, kas neatrodas tuvu kokiem, kā arī aizvērt logus.  

TOP Komentāri

avatar