Aizsāk akciju mazo skolu atbalstam

Lai izceltu reģionālo skolu nozīmi Latvijas izglītības kartē, kā arī akceptētu daudzu reģionālo skolu izdzīvošanas problēmas, izdevniecība “Skolas Vārds” aizsāk ikgadēju akciju. Tās ietvaros katru gadu tiks izvēlēta kāda mazā reģionu skola, kurai izdevniecība dāvinās mācību līdzekļus – grāmatas, darba burtnīcas u.c. Šogad dāvinājumu saņēma Saldus novada Lutriņu pamatskolas 1. – 5. klašu skolēni. 

“Ikvienam bērnam ir tiesības uz kvalitatīvu izglītību, neatkarīgi no tā, kur viņš dzīvo. Ar šo akciju mēs vēlamies sniegt savu artavu – mācību līdzekļus, lai atbalstītu skolas centienus turpināt savu darbību, ļaujot bērniem mācīties un attīstīties. Tāpat ar šo akciju vēlamies atgādināt, ka mazās reģionu skolas nav tikai izglītības iestādes, nereti tieši skola ir attiecīgā novada vai pagasta sirds, kas ļauj saglābāt kopienu,” uzsver Violeta Brenčeva, izdevniecības “Skolas Vārds” vadītāja.

Akcijas mērķis ir arī atgādināt, ka skolu tīkla reformas rezultātā tiek aizvērtas vairāku reģionālo skolu durvis. Izglītības un zinātnes ministrijas apkopotā informācija liecina, ka 2024./2025. mācību gadu neuzsāks 34 izglītības iestādes. No likvidācijai vai reorganizācijai pakļautajām skolām, 55 tika reorganizētas līdz septembrim, septiņas izglītības iestādes līdz nākamā gada septembrim, turpretim piecas līdz 2026. gada septembra mēnesim. Kā iemesls skolu likvidēšanai vai reorganizēšanai biežāk tiek minēta tieši finansiālā situācija – līdzekļu trūkums, fakts, ka skolas uzturēšana nav finansiāli izdevīga u.c. 

Viens no mazo skolu pastāvēšanas stūrakmeņiem ir profesionāli un aktīvi pedagogi, vecāki un vietējā kopiena. Arī Lutriņu pamatskolas gadījumā liela nozīme ir vecāku kopienai, kas iestājas par bērnu interesēm un kopīgi ar pedagogiem rūpējas par skolēnu labbūtību. 2024./2025. mācību gadā Lutriņu pamatskolā mācīsies 60 skolēni, no kuriem seši uzsāks mācības 1. klasē.  

Viena no vecāku kopienas pārstāvēm Aiva Skuja pauž: “Skolu slēgšana ir zaudējums visai kopienai. Mazajās skolās ir iespējams pievērst uzmanību katram bērnam, palīdzot viņam noticēt saviem spēkiem. Tā ir vieta, kur bērni jūtas droši un atbalstīti, un ne visi skolēni spēj veiksmīgi iekļauties lielajās skolās. Lutriņu pamatskola ir mūsu pagasta sirds, un ceram, ka nākamgad varēsim svinēt tās 105. gadadienu.”

Direktora pienākumu izpildītāja Gunta Romule uzskata, ka “lauku skola ir ne tikai izglītības iestāde, bet arī kopienas centrs, kur dzimst jaunas draudzības un atmiņas. Esam priecīgi, ka šogad Lutriņu pamatskolā skan 1. septembra zvans, un ceram, ka to dzirdēsim arī nākamajā mācību gadā.”

Izdevniecība Lutriņu pamatskolai uzdāvinājusi mācību līdzekļu komplektus tādos priekšmetos kā matemātika, latviešu valoda, sociālās zinības, dizains un tehnoloģijas, mūzika un datorika. Arī turpmākos mācību gadus izdevniecība atbalstīs kādu no reģionālajām skolām, dāvinot gan jau šobrīd izdotos, gan jaunos mācību līdzekļu komplektus, kurus plānots izdot turpmāko gadu laikā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar