Cukura diabēts ir trieciens veselībai, ko var nepieļaut

Statistika ir nepielūdzama – cukura diabēta trieciens indivīda un sabiedrības veselībai joprojām nemazinās, tāpēc jo īpaši aktuāli ir profilaktiski darīt visu, lai nepieļautu cukura diabēta attīstību un laikus pamanītu slimības apdraudējumu. 

Nozares speciālisti – profesore Ilze Konrāde, Latvijas Diabēta federācijas prezidente Indra Štelmane, “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone, Valdis Ģībietis, ārsts internists Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja Gunta Freimane – diskutē, aktualizējot būtisko par šiem un citiem ar cukura diabētu saistītiem jautājumiem.  

Būt informētiem un apzināties riskus

Valdis Ģībietis, ārsts internists Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Stradiņa universitātes doktorants uzsver tēmas aktualitāti: “Fakts, ka cukura diabētu Latvijā katru gadu diagnosticē aptuveni 7000 cilvēku, nav sabiedrībai labvēlīgs vēstījums, turklāt slimība piemeklē gan pieaugušos, gan bērnus. Ārstēšanos ar insulīnu ik gadu uzsāk aptuveni 1000 pacientu. Informētībā par slimību, tās riskiem, terapiju un ietekmi uz veselību ir robi, kas paver ceļu slimības izraisītajiem triecieniem. Katram 10. Latvijas iedzīvotājam varētu būt 2. tipa cukura diabēts, taču tikai trešajai daļai no tiem slimība ir diagnosticēta.

Redzam, cik svarīga ir nepieciešamo zāļu un medicīnas ierīču nepārtraukta pieejamība, ārstu, māsu un farmaceitu savstarpēja sadarbība, un visiem kopā ir jādomā par to, kā informāciju par cukura diabētu padarīt pieejamāku ikvienam, paplašinot izpratni par slimības riskiem, un kā sekmēt sadarbību starp dažādiem speciālistiem cukura diabēta ārstēšanā.» Ārsts atzīmē, ka cukura diabēts ir kas vairāk nekā tikai augsts cukura līmenis asinīs, un to ir būtiski apzināties. 

Latvijas Diabēta asociācijas valdes priekšsēdētāja, psiholoģijas un sociālo zinātņu maģistre, pasniedzēja un zinātniskā asistente Rīgas Stradiņa universitātē Gunta Freimane pārstāv cukura diabēta pacientu organizāciju un atzīst: «Sabiedrības zināšanas par cukura diabētu var vērtēt tikai kā daļēji atbilstošas. Svarīgākais ir, kā cilvēks šīs zināšanas lieto. Ja apzinās, ka aptaukošanās vai nepietiekama fiziskā aktivitāte ir riska faktori, tas vēl nenozīmē, ka viņš kaut ko dara, lai riskus mazinātu. Tādēļ vajadzētu vairāk sekmēt to, lai cilvēki maina savu ikdienas uzvedību tieši cukura diabēta risku mazināšanai.» 

“Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone norāda: “Nepieciešama aktīvāka veselīga uztura un fizisko aktivitāšu popularizēšana riska grupai. No farmaceita skatpunkta redzu, ka informācija cilvēkiem ir, taču nepieciešams kāds dzinulis, lai viņi savā labā darītu vairāk.”

Medicīnas zinātņu doktore, endokrinoloģe, diabetoloģe, Latvijas Diabēta federācijas prezidente Indra Štelmane uzskata, ka kopumā sabiedrības, īpaši jaunu cilvēku, informētība ir diezgan laba, taču ārstei rada bažas, ka cilvēki pēc 50 gadu vecuma, kuri ir riska grupā, to apzinās mazāk un viņu zināšanas nav pietiekamas. “Būtu gan jāveic sabiedrības plašāka izglītošana par riskiem, ko katram svarīgi apzināt un izvērtēt, gan arī daudz konkrētāk jāparāda, kādi ir riska faktoru mazināšanas veidi. Tikai tā varēsim apturēt diabēta pandēmiju, kas soļo pa pasauli.”

Cukura diabēta riska faktori

  • Cukura diabēts ir ģimenes anamnēzē
  • Vecums – virs 40 gadiem
  • Liekais ķermeņa svars, aptaukošanās
  • Paaugstināts asinsspiediens 
  • Paaugstināts zema blīvuma holesterīna līmenis asinīs
  • Smēķēšana 
  • Sievietēm – cukura diabēts grūtniecības laikā

Izšķiroša nozīme – agrīnai diagnostikai

Endokrinoloģe, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļas vadītāja, profesore Ilze Konrāde apstiprina, cik svarīgi laikus apzināties slimības riskus: “Varam domāt, ka sabiedrība ir pietiekami informēta, tomēr pastāv svarīga nianse starp zināt un saprast. Redzu, ka 25–35% pacientu, nokļūstot stacionārā, uzzina, ka viņiem ir cukura diabēts, kad jau ir kāda sirds un asinsvadu slimības krīze – insults, infarkts, sirds mazspēja. Tas ir par vēlu. 

Svara pieaugums attīstās lēni, un bieži vien nekādu citu simptomu nav, tādēļ agrīna diagnostika ir ļoti svarīga. 2. tipa diabēta gadījumā paaugstināts cukura līmenis asinīs (7 mmol/l un vairāk) ir tikai sarkanais karodziņš, bet aisbergs, ko neredzam, ir milzīgs.” 

Profesore Konrāde uzsver, ka aptuveni 93% cukura diabēta gadījumu pasaulē ir 2. tipa diabēts. “Būtība nav insulīna deficīts, bet tā nespēja darboties audos. To sauc par insulīna rezistenci, kas maina ne tikai glikozes līmeni. 2. tipa diabēta pamatā ir tauku vielmaiņas slimība, situācija, kas veicina onkoloģisku slimību attīstību, vīriešiem – arī dzimumhormonu samazināšanos. Tas viss saistās ar augsto insulīna līmeni, kas holesterīna daļiņām liek kļūt mazām un blīvām un labāk ieiet asinsvadu sieniņās, agrīni radot aterosklerozes procesu, infarktu, insultu. Tātad – rodas izmaiņas šūnu līmenī, tāpēc katra sirds šūna strādā sliktāk un cilvēkiem ar cukura diabētu un insulīna rezistenci agrīni attīstās sirds mazspēja. Vīrišķais hormons testosterons taukaudos tiek pārveidots par estrogēnu, savukārt smadzeņu hipofīze nespēj atšķirt, tas ir testosterons vai estrogēns, un maina hormonu līdzsvaru. Tiklīdz kaut kas ir izjaukts, tas izmaina arī vielmaiņu organismā.” 

  1. tipa cukura diabēts tiek diagnosticēts tad, ja cukura līmenis asinīs tukšā dūšā ir 7 vai vairāk milimolu litrā. Ja ir šāds rādītājs, parasti nav novērojami tradicionālie cukura diabēta simptomi – slāpes, bieža urinācija. Ilze Konrāde aicina: “Ja jums ir vismaz 40 gadu, ir jānodod analīzes!”

Cukura diabēta tipiskās pazīmes 

Pazīmju uzskaitījums nenozīmē, ka ikvienam būs tās visas, turklāt šīs pazīmes neparādās vienlaicīgi. Tomēr, ja ir kaut vai kāda no tām, tā jāuztver kā signāls apmeklēt ārstu un veikt analīzes.

  • Liekais svars
  • Bieža urinēšana
  • Ilgstošas un nepārejošas slāpes
  • Konstants izsalkums
  • Straujš svara zudums bez izmaiņām uzturā
  • Hroniskais nogurums
  • Lēna brūču un iekaisumu dzīšana, nejutīguma vai durstīšanas sajūta rokās un pēdās

Mainīt dzīvesveidu nav viegli, taču – nepieciešami

Viens no būtiskiem gan saslimšanas risku mazināšanas, gan slimības kontroles stūrakmeņiem ir ierastās uzvedības maiņa. 

“Sabiedrības līmenī aptaukošanās un mazkustīgs dzīvesveids nes daudz zaudējumu, tomēr uzvedības maiņa netiek pietiekami atbalstīta. Labi, ja bez maksas būtu pieejamas uztura speciālista konsultācijas un katram pacientam varētu izstrādāt individuālu plānu, kā mainīt uztura paradumus. Ar speciālista atbalstu to izdarīt ir daudz vieglāk. Ir arī dažādi psiholoģiskā atbalsta veidi, kas var palīdzēt īstenot uzvedības maiņu,” norāda Gunta Freimane. Savukārt profesore Ilze Konrāde atzīst: “Dzīvesveida maiņa nav viegls darbs, taču, ja rodas izpratne un pamēģina, tas vienmēr ir labi.”

Ikvienam ir jāapzinās cukura diabēta riska faktori un laikus tie jāpamana, samazinot lieko svaru, mainot uztura paradumus, ieviešot ikdienā vairāk fizisko aktivitāšu un regulāri veicot asins analīzes. Jo agrīnāk izdodas konstatēt izmaiņas, jo efektīvāk var novērst slimības attīstību. 

Foto: canva.com

942

TOP Komentāri

avatar
942 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
680 Komentāru autori
ScottGoombScottGoombColetteNipLarryRetDestinyRow Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Piellneab
Viesis
Piellneab

buy cialis online usa Significantly increased tumor cells were observed in the brains of mice in the miR 211 overexpressing P 0

internet_fhkl
Viesis
internet_fhkl

какие интернет провайдеры есть в моем доме http://domashnij-internet-v-moskve.ru/.

kursy_jepi
Viesis
kursy_jepi

устинова ирина отзывы о курсах https://www.keratinprof.online/.

podklyuche_jjOr
Viesis
podklyuche_jjOr

интернет для дома domashnij-internet-rostov-na-donu.ru.

podklyuchi_nlmi
Viesis
podklyuchi_nlmi

интернет провайдеры по адресу в воронеже https://www.domashnij-internet-voronezh.ru/.

podklyuche_frPa
Viesis
podklyuche_frPa

интернет провайдер по адресу http://www.domashnij-internet-ekaterinburg.ru.

santehnik_likr
Viesis
santehnik_likr

сантехник на дом вызвать https://www.all-sanitary.ru.

avtoservis_qpst
Viesis
avtoservis_qpst

купить станок для шиномонтажа https://oborudovanie-dlya-avtoservisa-1.ru/catalog/shinomontazhnye-stanki.

karkasnye_yamn
Viesis
karkasnye_yamn

строительство каркасного дома http://www.karkasnye-doma-pod-klyuch-krasnoyarsk.ru/.

abhaziya_cjOi
Viesis
abhaziya_cjOi

арендовать дом в абхазии https://www.otdyh-v-abhazii-1.ru/abkhazia/doma-pod-klyuch.

gagra_momt
Viesis
gagra_momt

снять квартиру в гагре http://snyat-zhile-v-gagrah.ru/gagra/kvartiry/.

evakuator_omSl
Viesis
evakuator_omSl

вызвать эвакуатор https://www.evakuator-kazan1.ru/.

kadastrovy_xzsn
Viesis
kadastrovy_xzsn

межевой план земельного участка https://www.kadastovie-raboti.ru/services/podgotovka-mezhevogo-plana.html/.

Yoga_xpMa
Viesis
Yoga_xpMa

Бхакти – йога http://www.kundalini-yoga.su/.

karkasnye_ljml
Viesis
karkasnye_ljml

каркасные дома проекты и цены москва http://karkasnye-doma-pod-klyuch-moskva.ru/.

internet_ntpt
Viesis
internet_ntpt

интернет провайдер по адресу https://www.domashnij-internet-kazan.ru.

internet_xjol
Viesis
internet_xjol

интернет провайдеры по адресу дома http://www.domashnij-internet-kaliningrad.ru/.

akpp_etkt
Viesis
akpp_etkt

продажа акпп http://akpp-store.ru/.

trotuarnay_bjMi
Viesis
trotuarnay_bjMi

тротуарная плитка цена [url=тротуарная-плитка3.рф]тротуарная-плитка3.рф[/url].

plitka_unMl
Viesis
plitka_unMl

цена бордюрного камня тротуарного https://www.leninsk-92.ru.

otdyh_dlmr
Viesis
otdyh_dlmr

отдых абхазия http://www.otdyhabhaziya1.ru.

doma_jtpt
Viesis
doma_jtpt

дома из бруса москва https://www.doma-iz-brusa-moskva1.ru/.

rulonnyy_qhpn
Viesis
rulonnyy_qhpn

рулонный газон купить https://dizoff.ru.

ekskursii_tnKi
Viesis
ekskursii_tnKi

экскурсии по крышам санкт петербурга цены https://ekskursiipokryshamspb.ru.

gazon_seol
Viesis
gazon_seol

рулонный газон за м2 https://www.acros-media.ru/.

pansionat_btki
Viesis
pansionat_btki

пансионат для пенсионеров https://dom-dlja-prestarelyh.ru.

tehpomosch_xboa
Viesis
tehpomosch_xboa

техпомощь на дороге в москве 24 7 http://techpomoch1.ru/.

poliuretan_evei
Viesis
poliuretan_evei

полиуретановая защитная пленка для авто http://profilmppf1.ru/.

bankrotstv_glel
Viesis
bankrotstv_glel

банкротство физических лиц в москве http://bankrotstvo-fiz-lic-moscow.ru/.

viza_ubma
Viesis
viza_ubma

получить визу шенген в спб https://www.visa-v-spb.ru/.

bolezni_plOa
Viesis
bolezni_plOa

болезни винограда и меры борьбы https://ekosad-vsem-1.ru.

zakazat_lvKl
Viesis
zakazat_lvKl

заказать печать с доставкой https://googlecardboard.ru.

pansionat_waol
Viesis
pansionat_waol

пансионаты для престарелых https://doma-dlja-prestarelyh.ru.

abhaziya_pfKa
Viesis
abhaziya_pfKa

отдых в абхазии цена https://otdyh-abhazia1.ru.

viza_cuEn
Viesis
viza_cuEn

помощь в оформлении визы во францию https://www.visa-france-spb.ru.

pechat_igMn
Viesis
pechat_igMn

генератор печатей http://www.doc-pechati.ru/.

mehovoy_rzOa
Viesis
mehovoy_rzOa

магазин меховых изделий http://www.mex-moskva.ru.

viza_osOa
Viesis
viza_osOa

сделать визу в италию в спб https://visa-v-italiyu.ru/.

parka_bsKt
Viesis
parka_bsKt

парки с мехом москва http://www.parki-mehovie.ru/.

cleaning_crsn
Viesis
cleaning_crsn

CLEANING AFTER construction https://www.kidzart.ae/.

shuba_pmSa
Viesis
shuba_pmSa

купить норковую шубу в москве от производителя https://www.shubainorka.ru.

Zakzex
Viesis
Zakzex
tvh_fxMi
Viesis
tvh_fxMi

запчасти для китайских погрузчиков https://запчасти-на-китайскую-спецтехнику.рф/.

Samzex
Viesis
Samzex
Suezex
Viesis
Suezex
ElwoodfrenT
Viesis
ElwoodfrenT
bele_pjMl
Viesis
bele_pjMl

нижнее белье купить интернет магазин http://www.bele-zhenskoe24.ru/.

Ashzex
Viesis
Ashzex
Curtissib
Viesis
Curtissib
DavisFam
Viesis
DavisFam