Ar eID karti un jauno lietotni dažu minūšu laikā iespējams iegūt eParaksts mobile

Personas, kurām ir eID karte un viedtālrunis, turpmāk dažu minūšu laikā varēs iegūt arī lietotni eParaksts mobile. Šo iespēju nodrošina jauna mobilā lietotne eID Scan, kas darbojas kā kartes lasītājs eID kartes izmantošanai viedtālrunī, lai noslēgtu eParaksts mobile līgumu. Šobrīd lietotni iespējams izmantot tikai eParaksts mobile līguma parakstīšanai, bet nākotnē plānots tās funkcijas paplašināt, nodrošinot, ka to varēs izmantot karšu lasītāja vietā gan dokumentu parakstīšanai, gan identitātes apliecināšanai portālos un informācijas sistēmās. Lietotne eID Scan ir bezmaksas un darbojas viedtālruņos ar iOS un Android operētājsistēmām, informē droša elektroniskā paraksta pakalpojuma sniedzējs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC).  

Jaunā lietotne eID Scan izmanto NFC tehnoloģiju, lai nolasītu Latvijas Republikas elektroniskās identifikācijas kartes (eID kartes) čipu, aizstājot nepieciešamību pēc fiziskā karšu lasītāja. Tas ļauj lietotājiem apliecināt savu e-Identitāti un parakstīt dokumentus elektroniski. Šobrīd vairāk nekā 1,2 miljoniem iedzīvotāju ir eID kartes, kurās iekļauts eParaksts, tomēr lietotāju pieredze rāda, ka daudz plašāk šobrīd iedzīvotāji izmanto mobilos risinājumus, kuru lietošanai nav nepieciešams karšu lasītājs, kā arī eID kartes lietošanai nepieciešamās programmatūras uzstādīšana datorā.

Lai izmantotu drošu elektronisko parakstu viedtālrunī, personai ir jānoslēdz līgums par eParaksts mobile izmantošanu. Tas jādara pašrocīgi parakstot līgumu, ko LVRTC piegādā ar kurjeru, vai –  parakstot līgumu elektroniski – ar eID karti datorā. Līdz šim lietotāji visbiežāk izvēlējās parakstīt eParaksts mobile līgumu ar kurjera starpniecību, kas var aizņemt līdz pat piecām darba dienām. Bieži vien dokumenti jāparaksta steidzami, tādēļ eID Scan ieviešana ir nozīmīgs solis, lai iedzīvotājiem nodrošinātu ātrāku un ērtāku veidu, kā pieteikties eParaksts mobile. 

LVRTC vērš uzmanību, ka lietotne eID Scan nodrošina jaunu eParaksts mobile līguma parakstīšanas veidu, tomēr arī turpmāk eParaksts mobile līgumu būs iespējams parakstīt elektroniski ar eID karti, ar kurjera starpniecību vai klātienē notāru birojos, iepriekš piesakot vizīti latvijasnotars.lv. 

“Katru gadu pieaug eParaksts mobile lietotāju skaits, un šobrīd tas jau pārsniedz 375 000 lietotāju. Jaunās lietotnes ieviešana, kas būtiski vienkāršo eParaksts mobile saņemšanu, ir nozīmīgs solis, lai digitālajā vidē aizvien plašāk izmantotu nacionālos elektroniskās identifikācijas rīkus,” uzsver LVRTC Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine.  

Lai varētu parakstīt eParaksts mobile līgumu, izmantojot lietotni eID Scan, vispirms nepieciešams lejupielādēt lietotni eID Scan un reģistrēt savu eID karti, ievadot eID kartes piekļuves numuru un abus eID kartes PIN kodus. Pēc tam, kad eID karte reģistrēta, eParaksts mobile līguma parakstīšana un iegūšana aizņem vien aptuveni 5 minūtes. Tāpat lietotājiem jāņem vērā, ka būs nepieciešams telefons ar NFC funkciju, eID karte un tās PIN kodi, ko izsniedz kopā ar eID karti. Līguma parakstīšana jāveic lietotnē eParaksts mobile. 

Pagājušā gada nogalē LVRTC veica eParaksts mobile lietotāju aptauju, kurā atklājās, ka vairāk nekā 50% respondentu neizmanto eID karti, jo tiem nav pieejams karšu lasītājs. Šī iemesla dēļ LVRTC izstrādāja eID Scan lietotni, lai ievērojami atvieglotu eParaksts mobile pieteikšanās procesu. Nākamajā gadā plānots attīstīt eID Scan funkcijas, lai jau drīzā nākotnē eID karti un eID Scan varētu izmantot, lai pieslēgtos portāliem, lietotnēm, kā arī parakstītu dokumentus digitāli.  

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar