Ceturtdaļa zādzību notiek neaizslēgtu durvju dēļ

Ik dienu Latvijā tiek izdarītas vidēji sešas zādzības mājokļos. Viena ceturtdaļa no zādzībām (25%) notiek tieši neaizslēgto durvju dēļ. Valsts Policijas šonedēļ izplatīja informāciju par situāciju Valmierā, kur kāda desmitgadīga meitene savā dzīvoklī pamanīja piedzērušos svešinieku, kas, neaizslēgto durvju dēļ, bija ienācis mājā un sācis uzdzīvot, radot bērnam pamatīgu izbīli. Tādēļ Gjensidige Latvija atgādina iedzīvotājiem, ka mājokļa durvīm vienmēr ir jābūt aizslēgtām un aicina vecākus rūpīgi pārrunāt ar bērniem drošības noteikumus, atrodoties mājās vieniem.

Valsts Policijas statistikas dati liecina, ka joprojām visizplatītākais noziedzīgo nodarījumu veids ir tieši zādzības. Pērn mājokļos ir reģistrētas 2286 zādzības. Šī gada pirmajos sešos mēnešos reģistrēto zādzību skaits ir vairāk nekā 830. Ļaundari 25% gadījumu mājokļos iekļūst neaizslēgtu durvju dēļ. Arī šajā nedēļā Valsts Policija fiksēja gadījumu Valmierā, kur deviņus gadus veca meitene savā dzīvoklī pamanīja piedzērušos svešinieku, kas nekaunīgi tukšoja ledusskapja saturu. Jaunā meitene ātri noreaģēja un zvanīja policijai, taču šis noziegums notika tikai viena iemesla dēļ – nebija aizslēgtas mājokļa ārdurvis.

Durvis nepieciešams aizslēgt ne tikai dodoties ikdienas gaitās, bet arī atrodoties mājās, jo zagļi, cerot gūt ātru laupījumu, bieži vien nejaušā kārtībā virina dzīvokļu durvis, cerot atrast kādu, kurš būs atstājis tās vaļā. Tādēļ svarīgi ir arī pievērst uzmanību daudzdzīvokļu namu ieejas durvīm, lai zagļi netiktu iekšā kāpņu telpā.

“Pārrodoties mājās, vairums gadījumu vērtīgās mantas – auto atslēgas, makus, somas, atstājam turpat pie durvīm. Gadījumā, ja ārdurvis netiek aizslēgtas, zaglim ir pavisam vienkārši tās atvērt, paķert mantas un doties prom nepamanītam. Tas ir dažu sekunžu jautājums,” uzsver Aleksejs Kozirs un atgādina, “tādēļ ir vērts pievērst uzmanību vietai, kurā novietojat savas mantas un somas, pārrodoties mājās – tai jābūt pārskatāmai un noteikti ne zaglim pa rokai, pie pašām ārdurvīm.”

Taču ne tikai zaudētās mantas spēj atstāt rūgtuma sajūtu. Svešinieka klātbūtne mājoklī var izraisīt nopietnu emocionālo traumu un atstāt nopietnas psiholoģiskas sekas nākotnē – nepārtrauktu baiļu sajūtu par drošību, trauksmi  un panikas lēkmes, esot vienatnē.

“Šis noteikti ir vēl viens no riskiem, jo iedzīvotājiem ir grūti sadzīvot ar sajūtu, ka kāds nepazīstams cilvēks ir bijis viņu privātajā teritorijā. Īpaši nepatīkama šī situācija var izvērtsties bērniem, jo bērnu psihe vēl nav nobriedusi un emocionālās traumas tie var uztvert saasinātāk,” informē A.Kozirs.

Neaizslēgtas mājokļa durvis var rezultēties arī noklīduša mājdzīvnieka meklējumos. Dzīvnieks vēlas izpētīt, iepazīt un atrast kompāniju, tāpēc atvērtas durvis četrkājainajiem draugiem, ir liels kārdinājums. Svarīgi arī pievērst uzmanību logiem – tos bēgšanai var izmantot dzīvnieki, bet zagļiem tas ir vēl viens veids, kā iegūt laupījumu,  ja atrodaties ēkas apakšējos stāvos.

Riski, neaizslēdzot mājokļa durvis var būt bīstami un pat kritiski. Lai pasargātu tuviniekus, savu mājokli un mājdzīvniekus, apdrošinātājs aicina ikvienu iedzīvotāju vairākkārt pābraudīt, vai ārdurvis ir aizslēgtas un logi aizvērti.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar