Bērnu izklaides svaigā gaisā jeb kā atraut savas atvases no viedierīcēm

Vasarā tā vien gribas satikties ar draugiem un izbaudīt silto laiku, bet dienas noslēgumā atveldzēties ar spirdzinošu peldi. Tā kā katru dienu uz ezeru vai jūru doties vairumam no mums būtu apgrūtinoši, daudzi labprāt izvēlas peldbaseinus, ko var viegli uzstādīt pagalmā un, sezonai beidzoties, saritināt un noglabāt, piemēram, garāžā. Taču tā nav vienīgā vasaras izklaide, un bērniem daudz prieka sagādās arī citas aizraujošas rotaļas piemājas pagalmā, saka “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Ingus Laumanis.

Baseins pagalmā – pašiem mazākajiem

Āra peldbaseins pagalmā ir lieliska iespēja ātri atsvaidzināties pēc garas darbadienas. Protams, visvairāk sajūsmas jebkuras rotaļas ar ūdeni izpelnās bērnu auditorijā. “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Ingus Laumanis atgādina – bērnus nekādā gadījumā nedrīkst atstāt baseinā vienus pašus bez pieaugušo uzraudzības, taču, prātīgi lietojot, tā patiešām var kļūt par jauku nodarbi visai ģimenei.

Piepūšamos peldbaseinus bērniem var viegli uzstādīt un piepildīt ar ūdeni tikai dažās minūtēs. Tie ir arī ievērojami lētāki nekā baseini ar pamatni un karkasu, bet ne tik funkcionāli, un tos izmanto bez filtriem un citiem piederumiem, tādēļ ūdens būs jāmaina daudz biežāk. Tomēr paši mazākie peldētāji noteikti neiebildīs!

Pirmā baseinu kategorija paredzēta bērniem no 2 gadu vecuma, un to dziļums nedrīkst pārsniegt 30 cm. Pieejami arī baseini ar slidkalniņu, baseini dažādās jaukās formās, piemēram, kā vienradzis, un ar piepūšamiem dekoratīviem elementiem, lai mazais varētu justies kā palmu paēnā. Bērniem no 3 gadu vecuma peldbaseina dziļums nedrīkst pārsniegt 38 cm. Pārsvarā šādi peldbaseini nepārsniedz 183 cm diametrā, tāpēc baseina tilpums ir ideāls šī vecuma bērniem. Savukārt no 6 gadu vecuma bērni drīkst peldēties baseinā, kas nav dziļāks par 76 cm. Šādā peldbaseinā var nirt, tādēļ, pat ja bērni tiek pieskatīti, ieteicams valkāt piepūšamās vestes.

Lielākiem kuģiem – dziļāki ūdeņi

Lielākiem bērniem un kuplākām ģimenēs noderēs jau nopietnāki baseini, kas ir daudz izturīgāki un ietilpīgāki nekā piepūšamie peldbaseini. Baseins ar balstiem ir laba izvēle, ja svarīgs cenas un ieguvumu līdzsvars. Peldbaseini ar balstiem darbojas pēc vienkārša principa – ūdens, kas tiek ieliets peldbaseinā, veido spiedienu uz peldbaseina sienām, līdz tās ieņem atbilstošo formu, tāpēc peldbaseini ar balstiem parasti ir apaļi. Šādu peldbaseinu var uzstādīt pāris stundu laikā. Baseini ar karkasu ir dārgāki, bet arī visizturīgākie no āra peldbaseiniem. Karkasa peldbaseini izgatavoti no ievērojami izturīgāka auduma un tērauda, tie var būt gan apaļi, gan taisnstūrveida. Baseinā vienlaikus var atrasties pat 10 un vairāk cilvēku. Šādu baseinu montāžas izmaksas ir lielākas, uzstādīšana prasa vairāk laika un pūļu, tomēr tā ir lieliska iespēja pilnvērtīgi baudīt vasaras priekus ģimenes lokā.

Katra baseina īpašniekam noderēs arī peldošais termometrs, kas paredzēts izmantošanai peldbaseinos un ļaus viegli sekot līdzi, kad ūdens temperatūra ir vispiemērotākā gan bērniem, gan pieaugušajiem. Savukārt speciāls pārsegs, kad baseins netiek izmantots, palīdzēs uzturēt to tīrāku un pasargās bērnus vai dzīvniekus no iekļūšanas tajā.

Piepūšamie plosti

Ja plānojat atpūsties lielākas ūdenstilpes tuvumā, piepūšamais plosts var kļūt par jautru atpūtas elementu. Tos iespējams iegādāties visdažādākajās cenu kategorijās – no dažiem eiro pašiem mazākajiem peldētājiem līdz dārgākiem pirkumiem pieaugušajiem, tomēr piepūšamais plosts jebkurā variantā neprasa lielas investīcijas. Ar klasisku vai gliteriem pildītu kameru, augļa šķēli vai ūdensputnu, delfīnu vai kosmosa kuģi – katrs pa ezeru vai baseinu var vizināties, kā vien vēlas un fantāzija atļauj. Drosmīgākajiem piemērots būs krokodils, bet ēdelīgākajiem – jautrs piepūšamais plosts hotdoga izskatā, kas sagādās krietnu devu jautrības arī pieaugušo baseina ballītēs. Savu plostiņu iespējams iegādāties pat dzēriena glāzei, kas jauki slidināsies pa baseinu, iestiprināta flamingo mugurā. Vienīgi šāds risinājums derēs tikai mierīgai atpūtai bez šļakatām un viļņiem. Un jāatceras, ka jebkuros apstākļos gan lieliem, gan maziem jābūt uzmanīgiem ar piepūšamo plostu vietās, kur straume var ienest dziļākos ūdeņos!

Lēkāt kā atsperei

Batuts ir viena no iecienītākajām bērnu ārtelpu izklaidēm, kur izlēkāt enerģiju, apgūt dažādus trikus un vienkārši jautri pavadīt laiku. Tomēr šai atrakcijai nepieciešama obligāta pieaugušo klātbūtne un uzraudzība, lai rotaļu karstumā bērni negūtu traumas. Visbiežāk tās rodas, vairākiem bērniem batutā lēkājot vienlaikus, tāpēc pieaugušajiem, pirmkārt, jākontrolē bērnu skaits uz batuta; otrkārt, ieteicams izvēlēties ģimenes izmēra batutu, obligāti – ar aizsargtīklu, kas pasargās bērnus no nejaušas izkrišanas no batuta.

Lai batuts ilgāk kalpotu un būtu lietošanai drošs, tas jānovieto ēnā, tālāk no sētas un koku zariem. Būtu ieteicams to pasargāt no spēcīga liela vēja, liela mitruma un citiem ekstremāliem dabas apstākļiem, kuru ietekme var saīsināt batuta mūžu. Ja ilgāku laiku batutu neizmantojat vai ir beigusies siltā sezona, labāk to izjaukt un uzglabāt sausā, vēsā vietā vai iegādāties speciālu pārklāju ziemas sezonai,” iesaka I. Laumanis.

Katrai princesei un princim – savu pili!

Piepūšamās atrakcijas ir vēl viena īpaši iemīļota bērnu izklaide – tajās var lēkāt, šļūkt pa slidkalniņu, kāpelēt un ložņāt, un šādas rotaļas bērniem neapnīk. Piepūšamu atrakciju var novietot arī savā pagalmā. Dažādu izmēru rotaļu mājiņas un karietes priecēs pašus mazākos prinčus un princeses; lielāki bērni novērtēs mājiņas ar kāpelēšanas un šļūkšanas iespējām, kas jau izturēs 54 kg kopējo lietotāju svaru. Tiem, kuriem mājās bieži viesojas radu vai kaimiņu bērni un rotaļnieku pulciņš lielāks, ieteicams izvēlēties piepūšamās pilis, kas iztur 135 kg un pat 270 kg svaru, lai bērni tajās varētu rotaļāties visi vienlaikus.

Vasara ir jautrs laiks, un būtu grēks to neizmantot, sēžot istabā. Izklaides ārā ir gana daudzveidīgas un jautras, un šādas piepūšamas atrakcijas var lieliski papildināt bērnu ikdienas rotaļas, atraisīt radošo potenciālu un ļaut izlādēt lieko enerģiju!” saka Kesko Senukai Latvija kategorijas vadītājs.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar