Apstiprina rudens epidemioloģisko regulējumu

Lai nodrošinātu epidemioloģiski drošus pakalpojumus un drošu darba vietu, šodien, 28. septembrī, Ministru kabinets apstiprinājā rudens drošības pasākumus Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Teju visi pakalpojumi iekštelpās ar Covid-19 sertifikātu

No 11.oktobra iekštelpās pasākumi un pakalpojumi būs jāorganizē vismaz daļēji drošajā jeb “dzeltenajā” vidē (ja gan darbinieki, gan klienti ir vakcinēti pret Covid-19, pārslimojuši to vai var uzrādīt negatīvu Covid-19 testu).

Daļa no pakalpojumu sniedzējiem jau līdz šim darbojās “dzeltenajā” vidē, bet tagad tā tiks attiecināta uz visām jomām, piemēram, ēdināšanu, kultūras un izklaides pasākumiem, izstādēm, izmitināšanu, skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumiem, muzejiem, bibliotēkām, sporta un amatieru aktivitātēm, izglītības pakalpojumiem u.c. Arī darba vietās klātienes darbu, cik iespējams, būs jāorganizē daļēji drošajā vidē.

Nedrošajā jeb “sarkanajā” vidē (nav iespējams noskaidrot personas statusu) tiks sniegti tikai pamata pakalpojumi, piemēram, sabiedriskais transports, pasta pakalpojumi, reliģiskās norises, kā arī pamata tiesības – privāta pulcēšanās, dalība miermīlīgos piketos u.c. Nedrošajā vidē būs pieejami pakalpojumi ārtelpās un individuālie, kurus sniedz vakcinēts vai pārslimojis pakalpojumu sniedzējs.

Zaļā” un “dzeltenā” vide pieejamāka ģimenēm ar bērniem

  • Paplašinot pakalpojumu saņemšanas iespējas ģimenēm ar bērniem, noteikts, ka bez Covid-19 sertifikāta pakalpojumus drošajā vidē (“zaļajā”) varēs saņemt arī ģimenes ar bērniem līdz 12 gadu vecumam, nodrošinot pamata drošības prasības.

  • Savukārt bērni no 12 gadu vecuma drošajā “zaļajā” vidē, kā arī daļēji drošajā vidē (“dzeltenajā”) varēs uzrādīt gan testēšanas sertifikātu, gan laboratorijas izziņu par pēdējo 72 stundu laikā veiktu negatīvu skolas skrīninga testu.

Atvieglota ātro antigēnu testu veikšana

Ņemot vērā, ka liela daļa pakalpojumu būs pieejami ar testiem un tos vajadzēs arī darbiniekiem, atvieglota ātro antigēnu testu veikšana – tos veikt varēs ne tikai laboratorijas, bet arī visas ārstniecības personas, un uzreiz izsniegt sertifikātus.

Vakcinācijas pienākums veselības, sociālajā aprūpē un izglītības jomā nodarbinātajiem

Noteikumi paredz vakcinācijas pienākumu veselības, sociālajā aprūpē un izglītības jomā nodarbinātajiem. Papildu tam arī darba devējs var noteikt darbiniekam vakcinācijas pienākumu pēc rūpīga risku izvērtējuma un pamatojuma, ja darbinieks:

  • ir tiešā, tuvā saskarē ar klientiem vai lielu skaitu cilvēku;

  • ir ilgstoši tuvā saskarē ar citiem darbiniekiem (piemēram, ražošanas cehs rūpnīcā);

  • veic kritiski svarīgus pienākumus uzņēmuma, iestādes darbības nepārtrauktībai.

Pārejas periodā no 11.oktobra līdz 15.novembrim tiem veselības, sociālās aprūpes un izglītības iestāžu darbiniekiem, kas būs uzsākuši vakcināciju, tests darba vajadzībām tiks apmaksāts no valsts budžeta. Pārējās nodarbinātības jomās darbinieki veic testus paši par saviem līdzekļiem vai vienojas ar darba devēju par citu risinājumu.

Papildus ir dotas lielākas iespējas darba devējiem lemt par darba vides drošību, vērtējot Covid-19 izplatīšanās riskus katrā konkrētā uzņēmumā un ieviest mērķtiecīgus pasākumus. Tai skaitā ir paredzēta iespēja darba devējam, vērtējot riskus savā uzņēmumā, paredzēt darbus, kuros ir nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts, kā arī nosūtīt darbinieku veikt Covid-19 testu, ja darba devējam ir aizdomas, ka darbinieks varētu radīt risku citiem darbiniekiem vai pakalpojuma saņēmējiem.

Līdz ar epidemioloģisko drošības pasākumu noteikšanu jaunā Ministru kabineta noteikumu redakcijā tie ir vienkāršoti – visi pakalpojumi un pasākumi iekštelpās “dzeltenajā” vidē notiek pēc vienotiem nosacījumiem. Vienkāršotas arī citas prasības un noteikumi paradīti lasāmāki. Kopējās prasības – distances, maskas, vēdināšana, roku higiēna – attiecas uz visiem pakalpojumu sniedzējiem, kā arī atsevišķām jomām noteikti specifiskie nosacījumi.

Attēls: ilustratīvs (canva.com)

TOP Komentāri

avatar