Bērns negrib dzert ūdeni. Padomi vecākiem

Vasara un ilgi gaidītais siltais laiks ir klāt! Lai vasarīgie laikapstākļi sniegtu baudu, nevis satraukumu par bērna veselību, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, cik daudz ūdens bērns izdzer. Aukstajā laikā daudzi vecāki neaizdomājas par to, taču vasarā nepietiekama ūdens dzeršana var kļūt par problēmu. Kā panākt, lai bērns dzertu vairāk ūdens, stāsta Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Ūdens dzeršana ir īpaši svarīga ne vien karstumā, bet arī slimošanas laikā, jo nepietiekama šķidruma uzņemšana var beigties pat ar hospitalizāciju. Ir jāuzrauga, lai bērns uzņem šķidrumu neatkarīgi no tā, vai tā ir tēja, ūdens, sula vai limonāde, tomēr ikdienā ūdens nebūtu jāaizstāj ar saldinātajiem dzērieniem.

Dehidratācija jeb ūdens zudums organismā var būtiski ietekmēt bērna pašsajūtu un veselību. Neliela dehidratācija (1–2% svara zuduma gadījumā) var kļūt par iemeslu vieglām galvassāpēm, reibonim, nogurumam un veicināt koncentrēšanās spēju mazināšanos, savukārt lielāka ūdens zuduma rezultātā bērnam var rasties halucinācijas, koordinācijas un kognitīvo spēju traucējumi.

Lūk, ieteikumi vecākiem, lai bērns uzņemtu nepieciešamo ūdens daudzumu.

No mazotnes radini pie ūdens, nevis sulām

Brīdī, kad tiek sākta piebarošana un bērnam tiek piedāvāts ūdens, vecāki stāsta, ka viņu bērns atsakās to dzert. Tomēr, uzdodot papildu jautājumus, izrādās, ka vecāki ir piedāvājuši tējas, kompotus un sulas mazulim, pirms tas sasniedzis viena gada vecumu. Protams, bērns, kurš iepazinies ar citām garšām, īpaši saldām, priekšroku dos saldinātajiem dzērieniem, nevis ūdenim. Tāpēc Rimi Bērniem eksperte iesaka pēc iespējas vēlāk iepazīstināt bērnu ar dzērieniem, kam pievienots cukurs un garšas pastiprinātāji.

Regulāri piedāvā bērnam padzerties ūdeni

Bērnam jāpiedāvā padzerties arī tad, ja viņš to neprasa. Bieži vien mazāki bērni vēl nesaprot, ka viņi ir izsalkuši vai grib padzerties.

Uzturoties laukā karstā laikā, bērnam ik pa piecām minūtēm ir jāpiedāvā padzerties! Ja ārā nav karsti, bērnam jāpiedāvā padzerties ik pa 30 minūtēm. Ūdens pudelei vai glāzei jāatrodas redzamā un sasniedzamā vietā, lai bērns varētu piekļūt ūdenim jebkurā laikā. 

Ērta un skaista ūdens pudele 

Vēl viens veids, kā mudināt bērnu dzert ūdeni, ir ērtas un skaistas pudeles iegāde, lai bērnam padzerties šķistu “garšīgāk”. 

Pievieno ūdenim augļus un ogas

Ūdenim var pievienot dažādas piedevas, piemēram, citrona vai laima šķēli, zemenes, avenes, arbūzu vai gurķi. Tāpat piparmētra vai rozmarīns piešķirs ūdenim jaunas garšas nianses, kas var veicināt bērna interesi par ūdeni.

Vecāki kā piemērs 

Vecākiem ir jākļūst par piemēru savam bērnam. Redzot, ka vecāki dzer ūdeni, nevis sulu vai limonādi, bērns vēlēsies līdzināties vecākiem un arī izvēlēsies ūdeni. Svarīgi atcerēties, ka gan bērni, gan vecāki drīkst dzert arī saldinātos dzērienus, tomēr ar tiem nedrīkst aizstāt ūdeni.

Foto: pexels.com

TOP Komentāri

avatar