Arī televīzija un internets var būt ilgtspējīgi – kā lietot šos pakalpojumus, samazinot ietekmi uz vidi?

Ir daudz vienkāršu ikdienas lietu, ko mēs ikviens varam darīt, ja mums ir svarīgi ar savu dzīvesveidu mazināt ietekmi uz vidi – sākot ar atkritumu šķirošanu un beidzot ar dabai draudzīgāku transportlīdzekļu izvēli. Taču mēs retāk iedomājamies par to, ka arī mājas interneta un televīzijas pakalpojumi var būt ilgtspējīgi. Tāpēc Tet Ilgtspējas attīstības direktore Adriāna Kauliņa dalās ar padomiem, kā izmantot šos pakalpojumus tā, lai samazinātu ietekmi uz vidi.

Zaļāks internets

Izvēloties interneta pieslēguma veidu, der padomāt par tā ietekmi uz vidi. Piemēram, optiskais internets ir ne vien ātrākais un stabilākais, bet arī enerģiju taupošākais veids, kā tikt pie interneta – datu pārraide pa optiskajiem kabeļiem patērē mazāk enerģijas, līdz ar to radot mazāk CO2 izmešu. Aizstājot vara kabeļus, salīdzinoši sarežģītāk iegūstamā vara vietā tiek izmantota stikla šķiedra. Atjaunojot savu datu tīklu, nokalpojušos vara kabeļus Tet pārdod šī metāla atgūšanai un otrreizējai izmantošanai – 143 t 2023. gadā.

Izvēlies atjaunojamo enerģiju un taupi to

Šobrīd populārākais atjaunīgās enerģijas veids mājsaimniecībās ir saules enerģija – uzstādot saules paneļus, ir iespēja ne vien izmantot dabai draudzīgu enerģiju, bet arī ietaupīt. Taču, ja nav iespējas izvēlēties kādu no atjaunīgās enerģijas veidiem, tad liela nozīme ir enerģijas taupīšanai, tā samazinot ne tikai ikmēneša rēķinu, bet arī ietekmi uz vidi.

Ja mērķis ir mazināt elektrības patēriņu, tad, iegādājoties jaunas iekārtas, jāpievērš uzmanību energoefektivitātes marķējumam, kur A klases ierīces patērēs vismazāk elektrības, bet G klases – visvairāk. Tā kā daudzas ierīces patērē elektrību nepārtraukti, pat ja tās ir izslēgtas, ieteicams izveidot paradumu atvienot no elektrības ierīces, ko neizmantojam. Visērtāk būs to darīt, ja ierīces būs pieslēgtas pie viedā pagarinātāja, ko var izslēgt ar vienu pogu. Vasaras mēnešos šādi var arī pasargāt iekārtas no iespējamiem bojājumiem, ko var radīt zibens spēriens.

Mazāk iekārtu – tikpat daudz iespēju

Tehnoloģijas mūsu mājokļos nu jau ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Taču jo vairāk iekārtu mēs iegādājamies, jo vairāk grūti pārstrādājamo iekārtu atkritumu potenciāli radām. Tāpēc ir vērts piemeklēt iespējas, kā noderīgās tehnoloģiju funkcijas izpildīt, izmantojot pēc iespējas mazāk ierīču. Piemēram, lai skatītos televīziju, vairs nav nepieciešams dekoders – ir pieejami pakalpojumi, kā Tet TV+, kas ļauj televīziju un video saturu skatīties bez šīs klienta galaiekārtas. Turklāt šādā veidā saturu var skatīties ne tikai televizorā, bet arī energoefektīvākos ekrānos, piemēram, klēpjdatorā vai planšetdatorā.

Salabo, nevis pērc jaunu

Mājas ierīces būtu jāizmanto tā, lai tās kalpotu pēc iespējas ilgāk, un nepieciešamības gadījumā jāveic apkope vai remonts, tā vietā lai pirktu jaunas, kolīdz rodas kādas tehniskas problēmas. Ilgtspējīga izvēle būs dot priekšroku tādam pakalpojumu sniedzējam, kas domā par iekārtu ilgmūžību. Piemēram, Tet labā tehniskā un vizuālā stāvoklī esošas un tehnoloģiski atbilstošas iekārtas (modemus, rūterus, dekoderus) izmanto atkārtoti – 2023. gadā, veicot jaunu Tet pamatpakalpojumu ierīkošanu, 64 % gadījumu tas tika darīts ar atkārtoti izmantotām iekārtām. Tāpat Tet iekārtu mūžu pagarina, atrodot tām citu pielietojumu, teiksim, ziedojot tās mācību nolūkiem – piemēram, Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolā pērn nonāca 24 serveri, kas iepriekš tika izmantoti Tet datu centru darbības nodrošināšanai, bet tagad tie noder jauniešiem mācību procesā.

Ja iekārta vairs nav ne lietojama, ne labojama, ne pārdodama, tad jāparūpējas, lai tā nenonāktu sadzīves atkritumos, bet gan tiktu nodota utilizācijai kādā no speciālajiem elektroierīču nodošanas punktiem.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar