Četri soļi pretī nākotnei: padomi studentiem

Studiju laiks! Interesants, aizraujošs un mazliet… bažīgs. Ikviens students domā: vai pēc studiju absolvēšanas es maz varēšu atrast darbu? Kā man mainīt savu domāšanu un pieeju, lai viss izdodas? Par to pastāstīs Raiens Deiviss (Ryan Davis) sadarbībā ar Southwestern Advantage. Lektors nesen viesojās Rīgas Tehniskajā universitātē, motivējot jauniešus karjeras sākumam.

Veido savu nākotni pats

Šis raksts domāts tiem, kuri ir gatavi veltīt brīdi laika, lai ieskicētu prātā savu nākotni. Varbūt tu šobrīd esi studiju gados, vai aizdomājies par savu turpmāko profesionālo dzīvi vai karjeras trajektoriju. Varbūt vēl neesi saņēmies to darīt tādu vai citādu iemeslu dēļ. Šī ir tava iespēja.

Pirms dodamies ceļojumā, ir prātīgi ieskatīties kartē. Ko darīt, ja mūsu nākotnes ceļojuma karte nav nopērkama veikalā vai atrodama internetā? Mums būs to jāzīmē pašiem. Bez satraukuma – mēs to nedarām, lai ieliktu sevi kastītē vai ierobežotu savas turpmākās iespējas. Ceļā mēs neizbēgami sastapsimies ar pārsteigumiem un negaidītiem atklājumiem, taču ir labi, ja esam nosprauduši sev orientierus un ceļazīmes, pēc kurām vadīties un pieņemt lēmumus krustcelēs. Un, protams, ceļa trajektorijas iezīmēšanai ir nepieciešams arī galamērķis, vismaz provizorisks.

Mērķi, kurus izvēlamies, nav pakārti gaisā. Uz kādiem pamatiem mēs tos balstām, kādus parametrus izmantojam to noteikšanai, ir tikpat svarīgi, cik paši mērķi.

Southwestern LEAD programmas direktors Raiens Deiviss aicina aizdomāties: “Vai esi kādreiz uzdevis sev jautājumu – kāpēc es gribu realizēt tieši šo ieceri? Kādu motivāciju vadīts es nonācu tieši pie šīm idejām par savu nākotni? Atbildes uz šiem jautājumiem arī ir mērķu realizēšanas pamats.”

Apzinies savas vērtības

Ikdienas notikumu un pienākumu virpulī mums bieži vien neatliek laika aizdomāties par to, kas ir mūsu būtiskākās vērtības. Kāda ir mūsu vērtību sistēma – kas tieši mums dzīvē ir svarīgs, kam mēs piešķiram lielāku nozīmi, salīdzinot ar visu pārējo? Ja mums būtu jāizvēlas, ko mēs paturētu un ko atmestu? Dažiem tās ir taustāmas lietas – nauda, īpašumi, automobiļi un citi materiālie labumi. Citiem tas ir statuss. Vēl citiem – brīvais laiks, attiecības ar līdzcilvēkiem, mīlestība, ģimene. Raiens Deiviss norāda: “Necenšos spriest par citu cilvēku vērtību izvēlēm, taču jāatzīmē, ka materiālie ieguvumi un statusa spēles nereti sagādā vairāk vilšanās nekā gandarījuma. Tomēr neatkarīgi no izvēlētajām vērtībām, galvenais ir tās apzināties. Bez šo pamatu ielikšanas, var izrādīties, ka tiecies pēc mērķiem, kuri nemaz nav tavi, un pēc ilgu pūliņu ieguldīšanas to sasniegšanā attopies, ka gūtie rezultāti nemaz neatbilst tavām patiesajām dzīves vērtībām. Tāpēc apsver rūpīgi.”

Nosaki mērķus precīzi

Vērtību sistēma ir mūsu dzinējspēks un dzīves virziena noteicējs, taču arī paši mērķi prasa skaidrību. Aptuvenus mērķus ar neskaidrām aprisēm mēs saucam citādi – par sapņiem. Tāpēc nosaki savu mērķi skaidri un konkrēti. Ko tieši tu vēlies sasniegt? Vienkārši “gandarījumu nesošs darbs” vai “liela alga” nebūs šim nolūkam pietiekami. Raiens Deiviss skaidro: “Esi precīzs, kādā jomā vēlies veidot karjeru? Kurā uzņēmumā vēlies strādāt? Kādā amatā, cik lielu atalgojumu sagaidi, kādus kolēģus vēlies? Jaunuzņēmumā vai nozares veterānā ar pieredzi un vēsturi? Kāda korporatīvās vadības kultūra ir tev atbilstoša un, protams, kādas ir noskatītās darbavietas vai nozares vērtības. Jo precīzāk noteiksi savas prasības, jo lielākas būs tavas izredzes veiksmīgi uzsākt karjeru.”

Tiesa, viss iepriekšminētais nepalīdzēs, ja nospraustais mērķis nav reālistisks. Jā, mēs dzīvojam “neiespējamais ir iespējams” laikmetā un motivācijas runas gaida aiz katra sociālo tīklu stūra, taču realitātei ir savas robežas. Iepriekšējos panākumos nebalstīts pēkšņs lēmums kļūt par profesionālu basketbolistu NBA, Holivudas zvaigzni, starptautisku popmūzikas elku vai mīlētāko tiktokeri pasaulē visdrīzāk beigsies ar vilšanos. Tāpēc labs mērķis ir reālistisks mērķis. Atceries, ka maldīgas fantāzijas nepalīdz sasniegt virsotnes. Vēl vairāk, tās var novest no ceļa.

Mācies pārvarēt šaubu mirkļus

Arī tad, kad esam nosprauduši konkrētus, detalizētus un reālistiskus mērķus, kas balstīti mūsu īstenajās vērtībās, tos var būt grūti sasniegt. Ceļā uz tiem mēs agrāk vai vēlāk atdursimies pret vienu no lielākajiem klupšanas akmeņiem – šaubām. Mēs visi esam cilvēki un šaubas ir daļa no cilvēciskās dzīves pieredzes. Šaubas par sevi un savām spējām. Šaubas par savu izskatu, kompetenci, par to vai mūs uztver nopietni un citiem jautājumiem. Ja šāds mirklis pienāk – un tas visdrīzāk pienāks – atgādini sev, ka tas ir normāli. Ja sāk šķist, ka esi vienīgais, kam ar ko tādu ir jācīnās, atgādini sev, ka arī citi visapkārt cīnās ar to pašu. Pirmais solis šaubu mazināšanā ir to pieņemšana. Otrais solis ir atbalsta rašana. To var rast ģimenē un draugos. Tomēr, iespējams, ģimene ne vienmēr sapratīs un draugiem ne vienmēr būs laiks. Taču tev ir vēl viens atbalsta avots – tu pats. Veselīgu attiecību veidošana ar sevi ir viens no labākajiem ieguldījumiem, kādu vari veikt savai nākotnei, jo vienīgais, kurš spēs kliedēt tavas šaubas un atbalstīt vienmēr un visur, esi tu pats. Vai kādu citu sev tuvu cilvēku tu kritizētu tā, kā dažkārt sevi? Vairumā gadījumu droši vien, ka ne. Tāpēc esi līdzjūtīgāks pret sevi, tāpat kā pret saviem tuvajiem, jo neviens tev nebūs tuvāks par tevi pašu.

Raiens Deiviss papildina: “Atceries, ka pašapziņa un pārliecība par savām spējām ir labs, bet ne vienmēr stabils instruments. Tas ir pārāk atkarīgs no ārējiem faktoriem. Ceļā uz mērķu sasniegšanu var gadīties, ka ciet vienu neveiksmi pēc otras, un tas ietekmēs tavu pārliecību par savām spējām. Bet līdzjūtība pret sevi nav atkarīga no veiksmēm vai neveiksmēm, tikai no tevis paša.”

Nobeigumā

Lielākā daļa cilvēku, neatkarīgi no vecuma un dzīves pieredzes, nevar nosaukt savas dzīves galvenās vērtības. Skaidri vienojoties ar sevi par vērtību sistēmu, tu jau būsi soli priekšā vairākumam.

Lielākā daļa cilvēku maldās neskaidros sapņos, kurus tie jauc ar mērķiem. Ar skaidri noteiktiem un sasniedzamiem mērķiem, tu jau esi soli priekšā vairākumam.

Lielākā daļa cilvēku arvien turpina sevi šaustīt par sīkāko kļūdu un meklē emocionālo patvērumu citos. Veidojot attiecības ar sevi, kuru pamatā ir līdzjūtība un rūpes, tu jau esi soli priekšā vairākumam.

Raiena Deivisa vārdiem: “Varbūt tas skan pārāk vienkārši, kaut arī pavisam tik vienkārši tas arī nav. Tas prasa skaidrību, saņemšanos un ļoti godīgu sarunu ar sevi. Bet, ja esi tam gatavs, tu jau esi dažus soļus priekšā vairākumam.”

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar